BEN STANSALL Afp
TKO ĆE KUPITI CHELSEA?

Operacija teška 7 milijardi eura! Među kandidatima i najbogatiji čovjek Britanije, a jedno novo ime sve je nasmijalo

‘Najluđi‘ kandidat za kupnju Chelseaja, a ujedno i najmanje ozbiljan, je kontroverzni UFC-ov borac
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. ožujak 2022. 22:31

Roman Abramovič je odlučio prodati Chelsea. Ruski milijarder objavio je u srijedu večernjim satima kako će prodati prvaka Europe, a sav novac od prodaje će navodno ići žrtvama rata u Ukrajini.

"U aktualnoj situaciji, odlučio sam prodati klub jer vjerujem kako je to u njegovom najboljem interesu, kako navijača tako i zaposlenika te sponzora", rekao je Abramovič pa dodao kako osniva fondaciju za pomoć Ukrajincima:

"Fondacija će se brinuti za sve žrtve rata u Ukrajini. To uključuje pružanje hitne i trenutačne pomoći kao i podršku dugotrajnom radu na oporavku", objavio je Chelsea na svojoj službenoj stranici, nakon čega je krenula lavina reakcija.

image

Ruski milijarder Roman Abramovič prodaje Chelsea

GRIGORIY SISOEV Sputnik Via Afp

Odmah se javio Gary Lineker te istaknuo kako europskog prvaka čeka velika neizvjesnost. Abramovič je rekao kako prodaja kluba neće biti ubrzana, već će se poštovati standardne procedure, ali Lineker je u prijenosu na BBC-ju upozorio na mogući veliki problem.

"Nije baš tako lako prodati klub na brzinu, a nad Chelseajem vise potencijalne sankcije koje bi se mogle nametnuti Abramoviču. Nije sigurno što bi u tom slučaju bilo s klubom", upozorio je Lineker.

Alan Shearer je istaknuo kako je ovo "veliki trenutak", ali i istaknuo kako je poseban problem to što Abramovič još uvijek nije osudio ono što se događa u Ukrajini.

image
GLYN KIRK Afp

"Ovo je veliki trenutak za Chelsea. Abramovič je donio ogroman uspjeh u svojih 20 godina upravljanja klubom, ali nije tako lako prodati klub. To bi moglo trajati mjesecima ili godinama. Još važnije, ni Roman ni klub i dalje nisu osudili sve što se događa u Ukrajini."

O svemu se oglasio i bivši igrač Chelseaja Micah Richards.

"Sada je puno toga jasnije i mislim da Abramovič radi ispravnu stvar. Žalosno je da moramo pričati o tome umjesto o nogometu. Sve te scene koje smo vidjeli proteklih dana su baš prežalosne. Što prije Chelsea bude prodan, to bolje", zaključio je Richards.

Bivši kapetan Chelseaja John Terry koji je za klub odigrao 713 utakmica i zabio 67 golova uz 29 asistencija za ruskog milijardera ima samo riječi hvale.

"Hvala Roman, najbolji vlasnik na SVIJETU!", napisao je kratko Terry.

image
SCREENSHOT


Engleski Mirror objavio imena četiri kandidata za kupnju kluba

Hansjorg Wyss

"Roman Abramovič trenutno pokušava prodati sve svoje vile u Engleskoj. Također se sada želi brzo riješiti Chelseaja. Ja sam, zajedno s još troje ljudi, u utorak dobio ponudu da kupim Chelsea od Abramoviča", rekao je Hansjorg Wyss pa dodao:

"Abramovič u ovom trenutku traži previše. Chelsea mu duguje 2 milijarde funti, ali Chelsea nema novca, pa će onaj tko kupi Chelsea to nadoknaditi Abramoviču. Mogu zamisliti da se pridružim Chelseaju s partnerima. Ali prvo moram pažljivo provjeriti opće uvjete. Ali ono što već mogu reći je da tako nešto sigurno neću učiniti sam. Ako kupim Chelsea, bit će s konzorcijem od šest ili sedam investitora", kazao je Švicarac.

Sir Jim Ratcliffe

image

Sir James Arthur "Jim" Ratcliffe

ACTIVE PICTURES/PROFIMEDIA.COM/PROFIMEDIA Active Pictures/Profimedia.com/Profimedia

Iako je navijač Manchester Uniteda Ratcliffe ima godišnju kartu za Stamford Bridge. Vlasnik Nice se prvi puta pojavio u kalkulacijama za kupnju Chelseaja još 2019. godine.

"Iako klubovi toliko vrijede dana, nitko nikada nije platio toliko za njih. Koliko je Abramovič platio Chelsea? 100 milijuna funti? Glazersi su dali 500 milijuna funti? Da, mogu reći da nešto vrijedi tri, četiri milijarde, ali nitko nije nikad platio toliko", rekao je još 2019. Ratcliffe pa dodao:

"Ineos je uvijek imao pažljiv pristup. Ne volimo bacati novac, da volimo ne bismo bili ovdje gdje jesmo. Pažljivo ulaganje je dio našeg DNK."

Ratcliffe je procijenjen na 20 milijardi funti, a glavni biznis mu je kompanija s kemikalijama Ineos. Spominjalo ga se u kontekstu kupnje Newcastlea i Leedsa, a Mirror smatra da to pokazuje da ima ambicije za kupovinu nekog premijerligaša.

Todd Boehly

image

Todd Boehly

JAVIER ROJAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Javier Rojas/Zuma Press/Profimedia

Američki tajkun Todd Boehly je već pokušao kupiti Chelsea 2019. godine, ali tada mu to nije pošlo za rukom. Boehly je suosnivač i direktor Eldridge Industriesa čija je vrijednost 4.72 milijarde funti, a riječ je o holdingu koji ima urede u Londonu, New Yorku i Bostonu i koji je već ulagao u sport, medije, tehnologiju i nekretnine.

Boehly već ima udio u bejzbol klubu LA Dodgersima i košarkaškom divu LA Lakersima. Englezi smatraju kako bi Boehly mogao opet krenuti po Chelsea, a već su navodno i angažirani američki brokeri.

Conor McGregor

image

Conor McGregor

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Najluđi kandidat za kupnju Chelseaja, a ujedno i najmanje ozbiljan, je legendarni UFC-ov borac Conor McGregor. McGregor je samo nekoliko sati nakon Abramovičeve objave na Twitteru napisao kako bi "volio proučiti kupnju Chelseaja", a uz to je priložio i fotografiju na kojoj se vidi razgovor s nepoznatom osobom u kojem stoji:

"Chelsea je na prodaju, tri milijarde. Idemo ga kupiti."

Problem za Conora bi mogao biti taj što je procijenjen na 135 milijuna fnuti što je puno premalo za kupovinu Chelseaja, ali nikad se ne zna tko još stoji uz irskog borca koji je ranije izrazio i želju za kupovinu Manchester Uniteda.


Tko je glavni kandidat za kupnju Chelseaja?

Piše: Robert Matteoni

U srijedu je svijet doznao, istupom 86.godišnjeg švicarskog bogataša, koji dugo živi u SAD-u, Hansjoergea Wyssa, da se solventnim tipovima kao i on nudi kupovina Chelsea. Wyss je težak oko 6 milijardi dolara i naveo je da ne može sam održavati projekt Chelsea na aktualnim razinama, odnosno u novoj eri.

Dok je Abramović, sa brojnim usponima i padovima (i brakorazvodnim cijenama) imetka, ipak i dalje na razini 14 milijardi dolara, Wyss je bogataš koji bi Chelsea mogao kupiti sa još 3 partnera. Zašto još tri? Iako se u javnosti tjednima špekulira o tome da je Abramović 19 godina financirao Chelsea kroz uobičajenu tehnologiju posudbi, te da traži povrat 1,98 milijardi eura, ukupna cijena transakcije je bitno veća.

image

Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg (lijevo) i filantrop i milijarder Hansjorg Wyss (desno)

CRAIG BARRITT/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Craig Barritt/Getty Images/Profimedia

Wyss je naime kazao da uz te 2 milijarde novi vlasnici moraju platiti i određenu cijenu dionica (oko 2 milijarde), te preuzeti na sebe projekt realizacije novog stadiona. Abramović je imao već spremne projekte i dozvole 2018.godine, ali je onda iznenada zaustavio realizaciju. Službena verzija bila je da se odgađa gradnja novog stadiona "radi pogoršanja investicijske klime u društvu". Sada je jasno da je Abramović već osjećao promjenu prema svome statusu u Londonu, a vjerojatno je bio dovoljno informiran sa vizijama perspektive koje se stvaraju u Moskvi.

Projekt novog stadiona jednostavno mora ići tko god bude vlasnik Chelsea, jer samo tako klub može i dalje pratiti ritmove najmoćnijih klubova Europe. Ako je za novi Stamford Bridge trebalo 1,7 milijardi eura, za obnovu stadiona starog 117 godina, u novonastalim financijskim kretanjima nužno je barem 2,7 milijardi eura. Tako se novim vlasnicima, koji bi od Abramovića preuzeli klub, smiješi projekt težak blizu 7 milijardi eura. Možda je zato došlo do nedavnog Abramovićeva odbijanja ponude od 2,6 milijardi eura, a što se učinilo nerazumnim...

Linker
14. svibanj 2024 04:59