Diogo Jota

 PAUL ELLIS Afp
ENGLEZI OTKRIVAJU

Osvoji li Liverpool titulu, morat će iskeširati bogatstvo! I to klubu s kojim igra odlučujuću utakmicu

Dok je City demantirao glasine oko klauzule za Grealisha, ova je priča nešto ozbiljnija.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. svibanj 2022. 08:11

Teško je uopće i zamisliti koliko se milijuna funti vrti oko popodneva nadolazeće nedjelje u Engleskoj. Premier liga od 17 sati ulazi u posljednje kolo, a treba razriješiti čak tri velike dileme. Tko će ispasti? Hoće li to biti Burnley ili Leeds, momčadi koje na 17. i 18. mjestu ovoga trenutka imaju isti broj bodova... Tko će kao četvrtoplasirani ući u Ligu prvaka sljedeće sezone? Tottenhamu treba samo bod kod posljednjeplasiranog Norwicha, a Arsenal kako god zna mora pobijediti Everton i čekati kiks gradskog rivala...

Ali, najvažnije pitanje je - tko će uopće biti prvak? Manchester City ima bod više u odnosu na Liverpool. Mančesterski plavi dočekuju Aston Villu, a Redsima pak dolazi Wolverhampton. I Liverpoolu u načelu igra samo pobjeda, jer imaju nešto slabiju gol-razliku u odnosu na City.

No, dok su te i takve, bodovne kalkulacije već uglavnom poznata stvar, ono što je u pozadini čitave priče oko zadnjeg kola i odnosa Liverpoola i Cityja, mnogo je zanimljivije. Tako smo ranije ovoga tjedna mogli pročitati da će, ukoliko Manchester City bude prvak, morati Aston Villi isplatiti 15 milijuna funti. Tolika je naime, po nekim izvorima, jedna od klauzula u ugovoru Jacka Grealisha, momka kojeg su prošlog ljeta na Etihad doveli s Villa Parka. No, to su kasnije obje strane demantirale.

image

Jack Grealish

GABRIEL BOUYS Afp

No, Liverpool je zaista taj koji će nešto morati platiti nekom drugom, ako momčad Jürgena Kloppa postane prvakom ove nedjelje. Predmet radnje je Diogo Jota, igrač koji je na Anfield stigao upravo iz redova Wolverhamptona, posljednjeg protivnika Liverpoola ove sezone. Tadašnji transfer bio je vrijedan 45 milijuna funti, a on uključuje i višemilijunsku klauzulu za Jotu, koju bi iz Wolverhamptona rado primili na klupski račun. Drugim riječima, Wolvesi bez problema mogu tankirati protiv iste one momčadi od koje će skupo naplatiti to što su postali prvaci. Jasno, nije sve u rukama gostiju na Anfieldu, ipak će se morati poklopiti i to da City ne dobije Villu...

Engleski Daily Mail otkriva da je Wolvesima za Jotu, od ukupno 45 milijuna funti odštete plaćeno tek minornih 4 milijuna kao fiksna odšteta. Ono ostalo uglavnom otpada na razne klauzule koje uključuju nastupe kluba i samog igrača. Do sad je na ime toga, Liverpool poslao još 13 milijuna funti, ali to ne mora biti sve. Dakako, i neće, jer osvoji li Liverpool Premier ligu, još će pokoji milijunčić morati uplatiti u blagajnu Wolverhamptona.

Linker
19. travanj 2024 21:13