Antonio Conte postao je novi trener Tottenhama

 MIGUEL MEDINA Afp
TALIJAN PRIHVATIO IZ DRUGE

Otkriveno je kako su u Tottenhamu uspjeli dovesti Contea i navijačima probuditi nadu u naslov prvaka

Londonski sastav je doveo slavnog talijanskog trenera s kojim želi borbu za naslov prvaka Engleske
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. studeni 2021. 23:03

Nije Nuno Espirito Santo na blagdan Svih svetih (na španjolskom Dia de Todos los Santos) primio otkaz s neba pa u rebra. Imao je Tottenham spreman plan i prije no što se zahvalio na suradnji 47-godišnjem Duhu Svetom, nekadašnjem portugalskom mladom reprezentativcu čiji je dom afrička država Sao Tome e Principe, odnosno na hrvatskom Sveti Toma i Princip. Ni sveci nisu mogli pomoći nakon teškog domaćeg 0:3 poraza od Manchester Uniteda, jer je vlasnik kluba iz sjevernog Londona Daniel Levy samo čekao prvu priliku da ga smijeni. U ponedjeljak je Espirito Santo dobio otkaz, a već u utorak novi trener dvostrukog prvaka Engleske postao je Antonio Conte.

image

Antonio Conte postao je novi trener Tottenhama

VINCENZO PINTO Afp

"Iznimno sam sretan što se vraćam trenerskom poslu i to u premierligaškom klubu s velikim ambicijama. Tottenham ima najmoderniju infrastrukturu i jedan od najboljih stadiona na svijetu. Jedva čekam početi raditi kako bih momčadi i navijačima prenio svoju strast, mentalitet i odlučnost koji su me krasili kao igrača i kao trenera", poručio je stručnjak rođen prije 52 godine u Lecceu.

Fabio Paratici je uspio iz drugog pokušaja, nije ga Levy tek tako angažirao prije pet mjeseci. Paratici, 49-godišnjak, u svibnju je nakon čak jedanaest godina napustio Juventus u kojem je bio tehnički i sportski direktor, a samo nekoliko tjedana kasnije potpisao je ugovor s Tottenhamom u kojem je postao direktor nogometa, dakle, ponovno, sportski direktor. Paratici je odmah zvao Contea s kojim je u Torinu surađivao od 2011. do 2014. godine, ali odgovor je bio negativan.

image

Antonio Conte postao je novi trener Tottenhama

MIGUEL MEDINA Afp

Tražilo se jako ime nakon dvogodišnje vladavine Josea Mourinha i jednomjesečnog, unaprijed dogovorenog kratkoročnog posla koji je odradio njegov nasljednik Ryan Mason, najmlađi menadžer u povijesti Premier lige. Conte nije htio, Paratici je pregovarao s nekoliko trenera, a na kraju je izbor pao na Espirita Santa, koji se prije toga na kraju prošle sezone sporazumno rastao s Wolverhamptonom. Nije išlo, Portugalac nije pokrenuo Spurse i Paratici je još jednom odlučio okrenuti Conteov broj. Potez očajnika je upalio...

"Prošlog ljeta naše sjedinjenje se nije dogodilo jer je moj rastanak s Interom bio još uvijek presvjež i emotivno sam bio previše vezan uz kraj prošle sezone, tako da sam osjećao da nije još nije pravo vrijeme za povratak trenerskom poslu. No zarazni entuzijazam i upornost Daniela Levyja da mi povjeri ovaj zadatak već su uzeli danak. Sada kad se opet otvorila mogućnost da dođem, odlučio sam prihvatiti poziv", otvoreno je objasnio Conte.

image

Antonio Conte postao je novi trener Tottenhama

DEAN MOUHTAROPOULOS Afp

I Paratici je, naravno, zadovoljan:

"Oduševljeni smo što možemo pozdraviti Antonija u našem klubu. Njegovi rezultati iz prošlosti govore sami za sebe, ima pregršt iskustva i trofeja u Italiji i Engleskoj. Iz prve ruke znam koje nam kvalitete Antonio može donijeti. Radio sam s njim u Juventusu i veselim se vidjeti njegov rad s našim talentiranim igračima."

Conte je u trenerskom poslu od 2005. kad je bio pomoćnik Luigiju De Caniju u Sieni, a potom je samostalno vodio Arezzo, Bari, Atalantu, Sienu, Juventus, reprezentaciju Italije, Chelsea i milanski Inter, koji je napustio zbog nesporazuma s vlasnicima kluba nakon što je prošle sezone s Nerazzurrima osvojio naslov prvaka Italije. Osvojio ih je i tri s Juventusom, a ima u riznici i englesku titulu. S Chelseajem je u sezoni 2016./17. osvojio Premier ligu, tako da Tottenhamovim navijačima nije nepoznanica.

image

Antonio Conte postao je novi trener Tottenhama

MIGUEL MEDINA Afp

Conte iza sebe ima vrhunske uspjehe i brojne fanove Spursa zahvatila je euforija, počelo se pričati i o kraju posta dugog 60 godina, o prvoj tituli prvaka nakon sezone 1960./61. Možda ne još ove, ipak zaostajemo deset bodova za prvim mjestom, ali sljedeće sezone... U ovom trenutku takvo razmišljanje fanova Spursa podsjeća na kultno “this time next year, we’’ll be millionaires!” Del Boya iz Mućki, ali svatko se ima pravo nadati. Znaju Londončani koliko Conte zna i što može, vidjeli su ga u gradskom rivalu Chelseaju, a uostalom i Inter je pod njegovim vodstvom nakon 11 godina osvojio titulu, pa zašto i Tottenham ne bi nakon 61... Dobro, bilo kakav trofej za početak ne bi bio loš, budući da su Spursi posljednji osvojili još 2008. kad su u finalu Liga kupa svladali upravo Chelsea.

Antonio Conte ipak nije Derek Trotter, on za svoje milijune ne treba brinuti. Potpisao je na godinu i pol dana, do ljeta 2023., s mogućnošću produljenja, a ugledni Times tvrdi kako će Conte po sezoni zarađivati čak 15 milijuna funti, što je nešto manje od 18 milijuna eura. Ako je taj iznos točan (toliko, kažu, u Liverpoolu ima Jürgen Klopp, dok je Pep Guardiola na 25 milijuna funti u Manchester Cityju), do kraja aktualnog ugovora može biti bogatiji za oko 28 milijuna eura. U Interu je, kažu Talijani, Conte imao 12 milijuna eura godišnje, tako da koji milijun više-manje i nije presudan. Barem ne njemu...

Conte starta s Vitesseom, Espirito Santo novi rekorder

Conte je u utorak razgovarao s igračima, a već u četvrtak čeka ga debitantski nastup na klupi Tottenhama. U 4. kolu Konferencijske lige u London stiže nizozemski Vitesse čije boje brani 21-godišnji Hrvat Dominik Oroz, koji je Spurse prije dva tjedna kod kuće svladao s 1:0. Potom u nedjelju Tottenham gostuje kod Evertona u prvenstvu i slijedi dvotjedna pauza u kojoj će Conte imati nešto više vremena za treninge s dosta okrnjenom momčadi, jer će se brojni igrači priključiti svojim reprezentacijama.

Nuno Espirito Santo je postao prošlost u Tottenhamu nakon samo 124 dana rada. Pričaju Englezi da su ga izbušili igrači, da su bili razočarani niskom razinom kvalitete treninga, da im, jednostavno, nikako nije legao. Postao je tako trener koji u povijest Tottenhama ulazi s titulom "menadžer s najkraćim stažem". No daleko je to od rekorda Premier lige. Les Reed je krajem 2006. godine Charlton vodio ukupno 41 dan...

Linker
24. travanj 2024 11:27