Erik ten Hag

 ADRIAN DENNIS Afp
ZASTRAŠUJUĆE BROJKE

Ova nevjerojatna statistika pokazuje koliko je Manchester United loš. Čini se da su Ten Hagu dani odbrojani

‘Ovo je jedna od najlošije treniranih momčadi u Premier ligi, to je činjenica‘, rekao je Carragher
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 08. svibanj 2024. 07:23

"Ovo je jedna od najlošije treniranih momčadi u Premier ligi, to je činjenica”, rečenica je kojom je Jamie Carragher, legenda Liverpoola u ulozi analitičara Sky Sportsa, okarakterizirao momčad Manchester Uniteda nakon velikog 0:4 poraza na gostovanju kod Crystal Palacea. Poražavajuća činjenica je ta da ovu rečenicu nije izgovorio Carragherov “duh” navijača Liverpoola potaknut velikim rivalstvom između dva najveća engleska kluba, koji sigurno u njemu ne krije zadovoljstvo trenutnim stanjem Crvenih vragova, nego iskrena i podacima mjerodavna analiza pristupa s kojim momčad Erika ten Haga ulazi u svaku utakmicu.

Nakon relativno uspješne prve sezone na klupi Uniteda, Ten Hag je ljetos ušao u predsezonu s jednim ciljem - učiniti United proaktivnom momčadi, atraktivnom za gledanje, čiji je cilj igrati agresivno i visoko te dominirati svojim protivnicima. Može se sa sigurnošću reći kako Nizozemac nije uspio u svojim namjerama, a preslika njegovih zamisli na terenu rezultirala je jednom od najgorih sezona u povijesti kluba. United je na Selhurst Parku pretrpio 13. ligaški poraz ove sezone, i time postavio novi rekord za najviše pretrpljenih ligaških poraza u povijesti kluba. Također, s nova četiri pogotka u mreži došli su do brojke od 81 primljenog pogotka u svim natjecanjima, što je najviše od 1977. godine.

Nevjerojatna statistika

Sama prezentacija protiv Palacea bila je možda i najgora ove sezone, što je izrazito jaka riječ uzevši u obzir kakve su sve utakmice Crveni vragovi priuštili svojim navijačima. I dobro, u obzir treba uzeti i kontekst situacije, u Unitedu se trenutno nalazi neviđena kriza uzrokovana konstantnim ozljedama, pa tako za ovu utakmicu nisu redom konkurirali: Lindelof, Maguire, Varane, Martinez, Kambwala (svi seniorski stoperi u klubu osim Evansa, koji nije trebao igrati, ali je bio prisiljen zbog situacije), Shaw, Malacia, Bruno Fernandes, McTominay, Rashford i Martial. Kada se stavi na papir čini se kao stvarno značajna i velika lista, ali problem stvara činjenica da i u trenucima kada je imao relativno zdrav igrački kadar igra Uniteda i dalje nije bila smislena.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Vidno je da Ten Hag u ovoj sezoni konstantno pokušava implementirati “klopovski” visoki presing, ali da istovremeno nije dovoljno hrabar podići zadnju obrambenu liniju i tako u potpunosti prihvatiti da je to stil igre kojim da njegova momčad igra. Umjesto toga, događaju se velike fluktuacije u primjeni njegovih instrukcija, napadači stoje visoko, obrana se drži nisko, i kao rezultat takvih izbora United je stalno širom otvoren u veznoj liniji - iz koje onda proizlazi velik broj napadačkih akcija protivničkih momčadi. Ovoj tezi u prilog ide i sljedeća nevjerojatna statistika: United je ove sezone pretrpio ukupno 618 upućenih udaraca - što je, za jedan klub tolike veličine, nezamislivih 17.7 udaraca po utakmici. Samo Sheffield United, posljednja momčad prvenstva, u prosjeku pretrpi više udaraca prema svojem golu, sa 17.9 pokušaja po utakmici.

Upitna budućnost

Iz takvih “kaotičnih” utakmica, s pregršt akcije za neutralnog promatrača, proizlazi činjenica da je za igrače izrazito zahtjevno u kontinuitetu prakticirati takav nogomet. Ritam u Premier ligi je ubitačan, utakmice se igraju svaka tri dana, a poznato je da momčad Uniteda i prije implementacije ovakvog stila nije bila jedna od najatletičnijih momčadi u ligi. Prema pisanjima engleskih medija, Ten Hag nije ništa “blaži” ni na treninzima, stoga nije teško zaključiti zašto kroz cijelu sezonu ova momčad ima tolike probleme s ozljedama.

Sve ove činjenice, kao i osma pozicija na prvenstvenoj tablici, ne idu u prilog nizozemskom treneru, i sve je očitije da su njegovi dani na klupi Crvenih vragova odbrojani. Teško je vjerovati da će Sir Jim Ratcliffe istrpjeti Ten Haga nakon ovakve rekordno loše sezone...

Ten Hag na listi Bayerna

Prema pisanjima iz njemačke, Bayern je postao zainteresiran za usluge Ten Haga. Nizozemac je ranije u svojoj karijeri vodio drugu momčad Bavaraca, te stoga ne bi trebao imati problema s prilagodbom i jezikom. Ten Hagova želja je, prema navodima, odraditi još minimalno posljednju godinu ugovora s Unitedom prije razmišljanja o promjeni sredine. Ipak, u slučaju da United odluči smijeniti Ten Haga, on ne bi imao ništa protiv odmah zasjesti na klupu njemačkog velikana. Lako je moguće da se dogodi i trenerska “trampa”, prema kojoj bi Tuchel završio u Manchesteru, dok bi Ten Hag spakirao kofere prema Münchenu.

Linker
08. svibanj 2024 09:27