NATALIA KOLESNIKOVA Afp
NAKON VELIKE TRAGEDIJE

‘Ovaj će dječak biti zvijezda!‘ Postao senzacija dana u europskom nogometu i ispunio proročanstvo

‘Očekivao sam da će postati velika zvijezda, a Leicester je samo korak na njegovom putu prema gore‘.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. listopad 2021. 10:25

Patson Daka (23) priča je dana u europskom nogometu. Zambijski napadač doslovno je na svojim leđima vukao Leicester prema prvoj europskoj pobjedi ove sezone sa četiri gola Spartaku usred Moskve u 4:3 trijumfu svoje momčadi u 3. kolu Europske lige.
- Ovaj će dječak jednog dana biti zvijezda - kazao je u šali njegov otac s prijateljima kada ga je s 12 godina doveo na prvi nogometni trening.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp


Desetak godina kasnije ta šala se pokazala proročanstvom. Daka je rano ostao bez oca, također nekoć bivšeg nogometaša, koji je izgubio život u nesreći, ali uspio je ipak naći svoj put. Chris Kaunda je trener koji mu je širom otvorio vrata nogometne karijere.
- Bio sam direktor programa koji je trebao pronaći talentiranu djecu diljem zemlje. Obišli smo 2012. svih deset provincija Zambije 2012. godine, gledali puno djece i na kraju odabrali 60 mladih nogometaša. Patson je bio najbolji od njih - prisjeća se Kaunda.

Kombinacija fizičke snage i nogometne tehnike


- Odmah sam primijetio da je poseban. Bio je brz, moćan, dobar u skoku i mogao je pucati s obje noge, iako mu je desna očito bila jača. Ono što Patsona čini tako posebnim je to što brzo uči jer odlično sluša. On želi stalno napredovati. Miran je i skroman, ali i karizmatičan i s liderskim kvalitetima. Zato sam ga izabrao za kapetana u reprezentaciji do 17 godina. Patson je zabijao gdje god bi igrali. Otišli smo na turnir u Italiju, a on je dva puta zabio protiv Brazila, dva puta protiv Japana i postigao hat-trick protiv SAD-a. Mrzi gubiti. Jednom, kada smo izgubili u finalu na penale, počeo je plakati - veli.

image
Brendan Rodgers i Patson Daka
NATALIA KOLESNIKOVA Afp


Daka je, smatra Kaunda, predodređen za uspjeh.
- Njegov borbeni duh je fantastičan. Očekivao sam da će postati velika zvijezda, a Leicester je samo korak na njegovom putu prema gore. Zapamtite moje riječi - veći klubovi će ga potpisati - poručio je Kaunda.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp


Danas se navijači zambijskog Power Dynamosa vjerojatno crvene od srama što su Daku svojedobno uzeli na zub. Imao je svega 16 kada je debitirao za prvu momčad, a poslije nekoliko slabijih utakmca postao je predmet poruga. Svaki njegov kontakt s loptom ispraćen je zvižducima. Ništa bolje nije bilo ni u Kafue Celticu.


- Navijači su mu zviždali, ali ipak se nikada nije slomio... Njegov karakter jedan je od glavnih razloga što nisam iznenađen koliko je daleko otišao i koliko će daleko još ići - veli vlasnik Kafue Celtica Lee Kawanu.


Daka je imao 18 godina kada je potpisao za Red Bull Salzburg, odnosno njihovu rezervnu momčad Liefering, a Kafue Celtic obeštećen je s 250.000 eura. Tadašnji trener austrijske momčadi Gerhard Struber znao je kako je dobio nešto posebno.
- Salzburg je igrače razvijao na poseban način i odgojio je mnogo vrhunskih nogometaša. Sadio Mane jedan je od njih, a Dakin karakter i stav slični su zvijezdi Liverpoola. Kao i Mane, on je skroman i uvijek radi za momčad. Patson nema ega. Čak i nakon nekoliko sjajnih utakmica nikada ne bi pomislio da je poseban. Sjajno se nosi s uspjehom. On je uzor drugim igračima - veli Struber.

image
NATALIA KOLESNIKOVA Afp


Daka je već prije 19. rođendana promoviran je u prvu momčad Salzburga, a nakon transfera Erlinga Haalanda na sebe je preuzeo teret golova. A zabijao ih je s lakoćom. U sezoni 2019./20. bio je sjajan s 27 golova u 45 utakmica, postao je i prvi nogometaš iz Zambije koji je zabio u Ligi prvaka, a prošle je bio još bolji, čak 34 pogotka u 41 nastupu. U austrijskoj Bundesligi lani je 27 puta tresao protivničke mreže u 28 utakmica, proglašen je najboljim igračem lige, i čelnicima Leicestera učinilo se sigurnom okladom ljetos platiti 30 milijuna eura koji se već počinju isplaćivati. Samo su za četvoricu igrala u klupskoj povijesti izdvojili veći novac.

To je ujedno bila i najveća odšteta koju je RB Salzburg zaradio na nekom igraču, deset milijuna eura veća nego što su uprihodili na Haalandu.


Struber ne sumnja kako je Leicester samo jedna od stepenica na Dakinom putu do nogometnih vrhova.
- Brz je, pametan, ima ubojiti instinkt i gladan je trofeja. Savršen spoj! A bit će još bolji u budućnosti. Za njega je nebo granica. Mogao bi slijediti Maneov put do superzvijezda - zaključio je Struber.

Linker
17. svibanj 2024 10:57