Graham Potter

 AFP
IMA LI SPASA?

Panika u Londonu: Potterova sudbina nalikuje na onu Moyesa po dolasku u Manchester United

Londonski velikan u nedjelju je doživio novi udarac, ispao iz FA kupa i to nakon uvjerljivog poraza
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 10. siječanj 2023. 13:57

Manchester City je na Etihadu deklasirao Chelsea (4:0) u 3 kolu FA kupa i još više produbio krizu londonskog sastava, dok nije mali broj onih na Otoku koji smatraju da Chelsea treba što prije smijeniti menadžera Grahama Pottera. Realno gledajući na Stamford Bridgeu je puno toga otišlo u krivom smjeru nakon što je Roman Abramovič bio prisiljen prodati klub. Pod vodstvom ruskog tajkuna Chelsea je u proteklih dvadesetak godina izrastao u europsku i svjetsku nogometnu silu, no okolnosti su jednostavno bile takve da Abramovič posljednju bitku nije mogao dobiti te da je zbog rata između Rusije i Ukrajine i bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio prisiljen napustiti britansku prijestolnicu i otići iz Chelseaja.

Politika je jedno, a nogomet u konačnici ipak nešto sasvim drugo, stoga ne treba niti malo čuditi da su na Etihadu navijači Chelseaja skandirali Abramovičevo ime, uostalom da londonskom klubu ide sve kao po loju Abramovič bi i onda kod navijača londonskih plavih imao posebam status, a kada su nevolje pokucale na vrata Stamford Bridgea, još lakše se prisjetiti omiljenog vlasnika koji je u Chelseajem svidjelo se to nekome ili ne ostavio vječnu trofejnu ostavštinu i neizbrisiv trag. Pristalice Chelseaja skandirale su u Manchesteru i bivšem menadžeru Thomasu Tuchelu koji je doveo londonskog velikana do osvajanja Lige prvaka 2021. godine, ali i dobio otkaz nakon poraza od Dinama u Maksimiru na startu ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka. Mnogi su tada smatrali da je smjena Tuchela nepotrebna, no novi vlasnik Chelseaja, američki milijarder Todd Boehly, nije u klubu želio nikoga iz vladavine Romana Abramoviča, pa je tako i Tuchel ubrzo postao bivši, iako nova sezona praktički “nije niti počela” Graham Potter sada je naravno na udaru kritika, no prije će biti da je Chelsea vrlo brzo “uništio” Pottera, nego Potter londonski klub.

image

Cesar Azpilicueta i Thiago Silva

AFP

Nije trebalo dugo čekati da se pojave razni kritičari u liku bivšeg igrača Chelseaja Franka Leboeufa. Francuz je istaknuo da treba odmah smijeniti Pottera, ali i iz momčadi izbaciti Havertza, Jorginha i Mounta. Graham Potter ostvario je blistavi rezultat u Brightonu, Galebovi su prošlu sezonu pod Potterom zaključili na 9. mjestu, što je najbolji plasman u povijesti kluba, a iako je jasno da Chelsea nije Brighton, nije niti Potter ništa lošiji menadžer nego što je bio prije dolaska na elitnu londonsku nogometnu lokaciju. Uostalom Potter je odlično započeo svoj najveći trenerski izazov, no ozljede i loša forma glavnih igrača donijele su i krizu koja bi Pottera možda mogla stajati i otkaza. Kako medalja uvijek ima dvije strane, kada je bio u mogućnosti Potter je na travnjak poslao sve najbolje igrače i na papiru najveće zvijezde Chelseaja, igrali su svi “koji moraju igrati”, ali ne može Potter umjesto Sterlinga ili Havertza zabijati pogotke, no kako je nogomet postao odavno surov naravno da je lakše promijeniti menadžera nego 20 igrača Za razliku od Tuchela koji je dok je uspio držati njemačku disciplinu u svlačionici imao u Londonu sjajne uspjehe, Potter u sebi ima prijateljski pristup prema igračima koji je prolazio u Brightonu, ali u posljednje vrijeme ne prolazi na Stamford Bridgeu jer u konačnici odavno je poznato da su igrači u 90 posto slučajeva “kvarljiva roba” koja gleda samo sebe, uz najvažniju činjenicu da u Chelseaju tjedna plaća na račune sjeda ne u minutu nego u sekundu kako je dogovoreno.

Ono što sada Graham Potter prolazi na klupi Chelseaja može se itekako usporediti s onim što je na Old Traffordu prolazio David Moyes kada je iz Evertona stigao i Manchester United. Moyes je na Goodison Parku ostavio veliki trag i odlične rezultate, ali je na Old Traffordu kratko trajao iako je bio izbor legendarnog Alexa Fergusona. Godine koje su prolazile pokazale su da Moyes nije ništa kriv za potonuće Manchester Uniteda kao što je Moyes dokazano dobar trener baš kao i Potter. No, jasno je da vlasnici neće sami sebe otjerati, pa tako niti Boehly neće otići iako je potrošio 300 milijuna eura na dovođenje novih igrača što Abramovič nije učinio nikada u jednom prijelaznom roku, a nakon što Chelsea bilježi poraze i zaostaje 10 bodova za mjestom koje vodi u Ligi prvaka, Potter je taj koji će ukoliko ne spoji barem dvije uzastopne pobjede vjerojatno platiti najveću cijenu.

Linker
26. travanj 2024 15:02