Joško Gvardiol

 Adrian Dennis/afp/profimedia
SPEKTAKL NA ETIHADU

Pep Guardiola uoči velikog derbija govorio o Vatrenom: ‘U jedno me još uvijek nije uvjerio...‘

Ogled momčadi koje su osvojale posljednjih sedam naslova prvaka donijet će mnoge odgovore
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 25. studeni 2023. 09:58

U derbiju 13. kola Premier lige Manchester City će danas u 13.30 po hrvatskom vremenu na Etihadu ugostiti Liverpool. Branitelj naslova ima kao trenutno vodeća momčad 28 bodova na svom kontu, bod više od svog današnjeg suparnika Liverpoola i Arsenala, te dva od Tottenhama.

Utrka se nastavlja

Bez obzira na to što ishod derbija neće imati nikakav sudbonosni značaj za oba suparnika s ususret tomu da će do kraja prvenstvene utrke nakon okršaja na Etihadu ostati još 25 kola, jasno je da u oba tabora žele kraj derbija dočekati u pobjedničkom raspoloženju, iako na Anfieldu vjerojatno ne bi bili nezadovoljni niti osvajanjem jednog boda s obzirom na činjenicu da su Redsi u plavom dijelu Manchestera posljednji puta slavili prvenstvenu pobjedu prije punih osam godina. Ipak, Liverpool je na Etihadu pobijedio 2:1 prije pet godina u Ligi prvaka za prvi plasman u polufinale najcjenjenijeg europskog natjecanja nakon deset godina.

image

Jurgen Klopp i Pep Guardiola

GLYN KIRK Afp

Tako će nakon godine stanke zbog loše Liverpoolove sezone, opet ova dva kluba nastaviti svoju utrku za naslov prvaka. Jasno, Građani su u toj utrci puno bolji, jer samo je jednom titula, otkada su na klupama Guardiola i Klopp, otišla u Liverpool, dok je plavi dio Manchestera slavio pet puta, prošla im je bila treća titula u nizu. Međutim, svima su ostala u sjećanju nezaboravna sezone 2018./19. Tada Redsima ni 97 bodova nije bilo dostatno za naslov prvaka, jer su Građani osvojili bod više. Slično se ponovilo i tri sezone kasnije, tada je Liverpool osvojio 92 boda, opet jedan manje od Cityja.

Prošle je došlo do pada u igri Kloppove momčadi, završili su peti s čak 22 boda minusa u odnosu na prvake. Ipak, ove su krenuli puno bolje, barem rezultatski, jer igra Liverpool još uvijek nije ona atomska na koju smo naviknuli od kada ih je preuzeo Klopp, ali dosta je bilo tu i promjena u igračkom kadru, nema više Hendersona, Fabinha, Firmina, otprije i Manea, a novi igrači polako preuzimaju naslovne uloge i navijači imaju razlog za optimizam, a koliki dio odgovora dobit će danas na Etihadu.

Problemi u Cityju

U redovima domaćina dosta je problema s ozljedama s obzirom na to da su manje ili veće probleme po pitanju zdravstvenog stanja u posljednja dva tjedna imali Haaland, Ederson, Kovačić, Nunes, Ake i Gomes, dok sigurno neće nastupiti John Stones. Ipak Haaland i Ake su odradili trening i njihov nastup ne bi trebao biti upitan. Mediji bliski Manchester Cityju dosta se bave nastupima hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola, a nadolazeći nastup u derbiju kada je Gvardiol u pitanju gleda se i kroz prizmu Stonesove ozljede. Ističe se da je Gvardiol neupitna klasa bez obzira na oscilacije, ali i da ga za sada Guardiola ne vidi na poziciji stopera.

- Još uvijek nisam na treninzima vidio da je Gvardiol spreman igrati na mjestu stopera, za sada me nije uvjerio u to. Možda zato što je još uvijek mlad, možda se to dogodi u budućnosti Gvardiol ima 21 godinu i još uvijek se razvija, a Stones je s nama već sedam godina i osam godina je stariji od Gvardiola. I Stonesu je bilo potrebno vrijeme da postane idealno rješenje na poziciji stopera i engleski reprezentativac na toj poziciji, a sada je dokazao da može igrati na poziciji zadnjeg veznog, što je također jako važno za naše opcije u veznom redu. Za Gvardiola je za sada najbolja pozicija - lijevi branič. Imamo nekoliko problema u sastavu. Nadam se da će Haaland igrati. Vidim da se mnogi bave našom možebitnom kaznom nakon što je Evertonu oduzeto deset bodova, ali dokazat ćemo našu nevinost i sreća je da živimo i radimo u prekrasnoj zemlji kakva je Engleska, u kojoj nismo krivi dok se krivnja ne dokaže, a o tome hoće li to utjecati na moju budućnost i ostanak u Man Cityju nepotrebno je sada lamentirati - zaključio je Guardiola.

image

Joško Gvardiol

Nigel Keene/Afp/Profimedia

Jürgen Klopp prilično mirno čeka novi okršaj na Etihadu.

- Ako Manchester City učinimo nervoznim svojim igrom imamo izgleda. Nunez i Salah su sve bolji u nadopunjavanju, ali to sam i očekivao. Znali smo koga dovodimo. Nunez je klasa, ali za sve je potrebno vrijeme, a vjerujem kako Salah može biti još ubojitiji. Ne želim komentirati kaznu Evertona jer to nije tema nego je tema derbi. Guardiola me učinio boljim menadžerom, Manchester City je sjajna momčad, ali vjerujem u svoju momčad - istaknuo je Klopp.

Teško da smo nakon dva tjedna reprezentativnih uzbuđenja mogli očekivati ljepši dvoboj, ogledi Manchester Cityja i Liverpoola u posljednjih desetak godina bili su uzbudljivi, prepuni pogodaka i nudili su sve najbolje što nudi Premier liga.

Linker
27. srpanj 2024 02:48