Alexander Hassenstein/Getty Images / Bongarts/Getty Images
POLEMIKA I DALJE TRAJE

PEP PODIJELIO I HRVATSKE STRUČNJAKE: 'Ne slažem se s Guardiolom, teže je osvojiti Ligu prvaka!'; 'Ma, mislim da je ipak teže osvojiti Premiership!'

JOSEP GUARDIOLA Katalonac je s Cityjem osvojio naslov prvaka Engleske, a već prije je slavio u Španjolskoj i Njemačkoj
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. travanj 2018. 15:01

Održao je riječ... Trener Manchester Cityja Josep Guardiola (47) nedjeljno je popodne proveo igrajući golf sa sinom na nekoj livadi pokraj Manchestera. I dok je WBA tražio slamčicu spasa za ostanak u Premiershipu pobjeđujući Manchester United na Old Traffordu (1:0), Guardiola je gađao rupe i čekao konačni rezultat te utakmice. Na kraju mu je Unitedov poraz donio osmijeh na lice i prvi naslov engleskog prvaka u trenerskoj karijeri, razočaranje nakon eliminacije iz Lige prvaka protiv Liverpoola potisnuto je radošću zbog osvojenog trofeja...

- Lakše je osvojiti Ligu prvaka nego Premiership - rekao je Guardiola prije nekoliko dana u intervjuu za ‘The Guardian’, pojasnivši tu tezu:

- Za osvajanje Lige prvaka potrebno vam je sedam dobrih utakmica. A za osvajanje prvenstva treba vam znatno više od sedam dobrih izdanja, morate imati kontinuitet uspjeha i stabilnost kluba i momčadi. I zato često naglašavam da je naš uspjeh nevjerojatan - cijelu smo sezonu imali velikih problema s ozljedama, a sad smo, pet kola prije kraja, pred osvajanjem naslova, od mogućih 99, osvojili smo čak 87 bodova! Pa to je fantastično, ovo je, u svakom slučaju, jedna od tri najbolje sezone koje sam imao u trenerskoj karijeri, naša je jesen bila čarobna - govorio je Guardiola 48 sati prije nego će WBA pobjedom na Old Traffordu potvrditi taj Cityjev naslov.

Soccer Football - Champions League Quarter Final Second Leg - Manchester City vs Liverpool - Etihad Stadium, Manchester, Britain - April 10, 2018   Manchester City manager Pep Guardiola gestures to referee Antonio Miguel Mateu Lahoz at half time   REUTERS/Darren Staples
REUTERS/Darren Staples

Srž nogometne igre

Guardiola je, nije to uopće prijeporno, jedan od najboljih, ako ne i najbolji, trener današnjice. Naš iskusni trener Ilija Lončarević, koji je od ovoga proljeća sportski direktor trećeligaša HAŠK-a (za trenera je postavio Stipu Brnasa), o Guardioli govori samo biranim riječima...

- Način igranja nogometa kojeg je u Barceloni forsirao pokojni Johan Cruyff, a nastavio Guardiola, zapravo je srž nogometne igre! Po njihovim postulatima, svaki igrač u momčadi mora znati igrati, mora zadovoljavati osnovne tehničko-taktičke potankosti, neovisno o tome je li vratar, srednji branič, vezni igrač, ili napadač! Uvijek se mora težiti igri i nadigravanju. Drago mi je da je nogomet otišao u tom pravcu, jer to je bila i moja vizija kad sam davne 1982. godine s ‘klincima’ Lokomotive na Kajzerici pokušao napraviti nešto slično. Dakako, u skromnijim okvirima. Ta je nogometna filozofija pridonijela razvoju ove igre, a kad je nogometna vještina garnirana vrhunskim igračima i svjetskom klasom, onda to donosi i vrhunski rezultat - kaže Lončarević.

Ide u krajnost

Zašto Guardiola lakše osvaja prvenstva, ukupno 7 u deset trenerskih godina, od Lige prvaka, koju je ‘pokorio’ samo u dva navrata?

- Jedan od razloga svakako je zato jer ide u krajnost, želi sve svoje zahtjeve dovesti do savršenstva! A to je gotovo nemoguće. K tome, suparnici su već usvojili ono što je Barca prva progurala, pa su pronašli i protunačin za takvu igru, nudeći neke neočekivane stvari koje Guardiolina Barca nije imala, a sad ih nema ni City. Konkretno, u Cityjevoj momčadi, samo De Bruyne i Agüero mogu ponuditi nešto neočekivano, inače se u Cityjevoj igri otprilike sve unaprijed zna. I ta uobičajena i uigrana vještina dolazi rezultatski do izražaja u natjecateljskom, ligaškom kontinuitetu, ali u sudaru s jakim suparnicima u nokaut utakmicama, ti suparnici ponude neka iznenađenja na koja City nema odgovor. Ili, zašto Barcina igra više ne donosi rezultat kao prije nekoliko godina? Zato jer njihov visoki presing više nije tako djelotvoran, budući da su suparnici pronašli način kako da izađu iz tog presinga, koji više nije iznenađenje. I zato Barcelona pati kad naleti na neke suparnike poput PSG-a, ili Rome, jer takve momčadi također imaju igrače koji znaju igrati - elaborira Lončarević.

Pep Guardiola
Alexander Hassenstein/Getty Images / Bongarts/Getty Images

Slažete li se s Guardiolinom tezom da je lakše osvojiti Ligu prvaka nego Premiership?

Prilika za popravak

- Ne! Njegova je nogometna filozofija oplemenjena tvrdoglavošću i sistematičnošću, svaki dio igre Pep razradi do najmanje potankosti. I u uvjetima velikog kluba, koji može kupiti gotovo svakoga igrača kojeg poželi, tim načinom rada može mnogo napraviti, posebno u kontinuitetu, kao što je slučaj u prvenstvu. Jasno je da je teže osvojiti Premiership gleda li se kroz prizmu broja utakmica, ali istodobno nakon jednog kiksa, u prvenstvenoj utrci imaš još ‘o-ho-ho’ prilika za popravak. A u Ligi prvaka nema popravnog ispita, klubovi poput Barcelone i Cityja imaju tih sedam proljetnih utakmica, za njih ne računamo jesenske dvoboju po skupinama, to im je samo zagrijavanje. Na proljeće ih čekaju četiri vrlo jaka suparnika i znatno je teže odigrati tih sedam utakmica u kojima nemate pravo na pogrešku, nego deset ili 15 kola u Premiershipu! I zato smatram da je znatno teže osvojiti Ligu prvaka - Lončarevićev je stav.

No, Ilijin kolega, također iskusni trenerski vuk Ivan Katalinić, razmišlja drukčije:

Strahovito trošenje

- Slažem se s Guardiolom, teže je osvojiti Premiership, koji je iznimno naporan! Moraš cijelu sezonu biti na vrhunskoj razini, posebno na početku. To se pokazalo i u dvije ranije sezone, kad su Chelsea i Leicester, zahvaljujući fantastičnom startu, dohvatili naslov. Sad je to, po istom receptu, učinio i City. U Engleskoj se kaže da onaj tko je na prvom mjestu za Novu godinu, taj i osvaja naslov - kaže Katalinić i dodaje:

- U takvom se ritmu momčad strahovito troši, pa na proljeće, zbog nedostatka zimskog odmora, engleski klubovi u pravilu padaju u formi. K tome, sad je City naletio u Ligi prvaka na Liverpool i bilo je očito da im Liverpoolova igra nikako ne odgovara. U nokaut utakmicama Lige prvaka općenito prolazi onaj tko je trenutačno u boljoj formi, a u prvenstvu visoku razinu forme morate držati mjesecima - govori Katalinić.

Linker
28. travanj 2024 10:22