AFP
PRVAK EUROPE GUBI KORAK

Pokosila ih pandemija, priključili 12 juniora, a bogati vlasnik poručio: ‘Ne zanimaju me sporedne uloge!‘

Londonski Plavci sve više osjećaju posljedice omikrona, a Mateo Kovačić propustio je čak 11 utakmica
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 22. prosinac 2021. 18:57

Chelsea protekla dva prvenstvena dvoboja neće pamtiti po dobrom. Europski je prvak protiv Evertona i Wolverhamptona upisao dva mršava remija i sada za vodećim Manchester Cityjem na praktički polovici prvenstvene utrke zaostaje šest bodova, dok drugoplasirani Liverpool Londončanima bježi tri boda. Mnogi se stoga pitaju gubi li aktualni europski prvak dah u utrci za naslov engleskog prvaka, pogotovo kada se vidi da su Londončani u posljednjih šest premierligaških utakmica upisali samo dvije pobjede.

S obzirom da igrački kadar londonskog velikana navedeni zaostatak sigurno nije nešto što se u drugom dijelu prvenstvene utrke ne može nadoknaditi, no nepobitna je činjenica da su izabranici Thomasa Tuchela zapali u malu rezultatsku i igračku krizu. Njemački stručnjak opravdanje je pokušao pronaći u igračkim izostancima uzrokovanim novim naletom pandemije koronavirusa na Otoku (htio je odgodu utakmice s Wolverhamptonom, ali Premier liga nije pristala na to), no to samo može biti dio opravdanja za sastav koji je odlično krenuo u sezonu i za kojeg podosta anlitičara na Otoku smatra da se s Manchester Cityjem i Liverpoolom može do posljednjeg kola boriti za titulu prvaka.

Jasno je da je engleska Premier liga prekvalitetno natjecanje u kojem, bez obzira kakav igrački kadar imali na papiru, najbolji engleski klubovi ne mogu očekivati da nikada neće načiniti krivi korak, no u posljednje vrijeme forma Chelseaja je daleko od idealne. Ozljeda najboljeg napadača Romelua Lukakua očekivano je dosta utjecaja na ubojitost londonske družine, a tu također treba istaknuti i činjenicu da je Mateo Kovačić propustio 11 utakmica u svim natjecanjima zbog koronavirusa i ozljede. Poraz od West Hama je prvi nagovijestio pad forme Tuchelove momčadi, koja je potom na jedvite jade pobijedila ozljedama oslabljeni Leeds United, a potom su uslijedila navedena dva remija u kojima se Tuchel više bavio pandemijom nego igrom svoje momčadi.

image

Mason Mount

LINDSEY PARNABY Afp

- Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako je i naše legitimno pravo da smo protiv Wolverhamptona zatražili odgodu zbog problema s koronavirusom i izostanka nekolicine igrača. Ne tražim u tome alibije, no to su jednostavno činjenice od kojih ne možemo pobjeći - rekao je njemački trener.

- Odlučeno je da se prvenstvo nastavi i tome se moramo prilagoditi. Ne želim govoriti o nikakvoj krizi rezultata i igre, jer ona za mene niti ne postoji. S obzirom na trenutačnu situaciju mogu samo svojim igračima odati priznanje na uloženom trudu. Nema momčadi koja u Premier ligi koja prije ili kasnije neće upasti u neki negativan niz. Manchester City je za mnoge prvi favorit za osvajanje naslova prvka, Liverpool je također vrhunska momčad, ali u dvobojima protiv navedenih suparnika pokazali smo da nismo ništa slabiji od njih. Na treninge s prvom momčadi priključili smo 12 igrača iz U-23 momčadi, nadam se da ćemo se što prije kompletirati, ali govoriti o krizi nakon što smo u cijelom prvenstvu doživjeli samo dva poraza u 18 odigranih kola, kao i i vodeći Manchester City, zaista nema nikakvog smisla - istaknuo je Tuchel.

Koliko god da je njemački stručnjak u pravu, vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča ne zanimaju sporedne uloge, već samo osvajanje trofeja bez obzira na konkurenciju. Ruskom milijarderu nije nikakav problem za Lukakua iskeširati stotinjak milijuna funti, a iako Tuchel ima pregršt i više nego zasluženog kredita nakon što je pokorio Europu i osvojio Ligu prvaka prošle sezone, Abramovič očekuje da se naslov prvak Engleske što prije vrati u trofejne vitrine Stamford Bridgea. Nakon što se oporavio od ozljede Lukaku je izvan stroja zbog koronavirusa, a bez vrhunskog učinka belgijskog napadača izgledi Chelseaja u borbi za naslov itekako su umanjeni. Nadolazeći zimski prijelazni rok prigoda je stoga da se još pojača igrački kadar

Veznjak Wolverhamptona Ruben Neves samo je jedno od podosta imena koja se spominju u kontekstu dolaska u Chelsea, no povratak Lukakua, Kovačića i Kantea u vrhunska izdanja bilo bi najveće ohrabrenje za Tuchela u drugom dijelu prvenstva, koje bi Plavi trebali otvoriti gostovanjem kod Aston Ville Boxing Day.

Linker
18. travanj 2024 14:16