GLYN KIRK Afp
ZBOG KRŠENJA PRAVILA

Potres u engleskom nogometu: Dva elitna premierligaša bit će izbačena iz lige? Evo kad je suđenje stoljeća

City je zanijekao bilo kakvu krivicu, Chelsea formalno još nije optužen
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. ožujak 2024. 11:23

Nakon što je Nottingham Forest kažnjen oduzimanjem četiri boda u aktualnoj sezoni zbog kršenja premierligaških pravila profita i održivosti, mnogi se pitaju što će biti s dva velika, ugledna i trofejna kluba koji na glavi imaju malo više ‘putra‘ od Foresta ili ranije sankcioniranog Evertona kojem je prvotno oduzeto 10 bodova, što je nakon žalbe smanjeno na šest.

Chelsea i Manchester City mogli bi biti kažnjeni znatno teže. Naime, engleski mediji pišu da bi dvojac čak mogao biti izbačen iz Premier lige ako im se dokaže da su krivi zbog kršenja Financijskog fair-playa.

Premier liga je od početka prošle godine protiv Manchester Cityja podnijela čak 115 optužbi za čak 14 sezona (od 2009. godine), a datum suđenja još nije službeno potvrđen.

image
FLAVIU BUBOI Nurphoto Via Afp

Prema izvorima Daily Maila, ‘suđenje stoljeća‘ održat će se krajem ove godine, s tim da se presuda ne očekuje prije ljeta 2025. godine. City je zanijekao bilo kakvu krivicu. O sankcijama odlučuje neovisna komisija u sastavu Robert Glancy, Mark Hovell i Steve Holt.

Chelsea još nije optužen za financijske malverzacije, no problem je u tome što je novi vlasnik Todd Boehly utukao više od milijardu eura otkako je preuzeo klub u svibnju 2022. godine. The Telegraph tvrdi kako bi do kraja lipnja Bluesi morali prodati igrače i namaknuti odštete sveukupno veće od 100 milijuna eura kako bi izbjegli sankcije zbog prekomjernog trošenja.

Stoga će Boehly vjerojatno opet potegnuti svoje saudijske veze kako bi se riješio viška igrača. U međuvremenu, Daily Mail ustvrdio je kako su Chelseajevi šefovi zabrinuti da bi eventualna smjena neuspješnog menadžera Mauricija Pochettina, koja bi koštala više od 10 milijuna eura, mogla dovesti klub u opasnost kršenja financijskih propisa...

image
GLYN KIRK Afp

Linker
20. travanj 2024 13:06