ANDREW YATES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
VRTOGLAVE BROJKE

Pravo bogatstvo za najskupljeg trenera u povijesti: Chelsea Potteru mora isplatiti iznos od kojeg ‘boli glava‘

Doveo je momčad do četvrtfinala Lige prvaka, ali situacija u prvenstvu nije bajkovita
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 03. travanj 2023. 08:01

Po drugi put u ovoj sezoni, uprava Chelsea odlučila je smijeniti trenera. Nakon što su otpustili njemačkog stratega Thomasa Tuchela, ništa bolje nije prošao niti njegov nasljednik Englez Graham Potter koji odlazi nakon samo šest mjeseci na klupi londonskog kluba. Bivši trener Brightona nije uspio impresionirati novog gazdu Todda Boehlyja i poraz od Aston Ville (2:0) ovog vikenda presudio je njegovoj sudbini. Potter će ipak po nekim podacima biti u samom vrhu.

Ovaj 47-godišnji strateg napušta Stamford Bridge kao trener s najgorim učinkom u povijesti svih Chelseajevih trenera koji su momčad vodili u najmanje 20 utakmica. DailyMail prenosi kako je u vrijeme njegove ‘vladavine na klupi‘, Chelsea osvajao 1.27 bodova po utakmici. Do sada je taj rekord držao Ian Porterfield (1.28) dok u ovo društvo spadaju i Ruud Gullit s 1.65 bodova odnosno Frank Lampard s 1.67 bodova po utakmici. Nadalje, s 31.8 % pobjeda na klupi, Potter se ponovno može pohvaliti kako je najgori u ranije spomenutoj konkurenciji. A za ovu ekshibiciju, Boehly je duboko posegnuo u džep.

image

Graham Potter

JUSTIN TALLIS Afp

Njegov dolazak klub je platio 26.4 milijuna eura budući da je još imao aktivan ugovor s Brightonom čime je postao rekorder u svijetu trenerskih transfera. Malo je nedostajalo da postane rekorder i kao trener s najvećom isplatom plaće uslijed otkaza.

Procjena je bila da bi Chelsea za otpuštanje Pottera, koji je godišnje trebao zaraditi nešto manje od 14 milijuna eura, trebao platiti 57 milijuna eura. Ipak, prema pisanju Sky Sportsa, Chelsea je postigao dogovor s Potterom i neće morati isplatiti otpremninu koja bi predstavljala dosad neviđeno skup razvod menadžera i kluba. Kompenzacijom će mu pripasti 24,5 milijuna eura, tako da će na prvom mjestu najskupljih i dalje ostati Antonio Conte koji je još za ere Romana Abramoviča u Chelseaju otpušten 2018. godine, a taj je sport Rus platio 26,6 milijuna eura.

image

Antonio Conte

JUSTIN TALLIS Afp

Potter je s Chelseajem dogurao do četvrtfinala Lige prvaka gdje ih čeka ogled protiv Real Madrida, međutim u prvenstvu se Plavci nalaze na 11 poziciji udaljeni 12 bodova od mjesta koja vode u Ligu prvaka. Klub će u narednom periodu voditi dosadašnji pomoćni trener Bruno Saltor kojemu je ovo prvi samostalni posao u karijeri. Mogućih nasljednika je mnogo - spominju se Pochettino, Mourinho, Zidan, ali najglasnije ime Juliana Nagelsmanna koji je nedavno postao bivši u Bayernu.

Linker
03. svibanj 2024 02:04