StoryEditor
 GLYN KIRK AFP
OVO SU OGROMNI GUBICI

PREMIERLIGA GUBI VIŠE OD MILIJARDE FUNTI, A ENGLESKA UVODI I POSEBAN POREZ ZA ONE KOJI TREBAJU POMOĆ: 'Mnogi će gradovi možda izgubiti klubove u srcu'

Autor: HinaObjavljeno: 08. travanj 2020. 16:03

Pandemija koronavirusa mogla bi stajati Premiership "najmanje 1.13 milijarde eura",  upozorio je glavni direktor natjecanja Richard Masters.

Masters je u pismu upućenom Julianu Knightu, predsjedniku britanskog parlamentarnog Odbora za digitalizaciju, kulturu, medije i sport, naglasio da će, ukoliko se liga ne završi, Engleska izgubiti "klubove i ligu", jer su izazovi s kojima su suočeni "izvan svake mašte", izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Masters je rekao da bi trošak mogao biti i znatno veći ako se utjecaj pandemije produži u budućnost.

Knight je nedavno zatražio da se engleskim klubovima uvede porez ako koriste vladine programe pomoći za održavanje radnih mjesta tijekom krize uzrokovane koronavirusom prema kojemu je zaposlenik obavezan isplaćivati samo 20 posto, a država čak 80 posto plaća do 2,500 funta. Međutim, Masters smatra kako je pravo klubova iskoristiti svoje mogućnosti s obzirom na okolnosti.

"Program pomoći koji je uvela vlada namijenjen je cijelom gospodarstvu, uključujući mnoga poduzeća koja bi se mogla smatrati pružanjem zabave ili na neki drugi način. Ne samo da se naša industrija sada suočava s gubicima, već i da budemo realni, moramo svoje planove temeljiti i na tome da se potpuni oporavak nalazi na nekoj udaljenosti," dodao je Masters.

Ranije tijekom dana predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA) Greg Clarke upozorio je da bi mnogi engleski gradovi "mogli zauvijek izgubiti klubove koji su im u srcu".

Nedavno su iz njemačke Bundeslige objavili kako bi im otkazivanje nastavka sezone donijelo gubitke od čak 770 milijuna eura.

Od toga iznosa 370 milijuna eura bi bilo izgubljeno od TV prava, 225 milijuna eura od sponzorskih ugovora, dok bi na prodaji ulaznica izgubili oko 140 milijuna eura.

Linker
30. svibanj 2020 22:21