Clive Brunskill/Getty Images
ENGLEZI USTRAJU

PREMIERLIGA U PETAK DONOSI KONAČNO RJEŠENJE ZA NASTAVAK SEZONE Jedan scenarij potpuno je izvjestan, klubovi neće riskirati gubitak ogromnog novca

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. travanj 2020. 22:28

Već više od mjesec dana se ne igra, a nogomet je, čini se na još jednoj prekretnici. Do kraja ovoga i početkom sljedećeg tjedna trebali bi biti poznati još neki detalji u kontekstu nastavka ili eventualnog poništavanja sezona diljem Europe. Povlači to za sobom i neka pravna pitanja, a UEFA će dati smjernice, naputke, možda i neku konačnu odluku koja će utjecati na razvoj nogometne priče u tjednima, mjesecima koji dolaze.

Posebno je pitanje ono oko engleskog prvenstva. Premierliga poštuje sve UEFA-ine uzuse, pravila i odluke, ali u načelu se radi o privatnoj ligi koju sačinjavaju klubovi-natjecatelji u određenoj sezoni. Dijeli se među njima novac od TV-prava i sponzorstava lige, imaju sindikat igrača i tako dalje. Premier liga bi stoga mogla donijeti neke svoje odluke u cilju zaštite ligaških interesa.

Engleski The Times piše o tome kako je sasvim sigurno da će više od polovice PL-klubova podržati ideju o nastavku lige i brzom završetku aktualne sezone. U cilju je, kako se navodi, da se cijelo prvenstvo završi do 1. srpnja, kako bi se izbjegli problemi oko ugovora igrača, odnosno onog dijela njih koji ističe s 31. lipnja. Tako bi igrači nesmetano, nakon završetka sezone mogli preći u druge klubove.

Engleski će klubovi i ostale zainteresirane strane poput TV-kuća i sponzora imati sastanak u petak na kojem će biti razjašnjeno što će se i kako dalje događati. Tada bi se trebalo znati, barem načelno, kako će se stvari dalje odigravati i gdje. Neki spominju London i njegovu stadionsku infrastrukturu koja bi mogla ugostiti preostali dio premierligaških utakmica, neki bi sve izmjestili na stadione u mjestima gdje nema veliki broj zaraženih....

Premierligaši žele dobiti bitku s vremenom, odnosno s dolaskom srpnja kako ne bi izgubili svoje igrače, a jasno, želi se i ogroman novac od TV-prava koji za neke klubove doslovce, život znači.

Linker
27. travanj 2024 01:22