Mohamed Salah
 CATHERINE IVILL/Pool/AFP
Želi treću Zlatnu kopačku

Pretjeruje li Salah u želji da bude prvi strijelac lige? Legenda tvrdi - ponekad je presebičan

Nije mu ton bio optužujući, ali je spominjući Manea dotaknuo i mogući problem u Kloppovoj svlačionici
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. srpanj 2020. 18:38

Prvak je nakon debakla protiv Manchester Cityja došao k sebi i nakon Aston Ville svladao i Brighton. U srijedu je Liverpool gostovao i u 34. utakmici ove sezone došao do 92. boda u Premier ligi. Sve je riješio Mohamed Salah, Egipćanin koji je 15. lipnja proslavio 28. rođendan. U 6. minuti zabio je za 1:0, u 8. asistirao Jordanu Hendersonu za 2:0, a u 76. pogodio i za konačnih 3:1 na Amexu nakon asistencije Andyja Robertsona.

- U ponedjeljak i utorak trenirali smo akciju za moj drugi pogodak. A i Robbo mi je napokon asistirao, tako da sam sretan i zbog toga - našalio se Salah nakon pobjede.

Nikad u povijesti nijedan klub nije prije došao do 30. pobjede u Premier ligi od Liverpoola ove sezone, a nikad nijedan igrač Liverpoola nije brže došao do brojke od 100 sudjelovanja kod premierligaških pogodaka od Salaha. Upisao je 73 pogotka i 27 asistencija u 104 utakmice, prije njega u redovima Redsa to je uspjelo samo legendama Michaelu Owenu (148 utakmica), Robbieju Fowleru (158) i Stevenu Gerrardu (212). Ove sezone Salah je zabio 19 pogodaka, jedan više zabio je Pierre-Emerick Aubameyang, dok je prvi strijelac Jamie Vardy in Leicestera na 22 pogotka.

Salah je bio najbolji topnik lige u posljednje dvije sezone, a triput zaredom prvi strijelci Premier lige bili su još samo Alan Shearer i Thierry Henry.

- To je Salah, on je gladan. Uvijek se bori za gol, a pomaže i momčadi u defenzivnoj fazi igre. Uvijek je tu da nam dobije pokoju utakmicu. Golovi su njegov posao i u tome uživa - objasnio je čuvar mreže Redsa Alisson Becker.

Ključni potez Salah briljira u Liverpoolu, jasno je da je njegov dolazak prije tri godine iz Rome za 42 milijuna eura bio jedan od ključnih poteza Jürgena Kloppa u slaganju momčadi najviše razine. U svim natjecanjima ukupno je za Redse odigrao 148 utakmica, zabio je 94 gola, asistirao 40 puta. Krenuo je u lov na treću uzastopnu Zlatnu kopačku u Engleskoj i izazvao vrlo zanimljiv komentar igračke legende Redsa.

Graeme Souness, 67-godišnji Škot koji je od 1991. do 1994. bio i menadžer Liverpoola, nakon utakmice je kazao:

- Ovoga puta je bio sebičan, ali to je zbog toga što želi Zlatnu kopačku. Osvojili su naslov prvaka, u njega je ugradio svoj dio i sada misli da je ta nagrada tu za njega. Svi strijelci su ponekad sebični, ali mislim da je Salah tu sebičnost podigao na novu razinu. Ta mu je nagrada važna, vidjeli ste njegove reakcije potkraj utakmice kad ga suigrači ne bi uspjeli pronaći. Pucao je iz svake pozicije, suigrači mu nisu baš bili najsretniji u dvije ili tri situacije. A sjećamo se kako se Sadio Mane znao naljutiti na njega u povijesti...

Nije Sounessov ton bio optužujući, ali je spominjući Manea dotaknuo i mogući problem u Kloppovoj svlačionici. Lani u kolovozu Senegalac se jako naljutio na Salaha jer mu nije dodao loptu u matnoj situaciji, a fantastični napadački dvojac Liverpoola kasnije je zajednički objavio “zaboravili smo taj incident”. Ne bi ni za Kloppa niti za Liverpool bilo dobro da se ta svađa opet aktualizira.

Linker
20. travanj 2024 07:23