OLLY GREENWOOD Afp
ZATVORIO KRUG

Prije 10 godina mu nisu vjerovali, a sada ga plaćaju 10 puta više da bi dominirali u Engleskoj i Europi

Aktualni europski prvak dovodi belgijskog reprezentativca za 115 milijuna eura
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 11. kolovoz 2021. 10:22

Romelu Lukaku vraća se u Chelsea. Ovaj 28-godišnji belgijski napadač briljirao je u dresu Intera i najzaslužniji je što je milanski velikan nakon 11 godina posta prošle sezone stigao do naslova prvaka Italije, no financijska kriza u Interu toliko je teška da su kineski vlasnici procijenili kako nema smisla odbijati ponudu engleskog kluba od čak 115 milijuna eura.

No, onaj tko vrijedi ima pravo uživati u blagodatima spomenute svote, a Lukaku je bez ikakve sumnje jedan od najboljih napadača u svijetu nogometa u ovom trenutku. Tako će belgijski majstor ponovno zaigrati u klubu sa Stamford Bridgea i vratiti se u britansku prijestolnicu nakon što prvi boravak u dresu Chelseaja sigurno nije upamtio po dobrom.

Veliki povratak

Nakon sedam godina Lukaku se vraća u Chelsea, koji ga je kupio prije točno deset godina od Anderlechta za 12 milijuna eura, ali na Stamford Bridgeu tada zapravo uopće nisu vjerovali u njega, niti mu dali pravu prigodu da pokaže što zna (menadžeri su u tom razdoblju bili Carlo Ancelotti, Roberto di Matteo, Rafael Benitez i Jose Mourinho). Lukaku je tada imao samo 18 godina u životnom kalendaru, ali i na početku karijere u dresu Anderlechta vidjelo se u svakom potezu da se radi o igraču koji u sebi ima nedvojbenu kvalitetu za velike stvari. Lukaku je te 2011. od Chelseaja dobio petogodišnji ugovor, a londonski klub ga je platio tada 12 milijuna eura. U drugom pokušaju Chelsea će za istog igrača platiti deset puta veću svotu, no Lukaku nije isti igrač kao prije deset godina, sada je mnogo bolji nakon nakon što je zatvorio svojevrsni krug u karijeri.

image
AFP

Chelsea i London bile su do sada destinacije na kojima se na Otoku zapravo najlošije osjećao u nogometnom smislu od ukupno četiri engleske destinacije. Belgijac je u prvom boravku na Stamford Bridgeu skupio ukupno 15 nastupa za Chelsea u svim natjecanjima, ali se nije uspio upisati u listu strijelaca, no zato je naznačio što se krije u njemu na puno manje atraktivnoj otočkoj postaji. Na posudbi u West Bromwich Albionu zabijao je Lukaku u svakoj drugoj utakmici i boravak u predgrađu Birminghama mu je u konačnici jako dobro došao da stekne samopouzdanje i u potpunosti se privikne na otočko okruženje i fizičku stranu igranja u elitnom razredu engleskog nogometa.

Važan WBA

West Bromwich (sezona 2012-2013.) je za Lukakua bio idealno okruženje, trebao je momčad u kojoj će biti glavni igrač, pa makar se radilo u sastavu koji se borio za ostanak u ligi, no kada se gleda s odmakom, iako to pomalo čudno zvuči, tko zna gdje bi danas bio napadač od preko 100 milijuna eura da nije otišao u predgrađe Birminghama i u 35 nastupa postigao 17 golova. Jedan nastup će se posebno pamtiti. West Bromwich i Manchester United su 19. svibnja 2013. godine odigrali dvoboj bez pobjednika 5:5, bila je to 1.500 utakmica na klupi Manchester Uniteda za legendarnog Alexa Fergusona i remi s najviše pogodaka u povijesti Premier lige, a Lukaku je poentirao tri puta.

image
MIGUEL MEDINA Afp

No, sve navedeno nije bilo dovoljno da se sjajni belgijski napadač po povratku u Chelsea probije do naslovnih uloga. Uslijedila je nova posudba u Everton (sezona 2013-2014.), još jedna otočka destinacija na kojoj je Lukaku blistao, samo što je u odnosu na boravak u West Bromwichu imao uza sebe puno jaču momčad. Everton je u konačnici u ljeto 2014. otkupio Lukakuov ugovor za 33 milijuna funti, a statistički gledano, baš kao i u predgrađu Birminghama, i u plavom dijelu grada Beatlesa belgijski razarač zabijao je u svakoj drugoj utakmici. Ukupno je za Everton skupio 166 nastupa, te postigao 87 pogodaka.

Godine 2017. uslijedio je dolazak u Manchester United u transferu od oko 80 milijuna eura, no u dvije sezone na Old Traffordu Lukaku nije bio glavni igrač Crvenih vragova iako je postigao ukupno 42 pogotka u svim natjecanjima. Belgijac, kada nije glavni i kada se oko njega ne vrti igra, onda je i dosta često prilično daleko od naslovnih uloga.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Impresivne igre

No, u Interu je Lukaku postao toliko dominantan da u prošloj šampionskoj sezoni Nerazzurra praktički nije bilo obrane u Serie A koja se mogla suprostaviti “belgijskom tenku “ Lukaku danas fizički izgleda “kao od stijene odvaljen” i 30 golova u prošloj sezoni u svim natjecanjima samo su logična posljedica moći koje u sebi posjeduje. Ipak, novac kreira sve, pa je tako i Lukaku završio svoju epizodu u Interu. Razočarani navijači Nerazzurra uništili su mural posvećen Belgijcu u Milanu uz poruku “tretirali smo te kao sina, a ti si nas izdao zbog novca”, ali to sigurno neće promijeniti ishod priče i povratak Romelua Lukakua u London.
Niti sada kada je toliko dominantan Lukaku za Chelsea ipak nije bio prvi izbor, no kako engleski klub nije uspio doći do Erlinga Haalanda i Roberta Lewandowskog, Chelsea je odlučio vratiti ‘odbjeglog sina’ na Stamford Bridge. To što će Roman Abramovič za Belgica morati platiti deset puta više nego prije deset godina za ruskog milijardera nije nikakav problem, a u drugoj londonskoj misiji Chelsea od Lukakua očekuje izvedbe kao i u dresu Intera.

Glavni zadatak je pokušaj, da nakon Lige prvaka, i naslov najbolje momčadi Premier lige vrati u svoje vitrine, Grealishu i Manchester Cityju unatoč...

Linker
27. travanj 2024 02:10