ADRIAN DENNIS Afp
SKANDAL U PREMIER LIGI

Prijeti li Kovi i Gvardiolu ispadanje u Championship? Stručnjak tvrdi: ‘Ovo su eksplozivne optužbe...‘

‘Radi se o mogućim obmanama, lažima i zavjeri, sankcije bi mogle biti drakonske‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 20. studeni 2023. 05:59

Navijači Manchester Uniteda posljednjih dana učestalije nego inače i s većim guštom prate britanske medije. Ako je vjerovati svekolikim napisima njihov bi omiljeni klub opet mogao postati – prvi u gradu!

Engleska je Premierliga ovoga tjedna objavila kako se Evertonu oduzima deset bodova zbog kršenja propisa o održivosti i profitu. Klub s Goodison Parka "ostvario" je u trogodišnjem razdoblju gubitak od 372 milijuna funti, a dopuštena granica iznosi – 105 milijuna! Međutim, otočki financijski stručnjaci tvrde da je Everton "mala beba" naspram klubova poput Chelseaja i Manchester Cityja, koji sustavno krše finacijski fair-play Premierlige.

- Ako se optužbe protiv Cityja dokažu, gotovo je neizbježno da će aktualni prvak Europe biti izbačen iz Premierlige. No, priča je mnogo šira od nogometne i mogao bi nastati pakao. Mnogo je strana u to upleteno - u zagonetkama se očitovao Stefan Borson, stručnjak za nogometne financije. Borson vjerojatno ima i dubljih spoznaja o ovoj temi budući da je svojevremeno obnašao dužnost financijskog savjetnika na Etihadu.

Protiv Manchester Cityja u veljači ove godine pokrenuta je istraga za 115 slučajeva kršenja financijskog fair-playa. Neki izvori predviđaju da bi proces protiv prvaka Premierlige mogao potrajati godinama. Borson misli drugačije:

- Slučaj Evertona relativno je brzo riješen iako u presudi stoji kako se radi o vrlo složenom slučaju, čija je istraga obuhvatila 28.000 dokumenata. Međutim, dosje Manchester Cityja kudikamo je složeniji. Otuda i kalkulacije kako bi mogao potrajati godinama. Osobno smatram da prva saslušanja možemo očekivati tijekom 2024. Čelnici Premierlige već sada su zabrinuti ukoliko Manchester City bude proglašen krivim. Ali, činjenica da je prvak natjecanja optužen za vrlo ozbiljni krimen pokazuje da se radi o hrabrom potezu.

Borson razložno smatra da bi "slučaj City" mogao uzdrmati temelje Premierlige.

- Optužbe protiv Cityja su eksplozivne. Radi se o obmani, lažnom računovodstvu, zavjeri... Ako se to dokaže vjerojatno će i sankcije biti drakonske. A mi danas u kontekstu Evertona govorimo o najtežoj kazni u povijesti Premiershipa.

Kakav je sudbina Chelseaja? Klub sa Stamford Bridgea sam je sebe prijavio za nesavjesno poslovanje tijekom vladavine Romana Abramoviča. Može li se to uzeti kao olakotna okolnost?

- U Chelseaju su priznali sve neknjigovodstvene isplate, koje su očigledno bile lažne i prikrivene. Ne vjerujem da će im se kao olaktona okolnost prihvatiti činjenica što su priznali kako je u vrijeme prethodnog vlasnika klub sustavno kršio pravila. Mislim da i londonskom klubu, baš kao i Cityju prijeti ozbiljna kazna - oduzimanje bodova (možda i 100!) ili izbacivanje u niži rang!

Linker
02. svibanj 2024 16:40