PETER POWELL Afp
U LOVU NA NASLOV

Probudila se ‘crvena zvijer‘, dva ključna detalja daju nadu u rušenje Manchester Cityja s trona

U odnosu na otvaranje prošle sezone Liverpool već ima sedam bodova više na svom kontu
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 28. rujan 2023. 20:15

Ako se suditi po početku nove sezone Premier lige, Liverpool se polako vraća na svoje tvorničke postavke. Momčad menadžera Jürgena Kloppa u prvih šest prvenstvenih kola upisala je pet pobjeda uz jedan remi i za sada je prvi pratitelj nepobjediivog Manchester Cityja, što je bez obzira na sve moguće pobjedničke najave i kupovine Arsenala nešto ipak potpuno normalno. Prošla sezona bila je vrlo turbulentna i krajnje neuspješna za standarde Redsa, a plasman u skupine Europske lige bez osvojenog trofeja osim Community Shielda svakako nije nešto što bi zadovoljilo ambicije kultnog engleskog velikana i njegovih mnogo brojnih navijača.

Bournemouth, Newcastle, West Ham, Aston Villa i Wolverhampton suparnici su protiv kojih je Liverpool ulovio puni plijen, dok je jedina momčad koja je za sada našla načina kako da zaustavi Redse - Chelsea, što je prilično iznenađenje kada se vidi otvaranje sezone londonske družine koje je blago rečeno ispod svih mogućih standarda bivšeg europskog prvaka. No, kakav god bio, Chelsea je uvijek Chelsea i nije ga lako pobijediti na njegovu travnjaku, stoga nema sumnje da bi svi u crvenom dijelu Liverpoola prihvatili ovakav početak sezone i 16 bodova na svom kontu nakon šest odigranih utakmica. U istom razdoblju prošle sezone Liverpool je u prvih šest kola osvojio devet bodova uz samo dvije pobjede protiv Bournemoutha i Newcastlea uz činjenicu da Redsi nisu uspjeli pobijediti Fulham, Crystal Palace i Everton uz poraz u najvećem engleskom derbiju od Manchester Uniteda.

image
AFP

U odnosu na otvaranje prošle sezone Liverpool već ima sedam bodova više na svom kontu što je priličan razlog za optimizam. Za razliku od nekih prošlih sezona u kojima su bile jasno naglašene šampionske ambicije, ovog puta je Liverpool ušao u sezone nekako tiho, ali za sada Jürgen Klopp može navući svojj prepoznatljivi široki osmijeh i slaviti nakon utakmica s navijaćima uz glavno pitanje mogu li Redsi nastaviti u istom ritmu i ostati glavni progonitelj Manchester Cityja i doći u prigodu da ponove scenarij iz 2020. kada je naslov prvaka Engleske nakon 30 godina, malo je reći, dugog čekanja ponovo stigao na Anfield, ako netko može mogu - Liverpool i Jürgen Klopp.

image
AFP

Mohamed Salah ostao je na Anfieldu usprkos basloslovnoj ponudi iz Saidijske Arabije i to je svakako najbolja moguća vijest za Redse i njihov navijački puk. Pitanje je što će se događati u siječanjskom prijelaznom roku, ali da bi Liverpool imao realne izglede u borbi za naslov prvaka Engleske, Salah bi i dalje morao biti na istoj negometnoj adresi. No, ako je Salahova forma nešto sasvim normalno, jedan drugi igrač pokazuje da ipak nije slučajno stigao na Anfield, Darwin Nunez stalno je pod većim ili manjim kritikama od kada je prije godinu dana stigao u Liverpool, no urugvajski napadač do sada je Liverpoolu svojim pogocima izravno donio šest bodova uz dva pogotka Newcastleu kada su Redsi imali igrača manje na travnjaku. Nunez bi itekako mogao profitirati uz činjenicu da je izbornik Urugvaja postao bivši menadžer Leeds Uniteda karizmatični Marcelo Bielsa.

image
AFP

- Bielsa je trenerski osebajuan lik, ali je i majstor svog zanata, baš kao i Jürgen Klopp. U dvoboju protiv Newcastla poslušao sam savjet Bielse kako da se ubacim ispred stopera i to mi je pomoglo da postignem pogotke. Nadam se da ću u ovoj sezoni potvrditi da sam igrač za Liverpool - istaknuo je Darwin Nunez.

S obzirom da bi Nunez s bonusima mogao Liverpool koštati 100 milijuna eura, jasno je da se od Urugvajca očekuju samo pogoci, ali nije isto igrati za Benficu ili Liverpool, no realno Nunez je klasa koja će sigurno prije ili kasnije opravdati uloženo uz trenerske majstore kakvi su Klopp i Bielsa El Loco.

- Navijači vole Darwina i to me uopće ne iznenađuje. Protiv Newcastlea mogao sam izvaditi iz igre bilo kojeg igrača, a Nunez je pokazako kakav može biti. Privikao se na suigrače i englesko okruženje. Bolje govori engleski jezik i ima puno više samopouzdanja i normalno je da je sada drugačiji i bolji igrač nego kada je stigao u Liverpool, ali može Nunez i bolje. Znamo kakvu napadačku moć imamo, a kada se Salah smije na travnjaku onda se “smije i lopta”, a pobjede stižu - mišljenje je menadžera Liverpoola Jürgena Kloppa.

Gostovanje kod vrlo dobrog Tottenhama sljedeće je iskušenje za Redse, a ukoliko se i britanska prijestolnica napusti u pobjedničkom raspoloženju Liverpool će dobiti još jednu dozu samopouzdanja u sezoni koja bi za Redse mogla značiti potpuni povratak prema šampionskom ambicijama, što je za tradiciju kluba kakav je Liverpool i jedino normalno razmišljanje. Sve ispod toga biti će neuspjeh za Salaha i društvo...

Linker
02. svibanj 2024 06:26