BEN STANSALL Afp
OGROMNE PROMJENE

Procurio plan težak 324 milijuna eura: Na popisu i Mateo Kovačić, a uz njegovo ime stoje dva kluba

Engleski medij tvrdi: Mauricio Pochettino sprema veliku čistku koja bi mogla brojati čak 15 imena
Piše: SN, Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. svibanj 2023. 06:52

Mauricio Pochettino je i službeno imenovan novim menadžerom Chelseaja. Posao je zapravo dogovoren još ranije, no sa službenom se objavom čekalo sve do završetka sezone i isteka mandata privremenog menadžera Franka Lamparda.

Bluese su osim njega u prošloj sezoni vodila još dvojica stručnjaka. Thomas Tuchel dobio je otkaz nakon poraza od Dinama u Zagrebu u skupini Lige prvaka, a pokušaj s Grahamom Potterom nije se pokazao uspješnim. Rezultat svega bilo je 12. mjesto na premierligaškoj ljestvici, što je najgori Chelseajev plasman u više od četvrt stoljeća.

‘‘Mauricio je trener svjetske klase s izvanrednim učinkom u karijeri. Veselimo se što smo ga angažirali‘‘, poručio je londonski klub u svom priopćenju u ponedjeljak.

Iako se u javnosti spekuliralo o još nekim uglednim imenima, poput Luisa Enriquea i Juliana Nagelsmanna, na Stamford Bridgeu tvrde kako je Pochettino bio prvi izbor, te da se pregovaralo isključivo s njim. Mandat će mu započeti 1. srpnja, a potpisao je na godinu dana s opcijom produljenja za još jednu sezonu.

Pochettino (51) je bio igrač Newell‘sa, Espanyola, Paris Saint-Germaina i Espanyola u kojem je započeo trenersku karijeru. U Southamptonu je proveo 16 mjeseci, potom je vodio Tottenham od 2014. do 2019. godine. Sa Spursima je stigao do finala Liga kupa 2015. godine i drugog mjesta u Premier ligi 2017., dok je 2019. izgubio od Liverpoola u finalu Lige prvaka.

image

Mauricio Pochettino

KARIM JAAFAR Afp

U PSG je stigao na početku 2021. kao zamjena za Tuchela te je ostao do ljeta 2022. godine, uz tri osvojena trofeja. Prošle godine bio je prvak Francuske, a sezonu prije zaključio je s osvojenim Kupom i Superkupom.

"Mauriciovo iskustvo, standardi izvrsnosti, kvalitete vodstva i karakter dobro će služiti Chelseaju dok napredujemo. On je pobjednički trener, koji je radio na najvišim razinama, u više liga i na više jezika. Njegov etos, taktički pristup i predanost razvoju učinili su ga izuzetnim kandidatom‘‘, stoji u priopćenju kojeg su potpisali Chelseajevi sportski direktori Paul Winstanley i Lawrence Stewart.

Pochettino će postati šesti stalni menadžer Bluesa u posljednjih pet godina, a četvrti otkako je nakon prisilnog odlaska bivšeg vlasnika Romana Abramoviča prošlog ljeta klub preuzeo američki milijarder Todd Boehly. Novi je gazda u dovođenje novih lica uložio 550 milijuna funti, velik je novac potrošen na igrače poput Enza Fernandesa i Mykhaila Mudryka koji su se uklopili u sivilo koju je momčad emitirala tijekom cijele sezone.

Pred novim je menadžerom ogroman posao. Prije svega, u suradnji sa sportskim direktorima morat će smanjiti igrački kadar prve momčadi koji je definitivno prevelik. Treba naglasiti da si je Argentinac pripremio teren za ‘čistku‘, jer je u pregovorima s Boehlyjem tražio veću kontrolu nad rosterom.

Mediji na Otoku pišu da će prioritet biti dovođenje vratara, središnjeg veznjaka i napadača, devetke. Jedna od opcija je povratak Romelua Lukakua s posudbe u Interu, no pitanje je koliko je to realno s obzirom na njegove izjave u kojima nije baš najljepše govorio u klubu koji ga je skupo platio.

Prošao je ‘Poch‘ veliku školu u Parizu, i svakako će iz nje izvući pouke. Tamo je radio s velikim zvijezdama, i u Londonu ga čekaju velika imena i ključno će biti uspostaviti dobar odnos kako bi ga momčad slijedila. Njegov stručni autoritet nije upitan, uostalom, bio je želja mnogih klubova, ali je očito dugo i detaljno vagao ponude. A u klubu su uvjereni da su Pochettinovim angažmanom pronašli trenera koji će ih izvesti na pravi put...

image
ADRIAN DENNIS Afp

U utorak navečer Daily Mail otkrio je da bi u Pochettinovu čistku moglo biti uključeno čak 15 igrača. Njihovom prodajom klub bi, prema procjenama, u džep pospremio oko 280 milijuna funti (324 milijuna eura). Spomenuti medij na tu je listu uvrstio i hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića čiji ugovor s engleskim klubom istječe u ljeto 2024. godine. Englezi uz ime Vatrenog napominju da Chelsea od njegove prodaje računa na 35 milijuna funti (40,5 milijuna eura), a kao favorite za njegovo dovođenje ističu Manchester City i Manchester United. No, napomenimo i da se posljednjih tjedana Kovu povezivalo s još nekoliko uglednih klubova među kojima su Bayern München, PSG i Newcastle.

image
Daily Mail

Linker
24. travanj 2024 21:47