Sir Jim Ratcliffe

 BERTRAND GUAY/Afp
VELIKA NEIZVJESNOST

Prodaja Uniteda pretvara se u farsu: rok je istekao, a ni šeik ni britanski milijarder nisu poslali ponude

I jedna i druga grupa zatražile su još malo vremena, što im je klub navodno odobrio
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. ožujak 2023. 07:56

Još uvijek nije poznato tko će postati novi vlasnik Manchester Uniteda. Štoviše, neizvjesno je hoće li uopće doći do najavljenog preuzimanja, odnosno povlačenja aktualnih američkih vlasnika iz obitelji Glazer.

Naime, u srijedu u 21 sat bio je postavljen prvi rok za druge ponude za preuzimanje slavnoga kluba s Old Trafforda. Predstavnici dvaju zainteresiranih grupa tvrdili su kako su na vrijeme poslali svoje ponude, no izvori iz kluba tvrde suprotno.

Tako Daily Mail donosi kako do predviđenog roka ni Katarci, a ni predstavnici Sir Jima Ratcliffea nisu dali konkretne ponude, već su i jedni i drugi zatražili još malo vremena, što im je navodno odobreno.

Ponude se kreću oko 5 milijardi funti te bi, u slučaju da se jedna od njih realizira, predstavljale rekordni iznos za kupnju nekog sportskog kluba. Očekuje se da će nove ponude biti poslane u četvrtak ili petak, a Englezi pišu kako ni grupa šeika Jassima bin Hamada al-Thanija, kao ni Ratcliffeova tvrtka Ineos neće platiti iznos kojeg bi smatrali prevelikim.

image

Šeik Jassim Bin Hamad Al Thani (desno)

Mike Egerton/pa Images/profimedia

Izvori bliski Katarcima otkrivaju kako su oni uvjereni da će njihova ponuda biti najbolja za klub, navijače i zajednicu.

U ovoj priči bitno je napomenuti da oba potencijalna kupca žele odmah kupiti cijeli klub, a ne samo udio u vlasništvu. Ipak, neće ni obitelj Glazer prodati United ispod cijene koju smatraju realnom. Navodno traže više od šest milijardi funti.

Dođe li do realizacije ovog posla, isti bi u svakom slučaju postao rekordan, jer je trenutačni rekord za neki sportski klub 3.71 milijarda funti, koliko je plaćeno za NFL momčad Denver Broncosa.

S druge pak strane, pitanje je koliko je realno očekivati takvu ponudu, s obzirom na to da je potrebno uložiti u obnovu Old Trafforda, kao i trening centra Carrington. Osim toga, nešto će na ljeto trebati uložiti i u igrački kadar, i sve to moglo bi smanjiti otkupnu cijenu.

Navodno postoje ponude za djelomična ulaganja, čime bi se osigurala sredstva za nadogradnju spomenutih objekata, no zna se da brojni Unitedovi navijači već dugo traže odlazak Glazera. Sve bi trebalo biti jasnije kroz tjedan dana.

Linker
15. travanj 2024 02:54