VALERY HACHE Afp
ODLUKA NA GLAZERIMA

Ratcliffe je favorit navijača Man. Uniteda: ‘Klub je glupo trošio novac, a rezultati su šokantno siromašni‘

Može li se britanski milijarder natjecati s fondom iz Katara koji će najviše ponuditi?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. veljača 2023. 07:16

Milijarder i dugogodišnji navijač Manchester Uniteda Jim Ratcliffe (70) kaže da nikada "bespotrebno ne riskira" i čini se da je engleski biznismen procijenio da kupnja Uniteda ne spada u kategoriju rizika.

"Da vam dam primjer, neću i nikada ne bih iskočio iz aviona, jer ili živite ili umirete ovisno o tome koliko vam je netko dobro spakirao padobran. Prilično sam oprezan, ali živiš samo jednom, pa ćeš dobiti više od života ako si postaviš malo više izazova."

Ratcliffe ima procijenjenu neto vrijednost od 16 milijardi eura. Ratcliffe nije pridošlica u nogometnom svijetu budući da je vlasnik Nice - koju je kupio za 110 milijuna eura - i švicarskog kluba FC Lausanne-Sport.

Ratcliffe je godinama nezadovoljan načinom na koji je Manchester United vođen pod vrlo nepopularnom obitelji Glazer. Ratcliffe – koji je rođen u Failsworthu, u široj okolici Manchestera – bio je otvoren u intervjuu za The Times 2019. kada je iznio razloge zašto ne bi odmah kupio United u to vrijeme, čak i da je bio na prodaju.

"Moja tvrtka INEOS nikada ne želi uzalud trošiti novac, nikada. United je u prilično velikom škripcu kao posao. Nisu dobro odabrali menadžera, nisu dobro kupovali. Glupo su trošili novac. United je potrošio golemu količinu otkako je Ferguson otišao u mirovinu, a rezultati su bili siromašni. Šokantno siromašni, da budem iskren."

Ratcliffe sada želi da se navijači ponovno osjećaju dijelom kluba.

"Želimo Manchester United usidren u svojoj ponosnoj povijesti i korijenima na sjeverozapadu Engleske, vraćajući Manchester natrag u Manchester United", rekao je potvrđujući da je u utrci za kupnju kluba.

Ratcliffe je favorit mnogih, ali veliko je pitanje može li se natjecati s fondom iz Katara koji će prema mnogima obitelji Glazer dati najveću ponudu. A Amerikanci su u poslu vrlo pragmatični...

S druge strane većina navijača vidi Ratcliffea kao svog kandidata. Rainbow Devils, Unitedova LGBTQ navijačka skupina, izrazili je "duboku zabrinutost" zbog katarske ponude. Uz to, Human Rights Watch dokumentirao je kako katarski zakoni i propisi nameću ženama diskriminirajuća muška pravila o skrbništvu, kada su u pitanju brak, ili putovanja u inozemstvo.

Znamo koliko su na Otoku kritizirali politiku Katara uoči i za vrijeme Svjetskog prvenstva. I prođe li ponuda iz Katara, ponovno će se dići jako puno prašine. No, moć novca je velika. Usmjere li ga katarski milijarderi u pravom smjeru, te ako United vrati nekadašnji sjaj, navijače više neće biti previše briga za vlasnike...

Linker
28. travanj 2024 19:09