Maguire i Wijnaldum
 MICHAEL REGAN/Getty Images
Zakulisne igre

Revolucionarni plan Liverpoola i Uniteda naišao na hladan prijam: ‘Razočarani smo takvim stavom‘

Na Anfieldu i Old Traffordu žele promjene u Premier ligi, koje se ne sviđaju svima
Piše: Goran Čičin MašanskerObjavljeno: 13. listopad 2020. 11:32

Čelni ljudi Liverpoola i Manchester Uniteda pripremili su prijedlog revolucionarnih promjena u engleskoj Premier ligi. Projekt pod nazivom ‘Big Picture’ kreirali su vlasnici Liverpoola, Fenway Sports Group na čelu s Johnom Henryjem, a doradio ga je Unitedov dopredsjednik Joel Glazer.

Očekuje se da će dobiti podršku ostalih klubova ‘velike šestorke’; Arsenala, Chelseaja, Manchester Cityja i Tottenhama. Prema njihovim zamislima, Premier liga više ne bi imala 20 klubova, već bi se njihov broj smanjio na 18, u preostala tri najviša ranga ostala bi po 24 kluba. Dva najslabije plasirana kluba Premier lige bi ispadala, dok bi se 16-plasirani priključio doigravanju s trećim, četvrtim i petim klubom Championshipa. Liga kup i Superkup (Community Shield) bili bi ukinuti, dok bi klubovima iz nižih liga (England Football League, EFL) bilo odmah uplaćeno 250 milijuna funti kao svojevrsni fond za spas s obzirom na post-korona krizu koja im prijeti.

Osim toga, ubuduće bi EFL dobivao 25 % prihoda od svih budućih prihoda od TV-prava, koja bi se dogovarala u paketu s Premier ligom. Fond za spas Nogometni savez Engleske (FA) dobio bi 100 milijuna funti kako bi se pokrili izgubljeni prihodi, a devet klubova dobilo bi ‘posebna glasačka prava’ o pojedinim pitanjima, i to na temelju njihova dugogodišnjeg sudjelovanja u Premier ligi. Promjene ne bi stupile na snagu prije sezone 2022/23.

Predsjednik EFL-a Rick Parry oduševljen je prijedlogom kojeg je nahvalio na sva usta.

- Dva naša sjajna kluba iskazali su se u liderstvu i odgovornosti. Poruka Liverpoola i Uniteda je da doista brinu o nogometnoj piramidi. Što je loše u tome što razgovaramo o planu koji je u najboljem interesu piramide i naših klubova? Uvjereni smo da je to u najboljem interesu igre kao takve - istaknuo je Perry.

Međutim, ne dijele baš svi na Otoku takav entuzijazam oko ovih promjena. Protiv revolucionarnih promjena prva se oglasila upravo Premier liga. “Engleski nogomet je najgledaniji na svijetu, te ima živahnu, dinamičnu i kompetitivnu ligašku strukturu koja izaziva interes diljem kugle zemaljske. Kako bismo zadržali tu poziciju, bitno je da svi radimo zajedno. Premier liga i FA podržavaju široku raspravu o budućnosti igre, uključujući strukturu natjecanja, kalendar i generalno financiranje, osobito u svjetlu posljedica Covida-19. Nogomet ima puno sudionika, stoga bi se taj posao trebao provesti kroz odgovarajuće kanale, te omogućiti svim klubovima i sudionicima mogućnost da daju svoj doprinos’’, stoji u priopćenju Premier lige.

No, to nije sve...

“U našem pogledu, nekoliko prijedloga u objavljenom planu moglo bi imati štetan utjecaj na cijelu igru i razočarani smo što šef EFL-a Rick Parry tom planu daje podršku’’.

Protiv prijedloga velikih promjena oglasile su se pojedine navijačke skupine, ali i britansko Ministarstvo kulture, medija i sporta. Prijedlog promjena nazvali su ‘zakulisnom ponudom’, te su izrazili iznenađenje i razočaranje.

Linker
19. travanj 2024 14:23