NurPhoto via AFP
TEN HAG BEZ MILOSTI

Riješio se Ronalda i De Gee, a nejasno je zašto jedan igrač još uvijek trpi njegova ‘poniženja‘

Neka velika imena već su napustila Old Trafford nakon što je klupu preuzeo nizozemski stručnjak
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 25. srpanj 2023. 10:03

Erik ten Hag imenovan je u travnju prošle godine novim menadžerom Manchester Uniteda od sezone 2022/2023. uz nadu na Old Traffordu da će 53-godišnji nizozemski stručnjak napokon pronaći formulu i vratiti ovog velikana na pobjedničke, trofejne staze nakon lutanja s trenerima nakon odlaska Alexa Fergusona 2013. godine. Bilo je nakon Fergusona poznatih imena na klupi Crvenih vragova (Mourinho, Van Gaal), ali ne i pravih rezultata, posljednju titulu prvaka osvojio je Ferguson 2013. godine, u svojoj zadnjoj sezoni na klupi.

Težak početak

Početak prošle sezone bio je za sve na Old Traffordu, pa tako i za samog Ten Haga, scenarij kao iz noćne more. Naime, prvo je Brighton na Ten Hagovom premijernom nastupu slavio pobjedu na Old Traffordu 2:1 a potom je Nizozemac doživio najveće poniženje na klupi Manchester Uniteda. Na gostovanju kod Brentforda Cristiano Ronaldo i suigrači su deklasirani (0:4) uz činjenicu da su domaćini sva četiri pogotka postigli u prvom poluvremenu poslije tragikomičnih pogrešaka španjolskog vratara Davida De Gee, engleskog reprezentativnog stopera Harryja Maguirea i propuštenih prigoda portugalske zvijezde Cristiana Ronalda.

image
AFP

Vrijeme će pokazati bio je to početak kraja za Cristiana Ronalda i Davida de Geu, koji više ne stanuju na Old Traffordu (Portugalac je otišao početkom ove godine u saudijski Al-Nassr, dok je Španjolac napustio Old Trafford ovog ljeta), dok se Maguirea klub želi riješiti pod svaku cijenu nakon što mu je Ten Hag oduzeo kapetansku vrpcu. Oni koji su bolje poznavali Ten Hagove metode u Ajaxu, čiji su mu trofejni uspjesi otvorili i vrata dolaska u Manchester United, ne jedanput su apostrofirali da Ten Hag ne robuje imenima i da jednostavno želi svojim autoritetom pokazati tko je gazda, a za sada su ceh platili velikani Ronaldo i De Gea, te Maguire, koji je realno kriv i kada nije kriv, iako je produkt akademije Sheffield Uniteda imao i dobrih predstava, ali i dosta katastrofalnih izdanja u kontekstu nekoga tko je plaćen 80 milijuna funti.

image
NurPhoto via AFP

Cristiano Ronaldo je prvi spoznao da Ten Hag nema živaca za njegove ispade u kontekstu činjenice da je čudesni Portugalac ipak na zalazu svoje karijere. Ronaldo je napustio Manchester United u studenome prošle godine nakon niza incidenata i nakon što je javno kritizirao klub, suigrače a indirektno i samog Ten Haga.

Nije mogao prihvatiti

No, kako medalja uvijek ima dvije strane Ronaldo je i u svom drugom boravku na Old Traffordu postigao neke važne pogotke, posebno u Ligi prvaka, ali uz 37 godina u životnom kalendaru normalno je da nije isti Ronaldo u nogometnom smislu, što u konačnici slavni Portugalac nije mogao prihvatiti.

- Imao sam svoje razloge nakon što sam na svojevrstan način otpisao Ronalda, a oni su i više nego očiti. Znam da će biti i negativnih komentara i analiza s obzirom na Ronaldovu karizmu, ali ja spavam dobro nakon donesene odluke i nemam nikakvih sumnji da sam donio potpunu ispravnu odluku za klub - istaknuo je Ten Hag nakon završetka drugog Ronaldova mandata na Old Traffordu.

David de Gea napustio je, pak, Manchester United početkom ovog srpnja nakon punih 12 godina, a da ironija bude veća Španjolac se od Old Trafforda oprostio kao vratar koji je najviše puta sačuvao svoju mrežu netaknutom u prošloj sezoni kada je elitni razred engleskog nogometa u pitanju, no nakon što je španjolski čuvar mreže u finalu FA kupa protiv Manchester Cityja na Wembleyju branio ispod svojih standarda, Ten Hag niti za De Geom nije “pustio suzu”. De Gea je uz 32 godine u životnom kalendaru za Manchester United upisao čak 545 nastupa i postao realno legenda kluba s Old Trafforda, uz osvojenu Premier ligu i ukupno 7 trofeja, te dvije Zlatne rukavice, ali ljubimac Alexa Fergusona nije bio i ljubimac Erika ten Haga, a ‘novi De Gea’ je Kamerunac Andre Onana, koji je prije nekoliko dana doveden iz Intera za oko 50 milijuna eura.

Interesa ima

Harry Maguire još je uvijek igrač Manchester Uniteda, ali je ipak nejasno zbog čega engleski stoper i dalje trpi Ten Hagova ‘poniženja’ s obzirom na to da je veliko ime i da interesa za njim na Otoku ne manjka. Maguire je, naime, trenutačno tek peti stoper Manchester Uniteda nakon što se u klub, poslije pet godina boravka u redovima Leicestera, vratio 35-godišnji Jonny Evans, koji bi mogao dobiti i ugovor za sljedeću sezonu, a nakon što je Maguireu oduzeta kapetanska vrpca West Ham ga je želio dovesti, ali ovaj nije bio zainteresiran za dolazak u London, kao niti Manchester United za posudbu. United Maguirea želi prodati za oko 35 milijuna funti, više nego upola manje nego kada je prilikom dolaska na Old Trafford prije četiri godine iz Leicestera olakšao blagajnu Manchester Uniteda za 80 milijuna funti.

image
Brazil Photo Press via AFP

Ten Hag je za sada ‘pomeo’ spomenute zvijezde i osvojio Liga kup s Manchester Unitedom, ali će se realno biti uspješan samo ako za vrijeme svog mandata vrati naslov prvaka Engleske na Old Trafford, koji se nakon odlaska Alexa Fergusona čeka od 2013. godine, ili ako osvoji Ligu prvaka. Po ugovoru, nizozemski stručnjak za spomenute dosege ima barem još minimalno dvije godine vremena s obzirom na ugovor koji traje do 2025. uz mogućnost produženja za još jednu godinu.

Maguireu status kod Southgatea nije upitan

Za razliku od nastupa za Manchester United, Harry Maguire puno bolje igre pruža u reprezentativnom dresu, a 30-godišnjeg stopera i dalje istinski cijeni engleski izbornik Gareth Southgate, s obzirom na to da je Maguire i dalje neupitan član prve jedanaestorice Tri lava bez obzira na status koji ima na Old Traffordu.

- Maguire je za mene i dalje jedan od najboljih engleskih stopera i njegov status u reprezentaciji nije upitan - zaključio je Southgate.

De Gea je zaslužio oproštajnu utakmicu na punom Old Traffordu

Bruno Fernandes bit će novi kapetan Manchester Uniteda nakon što je menadžer Crvenih vragova Erik Ten Hag oduzeo kapetansku vrpcu Harryju Maguireu. No, portugalskog majstora barem je malo zasmetao način na koji se klub oprostio od vratara Davida de Gee, koji još uvijek ne zna gdje će nastaviti karijeu.

- Ne želim komentirati politiku kluba, jer to i nije moj posao. David de Gea je za Manchester United učinio puno dobrog u ovih 12 godina, spašavao nas je nebrojeno puta, a nema onog koji u nogometu nije pogriješio. De Gea je zaslužio oproštajnu utakmicu na punom Old Traffordu - istaknuo je Fernandes. (kg)

545

utakmica odigrao je David de Gea za Man. United

346

utakmica odigrao je Cristiano Ronaldio za Man. United

175

utakmica odigrao je Harry Maguire za Man. United

Linker
02. svibanj 2024 23:57