Roman Abramovič

 JUSTIN TALLIS Afp
A ŠTO SADA?

Rusi rade totalni preokret, ništa od prodaje Chelseaja? Abramovič sada svojih 1.6 milijardi želi nazad...

Ako se klub ne proda do 31. svibnja vrlo bi se lako mogao i ugasiti, jer tada neće moći igrati...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 03. svibanj 2022. 18:56

Ako do kraja tekućeg mjeseca, točnije do 31. svibnja još uvijek aktualni europski nogometni prvak Chelsea ne bude prodan novim vlasnicima, mogao bi upasti u jako teške, engleski mediji pišu i - egzistencijalne probleme. A samo nekoliko dana nakon što je američka investicijska banka Raine, posrednik u preuzimanju kluba objavila da je prvi odabrani ponuđač za vlasništvo američki poduzetnik Todd Boehly, krenuli su problemi. Možemo ih nazvati i očekivanima.

Jer, još uvijek aktualni vlasnik, ruski milijarder Roman Abramovič je, prema njemu bliskim izvorima, napravio radikalan zaokret i sada više ne želi otpisati 1.6 milijardi funti duga koliko Chelsea kao klub ima prema njemu kao fizičkoj osobi, odnosno investitoru. Abramovič je u početnim stadijima rusko-ukrajinske krize zbog koje je i bio primoran na prodaju, stalno naglašavao da će taj novac otpisati, a to mu je naložila i britanska Vlada. Podsjetimo, premijer Boris Johnson izričito je zabranio bogaćenje Rusa na teritoriju te zemlje i osobno se zalagao da sam nadgleda proces prodaje Chelseaja u kojem Abramovič ne bi mogao uprihoditi ni penija. No, stvari se, izgleda, radikalno mijenjaju.

Engleski list Times navodi kako su aktualni članovi uprave Chelseaja proteklog tjedna izvijestili Vladu da žele restrukturirati način na koji se odvija proces prodaje kluba. Konkretno Uprava traži da se dopusti prebacivanje spornih 1.6 milijardi funti s tvrtke Fordstam u vlasništvu Romana Abramoviča na račun tvrtke Camberley International Investments čija je vlasnička struktura mahom nepoznata. Iako bi se tu moglo raditi i o klasičnom knjigovodstvenom prijeboju u Abramovičevu poslovnom carstvu premreženom raznim tvrtkama, Englezi, napose navijači Chelseaja pušu i na hladno.

Nitko se još o ovome svemu od Abramoviču bliskih ljudi nije oglašavao, baš kao niti itko iz vrha engleske politike, pa ostaje za vidjeti tko će preuzeti vlasništvo nad klubom i kako će Chelsea ubuduće funkcionirati. Napomenimo još jednom, britanska je Vlada dopustila poslovanje Chelseaju pod posebnim uvjetima do 31. svibnja ove godine, kada joj ističe licenca za operativnost pri Engleskom nogometnom savezu. Ako se do tada stvari ne riješe, odnosno ukoliko ruski kapital ne bude podalje od kluba, mogla bi itekako doći u pitanje njegova opstojnost.

Linker
18. srpanj 2022 09:07