BURAK AKBULUT Anadolu Agency Via Afp
OPET ISTA PRIČA

Ružni rastanci Cristiana Ronalda nisu slučajnost, već pravilo, od svih klubova rastao se ‘na nož‘

Pojava Cristiana Ronalda u Manchesteru samo je na kratko razveselila navijače...
Piše: JL.Objavljeno: 29. srpanj 2022. 18:07

Svanulo je u crvenom dijelu Manchestera kada je sredinom tjedna luksuzni Bentley viđen na ulicama grada. Pojavila se ikona kluba, najbolji strijelac protekle sezone i još uvijek jedan od najboljih igrača svijeta. I dok su svaki dosadašnji dolazak Cristiana Ronalda prema Old Traffordu navijači oduševljeno slavili, ovaj se odigrao usred pomiješanih emocija. Jer Ronaldo je na adresu Vragova došao u pratnji agenta Jorgea Mendesa, što pod aktualnim okolnostima baš i ne garantira sretne vijesti. I nisu bile - Ronaldo je rekao točno ono što nitko iz kluba ne želi čuti - ostao je pri svome, inzistira na odlasku i izgleda da ga nitko ne može spriječiti.

Razgovor s čelnicima kluba nije donio nikakve promjene, izvijestio je Fabrizio Romano. Manchester United ni pod razno ne želi ostati bez svog najboljeg igrala, a Portugalac ne mari previše za interes kluba. Nedugo zatim španjolski list AS, koji je među prvima počeo pisati o Ronaldovom nezadovoljstvu prije nekoliko tjedana, prenio je vijest o mogućem potpisu za Napoli. jer interes je pokazao njihov predsjednik Aurelio De Laurentiis koji se ovog ljeta riješio triju najvećih zvijezda momčadi (Mertens, Koulibaly, Insigne), pa tako reducirao troškove na plaću.

Chelsea, Bayern, Paris Saint-Germain, Barcelona, Atletico Madrid, Roma, Sporting Lisabon, bogate ponude iz Saudijske Arabije... Nema gdje mediji nisu smjestili legendarnu sedmicu, ali neki od navedenih velikana čak su i javno negirali postojanje interesa za 37-godišnjaka. Osim što CR7, iako je u nevjerojatnoj fizičkoj spremi, po godinama pripada kategoriji veterana, problem je i njegova visoka plaća. No, izvještaji s Otoka navode da je Portugalac spreman znatno reducirati tražen iznos samo da bi zaigrao u Ligi prvaka, tako da ova zavrzlama ostavlja mnogo otvorenih opcija.

A Manchester United nije jedna od njih, ako pitate peterostrukog osvajača Zlatne lopte. Jedni će to smatrati racionalnim, drugi reći da Portugalac pomalo sebično napušta brod koji tone. Dogodi li se, bit će to drugi njegov odlazak s Old Trafforda - 2009. postao je rekordna kupovina kada ga je Real Madrid platio 94 milijuna eura. Prema pisanju engleskih medija, Ronaldo je forsirao transfer u redove Kraljeva i godinu ranije, ali tada ipak prihvatio kompromis engleskog velikana i odlučio odraditi još jednu sezonu u Premier ligi prije selidbe na Santiago Bernabeu.

Upadljiva je razlika što je tada napustio klub kao pobjednik i ponajbolji igrač svijeta, na krilima osvojene Zlatne lopte, Lige prvaka i triju naslova engleskog prvenstva. Sadašnji pokušaj odlaska uglavnom poprima gubitnički ton, Ronaldo po svaku cijenu pokušava dezertirati iz vojske Erika ten Haga, svjestan da neće dočekati plodove njegovog projekta, unatoč tomu što prema ugovoru duguje još godinu dana suradnje.

Ratove s upravom vodio je i u Madridu, te su uz još nekoliko faktora 2018. bili razlog prodaje u Juventus za 117 milijuna eura. Španjolski mediji otkrili su da je Ronaldo tražio povećanje plaće na skoro 50 milijuna eura godišnje, što je bilo dvostruko više od tadašnje zarade. Realovi pregovarači odbili su toliko izdvojiti, dok je predsjednik kluba Florentino Perez naveo da su presudili igračevi privatni razlozi, vjerojatno misleći na sudske procese vođene zbog optužbe da je Portugalac utajio oko šest milijuna eura poreza. Kako bilo, najveći golgeter ikada Španjolsku je napustio narušenih odnosa, praktički je otišao i bez pozdrava jer se nije moglo znati da će mu finale Lige prvaka protiv Liverpoola biti posljednji nastup pod bijelim dresom.

U Torinu ista priča. U prve dvije sezone predvodio je Staru damu do naslova prvaka Italije i bio daleko najbolji strijelac momčadi. Potom je talijanski velikan zabilježio znatan igrački i rezultatski pad, a pitanje nastupa u Ligi prvaka morao grčevito rješavati sve do zadnjeg kola. Tek četvrto mjesto na prvenstvenoj ljestvici i nepostojeća konkurentnost za velike trofeje Portugalcu su bili dovoljni za još jedan raskol godinu dana ranije od predviđenog ugovorom. Ronaldo nije skrivao nezadovoljstvo i dva mjeseca prije kraja sezone agentu Mendesu izdao je sličnu naredbu ovogodišnjoj - "pronađi mi novi klub".

I sada je tu gdje jest, a sve poslije Reala izgleda kao lutanje u potrazi za mjestom pod suncem. Nijedna sredina ne zadovoljava Ronaldove ambicije, a vrijeme mu ističe, kako za pronalazak nove destinacije, tako i za predstavu na vrhunskoj razini.

Alex Ferguson pokušao ponovo utjecati na Ronaldovu odluku

Ako u Manchesteru postoji veće ime od Cristiana Ronalda, onda je to Alex Ferguson. Ugledni list Athletic izvijestio je da su se dva najveća lica Old Trafforda sastala u trening kampu, a legendarni Škot pokušao je uvjeriti Portugalca u ostanak.

Tijekom prvog Ronaldovog boravka na Old Traffordu, upravo je Sir Alex nagovorio Portugalca na ostanak još godinu dana, odnosno do 2009. godine. Kako? Ostala je tajna.

- Osobno sam išao u Portugal razgovarati s Cristianom. Sve što sam rekao ostat će među nama, reći ću vam samo da ostaje u klubu - tada je izjavio Ferguson, a odigrao je i bitnu ulogu u njegovom povratku prošle godine.

U Juventusu je bio žrtveno janje

Patrik Evra bio je glasni kritičar Juventusovog tretmana prema Ronaldu i čvrsto stao u obranu bivšeg suigrača.

- Ronaldu su potrebni ljubav i poštovanje, a u Juventusu je postao žrtveno janje - dobro je primijetio Francuz.

To je reakcija na komentare navijača talijanskog velikana, koji su glavnog krivca za loše rezultate u sezoni 2020/2021.pronašli u Ronaldu.

Takav stav zavladao je i Manchesterom, pa dio sportske publike tvrdi da je Portugalac teret Vragovima, jer igra mu je u potpunosti podređena i svi ostali padaju u drugi plan.

Ironično, isti igrač bio je najbolji strijelac prošlosezonskog Man. Uniteda, a sve tri godine u Juventusu postigao je daleko najviše golova.

.

Linker
02. svibanj 2024 11:24