Mason Mount je jedan od nogometaša koji je otišao iz Chelseaja

 GLYN KIRK Afp
KAO NA KOLODVORU

S njima nikada nije dosadno! U godinu dana doveli 22 igrača, promijenili gotovo cijelu udarnu momčad

Američki milijarder je odlučio postaviti neka nova pravila na nogometnom tržištu
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 04. kolovoz 2023. 17:59

Iako u svijetu nogometnih transfera nikada nije dosadno, za dodatnu zanimljivost cijeloj priči pobrinuo se američki milijarder Todd Boehly. Naime, od kada je on preuzeo Chelsea, londonski klub ruši sve rekorder što se prometa igrača tiče.

Lani je Chelsea potrošio najviše što je jedan klub u povijesti potrošio u jednoj sezoni. Prema podacima s Transfermarkta na dolazak 16 igrača potrošeno je ukupno 611,49 milijuna eura. Chelsea je kupovao i prošlog ljeta, ali i u zimskom prijelaznom roku, a u klub su došla brojna pojačanja predvođena Enzom Fernandezom čija je kupnja od Benfice vrijedna 121 milijun eura šesti najveći transfer u povijesti.

image

Deset najskupljih pojacanja Chelseaja prosle sezone

SPORTSKE NOVOSTI

Dolazili su i brojni drugi igrači, a mimo grafike koja prikazuje deset najskupljih dolazaka na Stamford Bridge dodajmo kako su došli i Pierre-Emerick Aubameyang, Andrey Santos, David Datro Fofana i Gabriel Slonina, a na posudbama su bili João Félix i Denis Zakaria.

No, Boehly nije odlučio mirovati nakon prošle sezone. Chelsea i ovog ljeta kupuje, a nakon što su završili posao oko dolaska Axela Disadija iz Monaca, trenutno su stigli do broja od šest novih igrača u svlačionici na koje su ukupno potrošili 184 milijuna eura. To sigurno nije sve jer Chelsea želi dovesti još jednog veznjaka. Na meti im je Moises Caicedo, ali kako Brighton postavlja (pre)velike financijske zahtjeve, u klubu su se počeli okretati drugim rješenjima poput Leandra Peredesa iz Chelseaja. Spominju se i dolasci Edsona Alvareza iz Ajaxa, Tylera Adamsa iz Leedsa, Amadou Onane iz Evertona i Roberta Sancheza iz Brightona.

image

Chelsea transferi ljeto 2023

SPORTSKE NOVOSTI

Na Stamford Bridgeu su tako od prošlog ljeta došla 22 igrača što znači da ih je dosta moralo i otići. Lani su, između ostalih, otišli Jorginho i Timo Werner, a ovog ljeta je nastao potpuni egzodus u kojem je Chelsea pojačao svoje premierligaške konkurente. Mateo Kovačić je otišao u Manchester City, Kai Havertz u Arsenal, a Mason Mount u Manchester United. Nema više i brojnih drugih igrača, a na našoj grafici nismo uspjeli upisati sve odlaske. Tom popisu dodajmo da su iz kluba otišli i Ethan Ampadu, N‘Golo Kanté, César Azpilicueta, Abdul Rahman Baba i Pierre-Emerick Aubameyang.

Koliko je Chelsea promijenio lice svoje momčadi možda najbolje pokazuje postava koja je istrčala na Wembley u finalu FA Kupa 14. svibnja 2022. godine. Liverpool je tada slavio nakon izvođenja jedanaesteraca, a Thomas Tuchel je od prve minute na teren poslao ovu momčad:

Od ovih 11 igrača na Stamford Bridgeu su nakon nešto više od godine dana ostala samo četvorica - Thiago Silva, Trevoh Chalobah, Reece James i Romelu Lukaku s time da će belgijski napadač sigurno otići iz kluba ovog ljeta pa je on samo formalno član kluba. Ova momčad bi po aktualnim klubovima izgledala ovako:

Al-Ahli - Chelsea, Chelsea, Real Madrid - Chelsea, Arsenal, Manchester City, Barcelona - Manchester United, Milan - Chelsea.

embed_photo_sn}2545371{/embed_photo_sn}

Kada izuzmemo Lukakua, manje od trećine igrača je još uvijek u klubu, a tko zna, kako je Boehly krenuo možda ni njih ne bude uskoro...

Linker
05. svibanj 2024 18:46