OLI SCARFF Afp
ENGLEZI IPAK IGRAJU

Sjajne vijesti, Omicron ipak neće ukrasti nogometni Božić! Evo što ako momčad nema 13 zdravih grača...

Treba spomenuti da je procijepljenost igrača u Engleskoj jedna od najmanjih u Europi, oko 68 posto
Piše: Toni RoićObjavljeno: 20. prosinac 2021. 18:11

Omicron ipak neće zaustaviti tradicionalne nogometne blagdane u Engleskoj! To je najvažnija vijest sa sastanka izvršnog direktora Premier lige Richarda Mastersa i 20 klubova elitnog engleskog ranga, koji je održan u ponedjeljak.

Nakon što je Englesku zahvatio novi val koronavirusa, točnije njegova dosad najzaraznija varijanta Omicron, dnevno se bilježi i po 90.000 slučajeva zaraze, a pošteđeni nisu ostali ni nogometaši, pa ih je u prošlom tjednu evidentirano njih 42 iz klubova Premiershipa. Zbog toga je od 12. do 19. prosinca odgođeno 10 utakmica, uključujući šest iz 18. kola, koje je bilo na rasporedu prošlog vikenda.

Zbog takve situacije opcija je bila da se odgode i sve utakmice u sljedećih 14 dana, odnosno cijeli program od tri kola, koji započinje 19. kolom na Boxing Day (26. prosinca), a završava 2. siječnja. Nogomet se u tom razdoblju igra samo na Otoku, navijači te termine obožavaju i oni će biti presretni što im zadovoljstvo odlaska na tribine u prazničnom raspoloženju neće biti uskraćeno.

Što se tiče uvjeta koje klubovi moraju ispunuti da bi mogli igrati, pravilo je da moraju imati zdravih 13 igrača i vratara, ali važno je naglasiti kako je Premier liga klubovima jasno stavila do znanja da od njih očekuje ​​da koriste igrače U-21 momčadi, koji ispunjavaju uvjete za nastup. Time bi nadoknadili izostanke regularnih igrača prve momčadi, koji su izvan stroja zbog Covida, ozljede ili bolesti, kao što je primjerice u nedjelju napravio Leeds protiv Arsenala, s obzirom da mu je iz različitih razloga nedostajalo 10 seniorskih igrača.

Upravo je menadžer Leedsa Marcelo Bielsa jedan od najvećih protivnika odgode utakmica, te je kazao "da mu ne pada napamet odgoditi bilo koju utakmicu jer ima dovoljno igrača iz mlade momčadi, koja i služi da se iz nje uskače u prvu u slučaju potrebe".

Slično je razmišljao i Jurgen Klopp na klupi Liverpoola, iako se i on sada uplašio virusa, koji mu je prorijedio momčad u nedjelju protiv Tottenhama u remiju 2:2.

- Ako ćemo dobiti novi slučaj ili dva zaraze, čini mi se da je nemoguće igrati 26. i 28. prosinca - kazao je Klopp, ali odluka je da se igra, s tim da ako se ne može zadovoljiti pravilo 13 zdravih plus vratar, onda će klub imati pravo na odgodu.

Primjerice, u 2. engleskoj ligi već je potvrđeno da na Boxing Day neće igrati Cardiff i Coventry, te Barnsley i Stoke.

Vodstvo lige već razmišlja i oko utakmica 3. i 4. kola FA kupa, pa je prijedlog da se ne igra nova utakmica, ako prva završi neodlučeno, već da se pobjednik riješi kroz produžetke i penale, ako treba.

Treba spomenuti da je procijepljenost igrača u Engleskoj jedna od najmanjih u Europi, oko 68 posto, što nije saveznik aktualnoj situaciji, ali isto tako ključan je detalj zapravo ugovor o televizijskim pravima čiji je nosilac Sky Sports. Čelnici te televizijske kuće su inzistirali da se Premiership ne prekida, to su iznosi od stotine milijuna funti koje se mogu izgubiti, pa je njihov pritisak uvelike pridonio da Omicron ne ukrade nogometni Božić na Otoku...

Linker
18. svibanj 2024 08:44