CRAIG YATES T/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Craig Yates T/alamy/alamy/profimedia
ODZVONILO MU JE

Skandal na Otoku: Na ilegalnim streamovima Premier lige zgrnuo milijune, mora u zatvor na 11 godina

U ‘streaming bandi‘ bila su četvorica muškaraca, svi su osuđeni na zatvorske kazne
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 30. svibanj 2023. 19:28

Pomalo nevjerojatna priča stiže s Otoka. Pet muškaraca uhićeno je nakon istrage koju su inicirali ljudi iz samog vodstva Premier lige, a nastavljena je u suradnji s Gradskim vijećem Fulhama i londonskom četvrti Hammersmith. Naime, uhićena skupina ilegalno je prenosila utakmice s engleskih prostora, uključujući i Premier ligu, a te će kriminalne radnje platiti slobodom.

Banda na čelu s 36-godišnjim Markom Gouldom osnovala je vlastiti servis za prijenos utakmica pod nazivom Flawless TV. Jedna je to od najvećih ovakvih prijevara u povijesti Engleske, piše BBC uz naznaku da je skupina prodavala pretplatu po cijeni od 10 funti mjesečno te imala više od 50 tisuća korisnika, koji su im donijeli zaradu od sedam milijuna funti. Inače, na legalnim servisima Sky Sports, BT Sport i Amazon Prime, mjesečna pretplata stoji 80 funti.

Presuda je uslijedila nakon privatne istrage službenika Premier lige, što je u Engleskoj posve rijetka pojava, tvrdi spomenuti medij.

- Morali smo zaštititi jedan od najvrjednijih sadržaja na svijetu - rekli su odvjetnici lige za BBC.

Na sudu Derby Crown, pokretač bande Mark Gould osuđen je na čak 11 godina zatvora, a ostala četiri člana također su dobila zatvorsku kaznu u trajanju od tri do pet godina. Jedan od njih je i 36-godišnjak Christopher Felvus, koji je ranije proglašen krivim za voajerizam i posjedovanje nepristojnih fotografija djece na svom računalu.

Ključan moment istrage dogodio se kada je istražitelj trgovačkih standarda Doug Love uz policijsku pratnju upao u prostor spomenutog Marka Goulda u južnom Londonu.

- Mislim da nitko od nas nije shvaćao koliko su ovo velike stvari. Kada smo pristupili prostoriji, vidjeli smo set od 20 do 30 povezanih uređaja - opisao je Love.

Grupa je preuzimala sadržaj od emitera iz Velike Britanije, Katara, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Kanade, te ih emitirala putem usluge Flawless u razdoblju od 2016. do 2021. godine, pri čemu je samo Gould zaradio oko dva milijuna funti. Istražitelji rade na bazi podataka i planiraju ući u trag korisnicima koji su ilegalno emitiran sadržaj gledali putem telefona ili pametnih televizora.

Uhićena skupina godinama je prenosila utakmice Premier lige s početkom od 15 sati, koje se uživo prenose u inozemstvu, ali ne i u Engleskoj, gdje se već desetljećima drže odluke o "zamračenju", odnosno odbijaju besplatno prenositi određene ligaške susrete kako bi potakli dolaznost na tribine, što je dozvolila i UEFA.

Linker
25. travanj 2024 12:36