Frank Lampard

 AFP
PROMAŠENE INVESTICIJE

Slavni klub i nogometna legenda bore se za opstanak, a u igrače su uložili nevjerojatnih - 600 milijuna eura!

Momčad Franka Lamparda samo je bod udaljena od zone ispadanja u Premier ligi
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 08. travanj 2022. 16:04

Burnley je u derbiju začelja engleske savladao Everton (3:2) i još više zakomplicirao borbu za očuvanje premierligaškog statusa. S obzirom da Burnley ima najmanje odigranih utakmica u odnosu na suparnike, realno osam klubova više ili manje strijepe od najgoreg scenarija. Norwich, Watford, Burnley, Everton, Leeds United, Brentford, Newcastle i Brighton ulaze u završni dio prvenstvene utrke s nadom u spas, no od svih spomenutih klubova pozicija Evertona (17. mjesto s bodom više od zone ispadanja) i njegova borba za ostanak u elitnom razredu engleskog nogometa je apsolutno najveće iznenađenje.

Očajne predstave

Po igračkom kadru Karamele bi se trebale boriti za nastup u Europi, no jedno su papirnate prognoze, a drugo travnjak na kojem zvijezde Evertona, s pokojim izuzetkom, iz tjedna u tjedan prezentiraju očajne predstave. Kada jedna momčad u posljednja 23 premierligaška dvoboja osvoji 12 bodova ne preostaje joj ništa nego osigurano mjesto na dnu ljestvice, a upravo je to učinak koji je ostvarila momčad menadžera Franka Lamparda.

image
LINDSEY PARNABY Afp

U igračkim danima Lampard je u Chelseaju sagradio legendarni status, dok je u reprezentativnom dresu bio nezostatavni član zlatne engleske generacije. No, menadžersko okruženje je za Lamparda malo drukčije, iako je i u trenerskim vodama njegov početak bio i više nego dobar. U Derby Countyju Lampard je bio hit, promovirao je na veliku scenu današnjeg engleskog reprezentativca Masona Mounta i doveo Derby na korak od ulaska u elitni razred engleskog nogometa. Bila je to svojevrsna ulaznica da Lampard postane menadžer Chelseaja, no nakon što na Stamford Bridgeu nije ispunio očekivanja, novu prigodu je dobio na Goodison Parku. Međutim, za sada sa svojim igračima nije napravio ništa, osim što je Everton stigao na korak od ispadanja iz elitnog razreda engleskog nogometa po prvi put od 1951. U nepuna tri mjeseca na klupi Evertona Lampard se nije istaknuo, uz šest poraza u posljednjih osam premierligaških susreta.

image
LINDSEY PARNABY Afp

Mnogi navijači Evertona smatrali su da je spasonosno rješenje odlazak Rafaela Beniteza. Plavi su pod Benitezom bili toliko očajni da su uspjeli izgubiti utakmicu od fenjeraša Norwicha nakon što su primili dva pogotka u 60 sekundi igre, no niti Lampard nije ništa puno bolji od svog prethodnika. Ipak, koliko god Lampard ima veliki dio odgovornosti, tako gotovo istu odgovornost za blamažu snose i igrači, od kojih je jedino brazilski majstor Richarlison igrač za kojeg se trenutačno isplati kupiti ulaznica. Brazilac je i u Burnleyju dva puta poentirao sa 11 metara, ali to u konačnici nije bilo dovoljno niti za osvajanje i jednog boda.

Niti raspored u posljednjih devet susreta ne ide u prilog Evertonu, Manchester United, Chelsea, Liverpool i Arsenal samo su neki od suparnika koji slijede za Richarlisona i društvo, ali još ipak ima dovoljno vremena da se spriječi najgori scenarij i ispadanje u engleska drugoligaška bespuća nakon što je od dolaska Fahrada Moshirija na čelo kluba u veljači 2016. godine na dolazak novih igrača potrošeno 500 milijuna funti. A ako jedna nevolja nikad ne dolazi sama, dok Everton “moli boga” da ostane u društvu najboljih gradski suparnik Liverpool bori se za osvajanje sva četiri trofeja u jednoj sezoni...

Individualne pogreške

- Teško je pobjeđivati uz takve individualne pogreške. Imali smo sve u svojim nogama, vodstvo koje smo morali i povećati, ali umjesto da mirno privedemo utakmicu kraju kažnjeni smo za svoje propuste. No, od plakanja nema ništa, već nas čeka utakmica protiv Manchester Uniteda, a koliko god situacija bila teška i dalje imamo sasvim dovoljno utakmica i kvalitete u momčadi da se izvučemo iz nevolje i osigurano ostanak u Premier ligi - istaknuo je menadžer Evertona Frank Lampard.

KRIVCI Igrači više na udaru od menadžera Lamparda

Poraz u Burnleyju teško je pao mnogobrojnim pristalicama Evertona, koje su se na društvenim mrežama sukobljavale oko statusa menadžera Franka Lamparda. Bilo je i navijača Plavih koji smatraju da Everton nema nikakvih izgleda da ostane u elitnom razredu engleskog nogometa ukoliko će Lampard voditi posljednjih devet utakmica. No, većina navijača je uz Lamparda, a kao glavni krivci za trenutačno stanje apostrofirani su igrači, koji iz tjedna u tjedan čine početničke pogreške, koje jednostavno ne mogu proći nekažnjeno. Mediji bliski Evertonu smatraju da Lampard za sada neće biti smijenjen. (kg)

6 poraza ima Everton u posljednjih sedam kola Premier lige

Linker
27. travanj 2024 07:11