ANTE CIZMIC Cropix
TRANSFER KOJI JE IZNENADIO

Slavni trener napustio klub s vrha španjolske lige zbog engleskog ‘davljenika‘, razlog je poprilično jasan

Unai Emery želi dokazati svima da može uspjeti i izvan Španjolske u kojoj je ostvario dobre rezultate
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. listopad 2022. 23:11

Unai Emery već je dugi niz godina jedan od najtraženijih trenera u Europi. O njemu se počelo govoriti još 2009. kada je Valenciju doveo do statusa bezuvjetne treće sile u Španjolskoj. Samo su Real Madrid i Barcelona bili ispred Valencije. Njegov sljedeći logičan korak trebao je biti u vrhunskom klubu, jačem od Valencije, no u ljeto 2012. Emery je neočekivano odabrao moskovski Spartak. U to vrijeme Rusi su plaćali koliko je god trebalo i taj je argument Emery prihvatio kao ključan za odabir kluba. I nije uspio.

Bilo je puno razloga za neuspjeh u Rusiji u koju je stigao kao trenerska zvijezda. Sam Španjolac u svojoj autobiografiji okrivio je Valerija Karpina - današnjeg izbornika Rusije - koji mu je "život učinio nepodnošljivim". A Artem Dziuba (dugogodišnji najbolji igrač Rusije), kako je napisao Emery, ne samo da je Španjolcu stavio vječnu stigmu " lošeg trenera", već je i "okrenuo igrače i novinare protiv njega".

image
JOSEP LAGO Afp

Bivši sportski direktor Spartaka Dmitrij Popov kazao je da Emery ne razumije rusku psihologiju i da blebeće o disciplini. A Baskijac prvi nije bio dosljedan: jednom je trener pred svima vikao na jednog igrača, jer je zaboravio putovnicu, a nekoliko tjedana kasnije stigao je na aerodrom bez dokumenta, pa je cijela momčad morala čekati Emeryja nekoliko sati.

Drugi važan uzrok ruske katastrofe bio je jezik. Emeryjev bivši pomoćnik u Spartaku, Mikel Jauregui, jednom je prigodom podvukao: "Ponekad je klupskom prevoditelju bilo teško prenijeti Unaijeve ideje i misli. Mnogi španjolski izrazi nemaju smisla ako se doslovno prevedu na ruski i obrnuto. To je izazvalo mnogo problema."

U Moskvi je Emery pokušao naučiti ruski, ali je na kraju prešao na učenje engleskog - shvatio je da će tako biti bolje i lakše. No, Španjolac taj posao nikada nije doveo do savršenstva - nepunih šest mjeseci nakon imenovanja dobio je otkaz i upisan je na popis trenera koji su žestoko podbacili u Spartaku.

image
STEPHEN FLYNN Dppi Via Afp

Jezik je Emeryjev vječni problem. U svim španjolskim klubovima Unai je postigao ozbiljne uspjehe: Uveo je Almeriju u diviziju više, Valencia se tri puta zaredom popela na postolje LaLige. Osvojio je tri Europske lige sa Sevillom, jednu s Villarrealom, a prošlog proljeća odvukao je Žutu podmornicu do polufinala Lige prvaka.

A što je s inozemstvom? U Spartaku - horor. Dobio je otkaz nakon samo 26 utakmica. Emery je u PSG-u u dvije godine osvojio sedam od osam mogućih domaćih trofeja, ali je senzacionalno i neoprostivo izgubio naslov od Monaca u sezoni 2016./17. I nezaboravno se osramotio u Ligi prvaka. Pamtite ispadanje od Barcelone nakon što je PSG u prvoj utakmici slavio 4:0. u uzvratu je bilo 6:1 za Barcu. Zato u Parizu nitko nije plakao za njim.

U Arsenalu je Španjolac postao zamjena za Arsenea Wengera. Imao je dobru prvu sezonu, kada je momčad završila na petom mjestu u Premier ligi, upisavši niz od 22 utakmice bez poraza, a stigao je i do finala Europske lige. No sljedeće sezone Emery nije stigao ni prezimiti.

Navijači Arsenala imaju prilično sarkastičan stav prema Unaiju – ne samo zbog stalne rotacije igrača, sustava igre i kapetana, već i zbog press konferencija i intervjua. Emeryjev engleski bio je daleko od savršenog, pa je često izazivao smijeh formulacijom svojih odgovora.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Emery dakle ima nedovršena posla u inozemstvu, a posebno u Engleskoj. Mogao se vratiti još prije godinu dana. Novi vlasnici Newcastlea htjeli su Emeryja kao prvog trenera ambicioznog projekta. I sam Španjolac bio je sklon tom poslu, ali je na kraju ostao u Villarrealu. BBC-jev kolumnist Guillaume Balague siguran je da je na ovu odluku utjecao Emeryjev sin Lander, koji je ocu jako nedostajao dok je radio u inozemstvu. Sam Unai je, međutim, kazao kako jednostavno nije želio napustiti Villarreal usred sezone. Ali sada je upravo to napravio. Usred sezone pokupio je stvari iz Villarreala da bi otišao u Aston Villu.

Za mnoge čudna odluka. Emery je doveo Villarreal među četiri najbolje momčadi Europe, a Aston Villa je stalno pri dnu Premier lige. Doduše, BBC-jev kolumnist Balague sada tvrdi da je i tu sin odigrao važnu ulogu - Lander je uvjerio oca da prihvati ponudu Aston Ville.

Kako god, otišao je jako naglo. Još u nedjelju je vodio Villarreal protiv Almerije, a u ponedjeljak je Villa objavila njegovo imenovanje na mjesto nasljednika Stevena Gerrarda. Sveznajući insajder Fabrizio Romano izvijestio je da su Englezi španjolskom klubu platili šest milijuna eura odštete, a da će Emeryjeva plaća biti sedam milijuna eura. U Villarrealu je imao više nego dvostruko manje. Možda ga je sin doista morao nagovarati da ode, ali su i novci odigrali veliku ulogu. Kao što je uvijek igraju.

S jedne strane izgleda ružno u odnosu na Villarreal. S druge strane, klub je bio spreman da Emery ode u svakom trenutku, jer Španjolci ga dobro poznaju. Znakovito je da je odmah pronađen novi trener - bit će to Quique Setien.

image
ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Na prvi pogled, Aston Villa se čini kao degradiranje Emeryja. Svojevoljno mijenja stalnog sudionika europskih natjecanja za 15. momčad Premier lige. No, klub iz Birminghama ima ambiciozne planove za povratak u elitu, ali i sasvim drugačije mogućnosti od Žute podmornice. Dovoljno je reći da je Villarreal tijekom ljeta na pridošlice potrošio 6,5 milijuna eura, a Aston Villa - 70. Sigurno će klub na zimu uslišati još neke želje novog trenera.

Je li Emery poboljšao svoj engleski za to vrijeme? Nešto je, kažu oni koji ga dobro poznaju. No, razina engleskog definitivno je bitno viša nego što je bila prije četiri godine, kada je tek stigao u London. A sada ima i puno više iskustva. Poznaje ligu, razinu pritiska u njoj, stav navijača...

Je li to dovoljno da napokon uspije? Vidjet ćemo. Neupitno je sjajan i dokazan trener, jednom ga mora krenuti i izvan Španjolske.

Linker
01. svibanj 2024 23:23