Manchester United ne ostvaruje rezultate koje priželjkuje

 LINDSEY PARNABY Afp
‘MISLE OZBILJNO‘

Slijedi velika čistka na Old Traffordu, United napušta barem 10 igrača, a već se zna i tko je novi trener?

Klupski čelnici su već obavili razgovore s nizozemskim stručnjakom koji bi trebao preuzeti momčad
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 31. ožujak 2022. 20:53

Nakon reprezentativne stanke engleska Premier liga ulazi u završnu fazu u kojoj ostaje tek borba za osvajanjem četvrtog mjesta na tablici, koje vodi u Ligu prvaka sljedeće sezone, a i spomenuti doseg trenutačno je poprilično daleko od Crvenih vragova s obzirom na činjenicu da Arsenal ima četiri boda prednosti u odnosu na Manchester United uz utakmicu manje na svom kontu. Nema nikakve sumnje da je ovo još jedna neuspješna sezona za velikana s Old Trafforda nakon odlaska legendarnog Alexa Fergusona 2012. godine...

Klupska legenda Ole Gunnar Solskjaer smijenjen je u studenome prošle godine zbog loših rezultata, a niti dolazak privremenog menadžera Ralfa Rangnicka nije donio previše pobjedničkih predstava za momčad koja bi se prema igračkom kadru morala boriti za trofeje, no umjesto trofeja uslijedilo je novo bolno prizemljenje u još jednoj sezoni za zaborav. Rangnick je bio opcija i za stalan menadžerski posao, ali očito da nije ostavio dovoljno dobar dojam. Nije pomogao niti pompozni povratak Cristiana Ronalda, oko kojeg su se stalno vodile i vode polemike koliko zaista vrijedi i može li sa 37 godina u životnom kalendaru i dalje nositi ambicije ovakve momčadi. Na kraju ispada da je najbolji dojam na trenerskoj klupi zapravo ostavio Michael Carrick, koji je bez poraza odradio tek tri utakmice prije nego štto je samoinicijativno napustio klub.

image

Erik Ten Hag je novi kandidat za klupu Uniteda

Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

S obzirom na sve navedeno nije nikakvo čudo da su na Old Traffordu već krenuli u potragu za novim menadžerom, a trenutačno je prvi favorit po otočkim medijima aktualni trener Ajaxa Erik ten Hag. Ovaj 52-godišnji stručnjak očito je impresionirao čelnike Manchester Uniteda nakon obavljenih razgovora i u Kazalištu snova spremaju se s Ajaxom pregovarati oko odštete za njegov dolazak, koja prema medijima bliskim klubu s Old Trafforda ne bi trebala biti veća od 4 milijuna funti. Ten Hag je u velikanu iz nizozemske prijestolnice ostavio već do sada velik trag s obzirom da je s Ajaxom osvojio sve trofeje u Nizozemskoj (dva prvenstva, dva Kupa i jedan Superkup), a i ovoj sezoni Kopljanici su na šampionskom putu s obzirom da sedam kola prije kraja imaju dva boda prednosti u odnosu na PSV.

Ralf Rangnick trebao bi ostati u klubu u savjetničkoj ulozi, a čelnici Manchester Uniteda žele pitanje novog menadžera skinuti s dnevnog reda najkasnije do kraja sljedećeg mjeseca. Ukoliko Ten Hag zaista stigne na Old Trafford nema sumnje da će nizozemskog stručnjaka dočekati podosta posla u slaganju nove igračke križaljke, s obzirom na činjenicu da se podosta igrača krajem svibnja oprašta od Old Trafforda nakon što nisu ispunili očekivanja. Engleski mediji špekuliraju da se Manchester United planira riješiti usluga barem desetorice igrača, no sve su to ipak samo pretpostavke u kojoj će glavnu ulogu u odluci ipak imati menadžer koji zamijeni Ragnicka, a Nizozemac Ten Hag je u prvom redu iako su i dalje u optjecaju imena Mauricija Pochettina i Luisa Enrique.

Nekadašnji menadžer Manchester Uniteda Louis van Gaal istaknuo je prije nekoliko dana da Ten Hag ne bi trebao prihvatiti ponudu engleskog velikana s obzirom da je po sadašnjem izborniku Nizozemske Manchester United prije komercijalni klub nego nogometni klub, no na potpuno drugom tragu je razmišljanje bivšeg trofejnog igrača Liverpoola, Nizozemca Dirka Kuyta.

"Erik ten Hag se isprofilirao u jednog izuzetno kvalitetnog trenera. Išao je korak po korak, od druge momčadi Bayerna, Utrechta i sada Ajaxa, u kojem je zaista ostvario rezultate koji sugeriraju da zaslužuje da bude trener top momčadi, a Manchester United je upravo takva momčad. Bilo je podosta onih koji nisu bili oduševljeni njegovim znanjem engleskog jezika i nastupom pred kamerama, ali i u tom segmentu napreduje iz tjedna u tjedan i mislim da bez sumnje može obaviti sjajan posao s nekom vrhunskom momčadi. Očito da u Manchester Unitedu misle ozbiljno kada je Ten Hag u pitanju", zaključio je Kuyt.

Potraga za novim golmanom

Eventualni dolazak Erika ten Haga na Old Trafford mogao bi promijeniti i status prvog vratara koji godinama na Old Traffordu uživa David de Gea. Iako kvaliteta španjolskog golmana nikada nije bila sporna, Ten Hag na mjestu vratara prema medijima bliskim Manchester Uniteda želi novog, mlađeg čuvara mreže, a u igri su Dean Henderson koji razmišlja o odlasku s Old Trafforda, Robert Sanchez (Brighton), Andre Onana (Ajax) i David Raya (Brentford). (kg)

Linker
25. travanj 2024 02:48