Mislav Oršić

 Heuler Andrey/Zuma Press/Profimedia
MIŠLJENJE S OTOKA

‘Slučaj Mislava Oršića udara na zdrav razum. Dobar je igrač, ali treba mu ono što mu ne mogu ponuditi‘

Zlatko Dalić kazao je da bi njegova situacija mogla utjecati i na nastupe za Vatrene
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. ožujak 2023. 13:01

Dok reprezentativci pokušavaju stvoriti savršen temelj za lov na Euro 2024. ili - ovisno o nacionalnosti - vrijeme provode igrajući prijateljske utakmice, na Otoku se polemizira o dosadašnjem dijelu sezone i mogućim raspletima. Tako je ugledni novinar Ryan Taylor, čiji se tekstovi publiciraju na Daily Expressu, Daily Staru i Daily Mirroru, otvorio temu Mislava Oršića.

Što je glavni problem hrvatskog reprezentativca u Southamptonu? Jesu li to treneri, odnosno bivši Nathan Jones i aktualni Ruben Selles, koji ga rijetko ili nikada ne stavljaju na popis za utakmicu? Ili je problem u samom Oršiću, neki će pretpostaviti da jednostavno nije dorastao Premier ligi budući da se slabo snalazio čak i kada je igrao za Svece.

Odraz na reprezentaciju

Problem bi se mogao kriti i u činjenici da prvo Jones, a onda i Selles, ne koriste često formaciju koja podrazumijeva lijevo krilo, pa se Oršić mora snalaziti na neprirodnim pozicijama. Ili je stvar u konkurenciji? Krilni napadač Kamaldeen Sulemana kupljen je iz Stade Rennesa za 25 milijuna eura, što je rekordni izdatak Southamptona za jednog igrača.

image

Mislav Oršić u Southamptonu

SEAN RYAN/IPS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Sean Ryan/ips/Shutterstock Editorial/Profimedia

Najskuplja akvizicija u povijesti kluba stigla je tri tjedna nakon Oršića, a igra na istoj poziciji. Ni Ganac ne može uvijek pronaći mjesto na prirodnoj poziciji jer Selles ponekad igra u formaciji 4-4-2, ali dokaz da Sveci ne odustaju od skupocjenog napadača nalazi se u činjenici da ga se nerijetko postavlja u "špicu". Oršić nema tu "privilegiju", iako i njemu i Gancu u rubrici postignutih golova stoji ništica, a ni po ostalim mjerilima Sulemana se ne ističe.

Teško je reći što je glavni problem Oršića, vjerojatno se razlog pomalo krije u svemu navedenom, a to, nažalost, ako i jest opravdanje, ne mijenja činjenicu da naš reprezentativac stagnira, što bi se lako moglo odraziti i na nacionalne boje.

- Žao mi je Orše, nije u sastavu kluba, a ne želim ga izgubiti. Nije u formi, ali želim mu dati šansu da se pokuša vratiti. Ako ne bude konstantno igrao u klubu, nažalost neće moći ni za reprezentaciju igrati - poručio je izbornik Zlatko Dalić dok je komentirao popis za Wales i Tursku.

Pogrešan tajming

Drama koja traje mjesecima, a odnosi se na Oršićeve treninge s drugom momčadi Southamptona, izbivanje s terena i posljedične nedaće, navela je spomenutog novinara Ryana Taylora na komentar. On ne vidi problem u Oršiću, već u Southamptonu i potpuno pogrešnom tajmingu.

- Oršićeva situacija jednostavno udara na zdrav razum. On je dobar igrač, ali čini mi se da zimski prijelazni rok nije bio pravo vrijeme da dolazak takvog igrača u Southampton - započeo je Taylor u razgovoru za GiveMeSport, pa objasnio svoju misao:

- Stvar je u tome da Southampton nema vremena ponuditi igračima minutažu, a Oršiću je to potrebno da bi pokazao svoju kvalitetu - govorio je Taylor o pravcatom paradoksu u kojem Vatreni najmanje profitira.

image

Mislav Oršić i Zlatko Dalić

HASAN BRATIC/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Hasan Bratic/sipa Press/profimedia

Možda je ovaj jednostavni sud najbliže istini. Oršić je stigao uoči 20. kola Premier lige, Sveci su tada već dugo bili na začelju ljestvice i bilo kakvi eksperimenti nisu bili dobrodošli, tako ni onaj koji bi promijenio Jonesovu, ispostavilo se, neuspješnu filozofiju.

Southampton je u ožujku pokazao znakove života i prigrabio pet bodova iz četiri utakmice pobjedom nad Leicesterom (1:0) te remijem s Manchester Unitedom (0:0) i Tottenhamom (3:3). I dalje su posljednja momčad Engleske, ali Bournemouth i West Ham bježe im za samo za bod, Leicester za dva, a Nottingham Forest, Everton i Leeds za tri boda.

image

Oršić slavi pogodak vrijedan bronce u Kataru

PAUL ELLIS Afp

Bit će to paklena borba za opstanak, ugroženi su i klubovi velikog imena i povijesti. I bilo bi sjajno kada bi i Oršić zaigrao malo više, jer tek 11 minuta provedenih na premierligaškom travnjaku nitko nije mogao ni zamisliti kada je naš strijelac za katarsku broncu napuštao Maksimir.

Linker
26. travanj 2024 02:33