Raphaël Varane i Luka Modrić

 ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
VELIKI PROBLEM

Šokantna ispovijest bivšeg Modrićevog suigrača: ‘Šutio sam 10 godina o tome...‘

‘Stvari se pomalo mijenjaju, ali možemo napraviti još veći pomak po tom pitanju‘, rekao je Francuz
Piše: SNObjavljeno: 02. travanj 2024. 09:19

Raphaël Varane za Real Madrid debitirao je prije gotovo 13 godina. Francuz, danas branič Manchester Uniteda, krajem travnja proslavit će tek 31. rođendan, što znači kako je pred njim još nekoliko godina vrhunskog nogometa, a tijekom karijere upisao je 360 nastupa za Kraljeve i 92 za Crvene vragove. No, nekih se utakmica - ne sjeća. Razlog je otkrio za L‘Equipe, kazavši kako se tijekom karijere mučio s potresima mozga, koji nisu nimalo zanemariv problem na nogometnom planetu.

- Imao sam nekoliko potresa mozga. Ako pogledamo tri najgore utakmice u mojoj karijeri, barem prije dvije od njih imao sam potres mozga u danima prije utakmice. Primjerice, protiv Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 2014. i s Realom protiv Manchester Cityja u osmini finala Lige prvaka 2020. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu zadobio sam potres mozga protiv Nigerije u osmini finala, a utakmicu sam završio na "autopilotu". Da me netko tada nešto pitao, nisam siguran bi li uspio odgovoriti, nisam se sjećao utakmice nakon tog šoka - rekao je bivši suigrač Luke Modrića, koji je s hrvatskim maestrom odigrao čak 268 utakmica.

image

Raphaël Varane

PAUL CURRIE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Za francuski medij rekao je da su potresi mozga ostavili traga na njemu, ali da danas, s 30 godina, drugačije gleda na zdravlje zbog obitelji.

- U deset godina, nikada nisam htio pričati o tome jer bi zvučalo kao izlika, nikada na to nisam htio gledati tako. Kada znate da opetovani potresi mozga mogu imati i fatalni učinak, onda stvari gledate drugačije. U to doba nisam bio obiteljski čovjek, ali danas, s troje djece, razmišljam drugačije.

Posebno je opisao i kobnu utakmicu protiv Cityja, kada je odigrao neobično loše.

- Prije dvoboja osjećao sam se loše na zagrijavanju, govorio sam sam sebi "probudi se". Htio sam se udariti. Nisam imao energije, ali nisam znao da je to povezano s potresom mozga koji sam dobio na prethodnoj utakmici. Loše sam odradio utakmicu, kasnije sam shvatio da te greške nisu pale s neba.

image

Raphaël Varane

GLYN KIRK Afp

Naglasio je i važnost mentalnog zdravlja, ali i preporuke koje je dobio u Manchester Unitedu.

- U Unitedu imamo preporuku da ne udaramo glavom loptu više od deset puta na treningu. Moj sedmogodišnji sin igra nogomet i govorim mu da ne udara loptu glavom. Nakon ponovljenih udaraca glavom, umorni ste i dan nakon utakmice. Kao igrači, mnogo puta to ni ne shvaćamo, ne razmišljamo o testiranju. No, prepoznavanje potresa mozga i liječenje je pravi izazov. To je pravi problem zdravlja. Stvari se pomalo mijenjaju, ali možemo napraviti još veći pomak po tom pitanju - zaključio je.

Linker
02. travanj 2024 09:19