MARCO BERTORELLO Afp
CRVENI VRAGOVI U ANARHIJI

Solskjaer je bivši, a slavni Zinedine Zidane samo marketinški trik za smirivanje kampa Cristiana Ronalda!?

Solskjaer je bivši na Old Traffordu, a goruće je pitanje tko će ga naslijediti...
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 21. studeni 2021. 13:18

Nakon subotnjeg teškog poraza Manchester Uniteda na gostovanju kod Watforda (1-4) "Crvene vragove", će, barem privremeno, preuzeti Michael Carrick.

48-godišnji norveški menadžer spašavao je posao još od 0-5 poraza protiv Liverpoola u listopadu. Braća Glazer kao vlasnici i Ed Woodward kao vodeći operativac tada su unatoč velikom medijskom pritisku odlučili odobriti novu kreditnu tranšu uzdrmanom Solskjaeru. Tjedan dana poslije činilo se to kao razumna odluka, jer momčad se oporavila (3-0 protiv Tottenhama), ali odmah zatim stigle su nove slabe predstave protiv Atalante (2-2) i gradskog rivala Cityja (0-2). Subotnji debakl na Vicaarage Roadu značio je kraj putovanja za Solskjaera, koji je držao volan od prosinca 2018.

Šefovima će trebati nekoliko dana za peglanje detalja otkaznog paketa (spekulira se otpremninom od 7,75 mil. funta) prije nego suze popis kandidata za novog menadžera. Oklijevajući krenuti u akciju u listopadu United je propustio Antonija Contea, pa se sada na vrhu popisa nalazi Zinedine Zidane. Dobro informirani vjeruju da je Zidane samo PR priča kojom je trebalo smiriti javnost i kamp Cristiana Ronalda, koji je žučnim gestama u pravcu klupe već više puta ove sezone pokazao što misli o menadžeru. Sa Zidaneom je Ronaldo uspješno surađivao tijekom tri zajedničke sezone u Madridu.

Ipak, čini se da je klub skloniji krenuti po menadžera s iskustvom iz Premier lige, ili barem po kandidata koji se neće boriti s jezičnom barijerom. A to onda sužava popis na Brendana Rodgersa i Erika Ten Haga. Rodgers je vezan ugovorom za Leicester do 2023. što znači da će United platiti odštetu "lisicama", a budu li Leicesterovi apetiti preveliki u prvi plan iskače trener Ajaxa koji je još jednom u hodu renovirao momčad i leti kroz skupinu Lige prvaka.

Man United je u posljednjih sedam premierligaških utakmica osvojio samo četiri boda i sada zaostaje 12 koraka za liderom Chelseajem. Raspored neće maziti Solskjaerova nasljednika jer nakon Villarreala u Ligi prvaka slijede Chelsea i Arsenal u Premier ligi.

Solskjaera se Man United sjetio na mig Sir Alexa Fergusona u prosincu 2018. godine. Nekadašnji "ubojica dječjeg lica", diskretni junak Unitedove šampionske generacije na prijelazu stoljeća, stigao je iz Moldea i u prvih 19 utakmica na klupi upisao 14 pobjeda. Bio je to jasan signal gazdama da mu izbrišu v.d. prefiks ispred prezimena i daruju mu ozbiljan ugovor. I sve do starta ove sezone činilo se da Norvežanin, možda sporo ali sustavno i promišljeno, vraća velikana u borbu za naslov prvaka. Svoju prvu samostalnu kampanju na klupi završio je parkiravši United na treće mjesto premierligaškog poretka, a godinu dana kasnije momčad je završila druga na tablici.

Na ulazu u sezonu 2021/22 dojam je bio da je Man United napokon spreman umiješati se u šampionsku borbu. Klub je privezao Solskjaera novim trogodišnjim ugovorom, potrošio usput ozbiljan novac na transfer Jadona Sancha i zakotrljao euforiju među navijačima vrativši Ronalda, ali medeni mjesec kratko je trajao. Man United gubio je u rujnu od Young Boysa i oprostio se od jednog trofeja (Liga kup) porazom protiv West Hama.

Prije Liverpoolove porcije navijače je momčad razočarala i porazima protiv Astone Ville te Leicestera, da bi na koncu Solskjaer ispustio volan iz ruku i uoči potopa protiv Watforda na sastanku tražio taktičke savjete od igrača. Na startu mandata njegov tihi nastup možda je imao učinak sedativa na nervoznu momčad, ali tri godine poslije United je u anarhiji i traži drukčijeg lidera...

Linker
26. travanj 2024 12:47