Clive Brunskill/Getty Images
NEVEN CVIJANOVIĆ IZ MANCHESTERA

SPORTSKE NOVOSTI NA ETIHADU Jeličić otkriva što je tako posebno kod Guardiole: 'Ima drugačiji pristup, nešto što ga izdvaja iz mase'

Piše: Neven CvijanovićObjavljeno: 19. prosinac 2016. 14:52

Predbožićno ozračje ovdje se osjeća još od sredine prošlog mjeseca. Velika plava kugla i okićeni stadion Manchester Cityja i više su nego dovoljan znak da se blagdani ozbiljno bliže. Poput scena iz sladunjavih božićnih filmova jedino što ti nedostaje jest neko poznato lice, srdačan pozdrav daleko od doma i šalica kuhanog vina ili pokoja pivica.

Kako to obično biva, filmske se scene ponekad zaista pretvore u stvarnost, posebno u ovo doba. Ispred glavne tribine Etihada najprije smo čuli kako netko razgovara na mobitel na hrvatskom, a nakon toga i ugledali poznato lice. Dinka Jeličića poznajemo još iz njegovih izborničkih dana i pomalo nezanimljiva utakmica između Cityja i Watforda pretvorila se u ugodno druženje i nogometno “raspredanje” o svemu i svačemu. Pogled prema terenu i jednom od Jeličićevih omiljenih trenera i uzora otvorio nam je prvu temu.

- Guardiola je definitivno jedan od najboljih u ovom poslu - kaže Jeličić.

- Od starije garde izdvojio bih Alexa Fergusona, ali Guardiola ima potpuno drukčiji pristup, nešto što ga izdvaja iz mase. On je pronašao svoj pristup i stil igri koji ga karakterizira, ali iako je osvojio gotovo sve što se osvojiti može, još uvijek se ne boji tražiti nove načine igre. Mislim da je suština nogometa kako doći do rezultata na svoj, jedinstven način. Definitivno ćemo još puno toga dobroga dobiti od njega!

SN

Dinko Jeličić je, ne samo nogometni, već sportski zaljubljenik, koji ne propušta priliku za učenje i koji je uvijek u potrazi za nečim novim.

- Manchester City je svako ljeto u Novigradu na pripremama i preko prijatelja iz kluba dobio sam priliku posjetiti ih na Etihadu i vidjeti kako se ovdje radi. Imaju nevjerojatne uvjete, nešto što je za sada nedostižno ne samo klubovima iz našeg podneblja, već i velikim europskim momčadima. Ovo je prilika koju bi svatko trebao dobiti, naučiti nešto od najboljih u ovom poslu, bez obzira o kojem se nogometnom uzrastu radi.

Jeličić je jedan od predstavnika talentirane mlađe generacije hrvatskih trenera. Počeo je u Kustošiji, pa preko Španskog i Dinamovih mlađih uzrasta stigao do Sesveta i izborničkog mjesta u U-19 reprezentaciji.

- Rad s mladim igračima jako puno mi je pomogao u mojem trenerskom poslu i još uvijek mi pomaže - govori Jeličić. - Radio sam s Kovačićem, Pjacom, Kramarićem, Vrsaljkom i mnogim drugim hrvatskim reprezentativca u njihovu ključnom trenutku sazrijevanja i to je nešto što ti nitko ne može oduzeti te iskustvo koje se ne može zamijeniti. Mislim da je rad s mlađim igračima prirodan put sazrijevanja svakog mladog trenera, uostalom i Slaven Bilić, Niko Kovač i mnogi drugi hrvatski treneri, uvjetno rečeno mlađe generacije, imali su sličan put.

Britain Football Soccer - Crystal Palace v Manchester City - Premier League - Selhurst Park - 19/11/16 Manchester City manager Pep Guardiola speaks to Yaya Toure  Action Images via Reuters / John Sibley Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters / John Sibley Livepic EDITORIAL USE ONLY / Action Images via Reuters / John Sibley

Zanimalo nas je kako je taj “novi val” hrvatskih nogometnih stručnjaka ugrabio svoju prigodu.

- Nogometna akademija je odigrala veliku ulogu. Preuzela je posao kojega je nekada obavljao Kineziološki fakultet u Zagrebu. Slaven Bilić, Robert Prosinečki, Niko Kovač, Igor Tudor, Zlatko Dalić, Nenad Bjelica, pa jednim dijelom i Ivan Jurić te mnogi drugi prošli su kroz akademiju i trenutačno grade značajne karijere. I ja se vidim u ozbiljnom seniorskom nogometu, ali taj dio karijere moraš zaslužiti. Sve je ovo dio puta i sazrijevanja trenera.

Pošto smo u Manchesteru spominjemo Englesku i ovdašnji nogomet, za mnoge najatraktivniji na svijetu, ali Jeličić se ne slaže u potpunosti.

- Španjolska je za mene broj 1. Toliko kvalitetnih momčadi nema niti u jednoj drugoj ligi svijeta. Nogomet koji se tamo igra je pun prekrasnih poteza, a liga raspolaže vrlo talentiranim igračima i iznadprosječnim talentima.

Linker
19. svibanj 2024 08:06