AFP
OVACIJE BIVŠEM MENADŽERU

Stigao na stadion i pobrao ovacije navijača! ‘Vrijeme je da se vrati, uopće nije ni važno na koju funkciju‘

Iako je rastanak s Topnicima 2018. bio prilično gorak, čini se da su nesuglasice stavljene u drugi plan
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 27. prosinac 2022. 22:24

Arsenal je u londonskom derbiju na Boxing Day u sklopu 17. premierligaškog kola savladao West Ham 3:1 i nastavio put prema svom prvom naslovu prvaka Engleske nakon 2004. godine. Naravno, puno je još prepreka pred londonskim velikanom kako bi ponovno uzeo titulu, čak niti na Emiratesu ne žele previše pričati o šampionskim snovima i nadanjima, ali ipak nije slučajno londonska družina trenutačno na premijerligaškom prijestolju, bez obzira što je i dalje za najveći dio analitičara na Otoku Manchester City prvi kandidat za obranu naslova.

No, na travnjaku se osvajaju titule, a ne u medijima, a Topnici su stigli do vrlo važne pobjede protiv Čekićara iako nisu mogli računati na usluge svog udarnog ofenzivnog aduta, brazilskog napadača Gabriela Jesusa, koji će zbog ozljede koju je zaradio u dresu Selecaa na Svjetskom prvenstvu u Kataru biti izvan stroja oko tri mjeseca. Mnogi su željeli vidjeti kako je pauza zbog Mundijala utjecala na premierligaškog lidera i koliko će se osjetiti Jesusov izostanak, a prema onom što su pokazali na travnjaku protiv West Hama Artetina momčad ima unutarnjih rezervi kojima može pokriti nedostatak tako važnog igrača, iako je prilično izvjesno da će biti i dosta aktivni i na tržištu tijekom zimskog prijelaznog roka.

Ružan rastanak

No, bez obzira osvoji li na kraju priče Arsenal titulu prvaka Engleske ili ne dvoboj protiv West Hama i posebno ozračje Boxing Daya ostat će zapamćen posebno zbog činjenice da je utakmicu Arsenala po prvi put nakon odlaska iz kluba uživo promatrala klupska ikona Topnika, legendarni francuski menadžer Arsene Wenger. Francuskog stručnjaka bez sumnje je pogodio odlazak iz voljenog kluba u ljeto 2018. godine. Iako je Wenger na klupi Arsenala proveo čak 22 godine (1996-2018.) i osvojio 17 trofeja, niti jedan rastanak nije baš sretan, pa tako nije bio niti Wengerov kojeg su pri kraju velike i realno izrazito uspješne avanture i navijači Arsenala uzeli na zub, a uprava mu zahvalila na suradnji. Od odlaska iz kluba do ponedjeljka navečer Wenger niti jednom nije bio na stadionu Emirates, čija je izgradnja umnogome i njegova zasluga, ali očito da je došlo do zatopljenja odnosa između njega i klupske uprave, pa su sve glasnije priče da bi Francuz, bez obzira na to što trenutačno ima posao u FIFA-i, uskoro mogao preuzeti neku funkciju u Arsenalu.

image
AFP

Posao u FIFA-i

Četiri i pol godine očito je bilo dovoljno razdoblje da se sve vrati na ‘tvorničke postavke’ i Wenger je u na dvoboju protiv West Hama doživio ovacije prepunog Emiratesa za vrijeme utakmice. Navijači su skandirali Wengeru, koji im je uzvratio pozdravima i pljeskom, pa će se možda utakmica s West Hamom pamtiti i po tome da je otvorila vrata povratku Wengeru u voljeni klub i na nekoj funkciji u vidu savjetnika ili nečeg sličnog. Bez obzira na 73 godine u životnom kalendaru Wenger je očiti dovoljno vitalan i motiviran, a i teško je najvećoj nogometnoj ljubavi reći ne....

- Nema potrebe se previše vraćati u prošlost, svatko od nas gleda drukčije na neke stvari, nitko nije vječan, pa tako niti ja, ali kada ste toliko dugo bili menadžer jednog takvog kluba normalno da odlazak iz njega ne smatrate nekim sretnim trenutkom. Trebao mi je više psihički, nego fizički odmak od svega, ali nisam ja najvažniji, najvažnije je da Arsenalu ide odlično - rekao je Wenger.

- Za mene je Arsenal sada stigao do statusa ozbiljnog kandidata za osvajanje naslova prvaka, što je već samo po sebi veliki uspjeh s obzirom na to da Arsenal uoči sezone nitko nije shvaćao previše ozbiljno i samo se govorilo o novoj borbi Manchester Cityja i Liverpoola za titulu. Manchester City je jedna mašinerija koju nije lako nadvisiti, ali Guardiolinu momčad očekuju nastupi u Ligi prvaka, a za Arsenal bi najbolje bilo da Manchester City osvoji Ligu prvaka, što više nastupa za Manchester City u spomenutom natjecanju mogla bi biti ključna prednost za Arsenal - dodao je Francuz.

Vodio 1235 utakmica

Arsene Wenger je Arsenal vodio u 1235 utakmica i sama ta impozantna brojka još je jedan u nizu pokazatelja kakva je njegova ostavština na Highburyju i Emiratesu. I dok Wenger za sada ne želi govoriti vraća li se u Arsenal, spomenuti scenarij dao je naslutiti menadžer Topnika Mikel Arteta...

- Igrači nisu znali da će se Arsene pojaviti na utakmici. Nije to bilo nikakvo skrivanje, ali smo željeli da budu koncentrirani na samu utakmicu s West Hamom. Mislim da je stiglo vrijeme da se Wenger ponovno vrati u klub, funkcija koju bi imao sama po sebi nije toliko važna, niti presudna, već bi to bila sama činjenica da imate opet pored sebe na dnevnoj bazi nekog tko ima toliko znanja i tko je toliko dobrog učinio za klub. Uostalom, broj osvojenih trofeja dovoljno govori sam za sebe - zaključio je nakon utakmice protiv West Hama menadžer Arsenala Mikel Arteta.

Na kraju još jedne uspješne Arsenalove večeri, Wenger se sasvim sigurno nije slučajno pojavio na Emiratesu, a nakon što je s “nepobjedivima’’ bez poraza osvojio posljednji naslov prvaka Engleske s Arsenalom 2004. godine, nema boljeg trenutka za povratak u klub u novoj šampionskoj misiji, ali ovog puta u drugačijoj ulozi.

Linker
18. travanj 2024 19:21