OLI SCARFF Afp
ŠOPING NA OTOKU

Stigle prve ponude za kupovinu Manchester Uniteda: Na pomolu apsolutni rekord, ovaj dvojac ‘ratuje‘ milijardama

Kemijski magnat već je pokušao kupiti Chelsea, a nova konkurencija sada mu je bivši premijer Katara
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. veljača 2023. 12:35

Obitelj Glazer prije nekoliko mjeseci najavila je prodaju Manchester Uniteda, a sada su dobili i prve službene ponude. I to kakve... Trenutno dosežu oko 5,4 milijarde eura, a prihvate li Glazeri taj iznos, bit će to najskuplja prodaja ikada ne samo u nogometnoj, već i kompletnoj sportskoj povijesti.

Prvi pokušaj propao

Navedenu cifru ponudio je kemijski magnat Jim Ratcliffe, najbogatiji čovjek Ujednjenog Kraljevstva prema navodima Daily Maila. Ratcliffe je vlasnik trvtke INEOS koja je 2021. godine ostvarila prihode od 65 milijardi dolara. The Athletic piše da je 70-godišnjak navodno angažirao divove s Wall Streeta - grupu JP Morgan i Goldman Sachs - da bi ga savjetovali o kandidaturi.

image

Jim Ratcliffe

BERTRAND GUAY Afp

Isti medij naznačuje da je Ratcliffe već poslao službenu ponudu i, pozivajući se na izvore bliske milijarderu, pišu da "želi vratiti Manchester u Manchester United". Ovaj biznismen ‘težak‘ je nepunih 16 milijardi eura, a prošle godine natjecao se za kupovinu Chelseaja.

No, londonski velikan na kraju je pripao u ruke američkog konzorcija s Toddom Boehlyjem kao središnjim čovjekom. Amerikanci su za to izdvojili rekordnih pet milijardi, a tvrđava na Old Traffordu, čini se, prodat će se i za više.

image

Old Trafford

OLI SCARFF Afp

Ratcliffe zasad ima ozbiljnu konkurenciju samo u liku šeika Jassima Bin Hamad Al Thanija, bivšeg premijera i ministra vanjskih poslova Katara. Al Thani izjavio je da planira u cijelosti preuzeti Man. United, ali njegova ponuda još uvijek nije poznata, premda se zna da je prva stigla u tabor Vragova.

‘Želimo vratiti slavu‘

- Ponuda planira vratiti slavu klubu, na terenu i izvan njega. Prije svega, nastojat ćemo smjesttiti navijače u srce nogometnog kuba Manchester United. Radi se o ponudi bez dugovanja putem zaklade Nine Two šeika Jassima, koja će ulagati u nogometne momčadi, trening centar, stadion i širu infrastrukturu te zajednicu koja podržava klub - stoji u priopćenju Al Thanija, prenosi Daily Mail.

Ratcliffe je nešto iskusniji u ovakvim akcijama. Prije tri godine za 110 milijuna eura kupio je francuskog prvoligaša Nice, a prethodno je postao i većinski vlasnik švicarske momčadi Laussane.

Proteklih dana i Elon Musk spominjao se kao mogući kandidat, no još uvijek nema njegove ponude niti je poznato hoće li je biti, a špekulira se da bi se u utrku mogla uplesti i Saudijska Arabija.

Kako bilo, navijačima će se ostvariti želje, jer već godinama tjeraju Glazere iz kluba s tvrdnjama da mu štete na korist vlastitih interesa. O tome je djelomično govorio i Cristiano Ronaldo u poznatom intervjuu kod Piersa Morgana, rekavši da "Glazere ne zanima uspjeh kluba".

Linker
08. svibanj 2024 12:06