AFP
‘REDSI‘ TEŠKO OŠTEĆENI

Sudačka lakrdija u Premier ligi, skandalozan sudački propust obilježio derbi, krivci su suspendirani, ali...

Nevjerojatna pogreška obilježila je prvenstveni derbi Tottenhama i Liverpoola
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 02. listopad 2023. 07:19

Manchester City je neočekivanim subotnjim porazom na gostovanju kod Wolverhamptona (1:2) u sedmom premierligaškom kolu pružio prigodu konkurentima da na vrhu ljestvice smanje zaostatak za braniteljem naslova, što su u konačnici najbolje iskoristili londonski klubovi Arsenal i Tottenham, koji nakon sedam odigranih kola u Premier ligi imaju bod zaostatka u odnosu na momčad menadžera Josepa Guardiole.

image
Screenshot

Arsenal je na gostovanju kod Bournemoutha slavio uvjerljivu pobjedu 4:0, dok je u derbiju 7. kola Premier lige Tottenham uz obilnu pomoć sudaca i veliku dozu sreće na svom stadionu pobijedio Liverpool 2:1 autogolom Matipa u šestoj minuti sudačke nadoknade. U 34. minuti, kod rezultata 0:0 i igrača manje na travnjaku zbog isključenja Jonesa u 26. minuti, Liverpoolu je poništen potpuno regularan pogodak Luisa Diaza. Kolumbijac se nije nalazio u zaleđu, ali čini se da je došlo do nesporazuma u komunikaciji između glavnog i VAR sudaca. Naime, VAR suci su mislili da je gol priznat i glavnom sucu priopćili da je odluka ispravna, iako je bilo označeno zaleđe?!

Ljudski propust

Nakon utakmice sudačka organizacija elitnog razreda engleskog nogometa u priopćenju je priznala pogrešku pripisavši je ‘velikoj ljudskoj pogrešci’, a jučer je objavljeno da su krivci za ovaj propust, VAR suci na utakmici u Londonu Darren England i Dan Cook, maknuti s današnje utakmice između Nottingham Foresta i Brentforda, odnosno sutrašnje između Fulhama i Chelseaja, na kojima su trebali biti četvrti, odnosno pomoćni sudac. No to na kraju nije nikakva utjeha za Redse, koje su suci onemogućili da eventualnom pobjedom protiv Spursa dođu do prvog mjesta na ljestvici.

I o drugom Liverpoolovom crvenom kartonu na toj utakmici, koji je zaradio Jota u 69. minuti, itekako se može raspravljati, a s dva igrača manje na travnjaku Liverpool ipak nije uspio izbjeći poraz, iako se odlično branio do posljednjeg napada na utakmici.
Nije ovo prvi put da engleski suci i uz pomoć VAR tehnologije ne mogu donijeti ispravne odluke. Primjerice, u prošloj sezoni Arsenal, koji se borio za naslov s Manchester Cityjem, je ostao bez pobjede u dvoboju protiv Brentforda iako je Toney postigao pogodak nakon evidentnog zaleđa (krivo su povučene linije), a s obzirom na to da bi u ovoj sezoni Liverpool vrlo lako mogao opet biti legitimni kandidat za osvajanje naslova prvaka, na Anfieldu se mogu samo nadati da na kraju prvenstvene utrke sudačke pogreške u dvoboju protiv Tottenhama neće biti ključne u borbi za prvo mjesto.

- Što nam sada vrijedi isprika sudačke organizacije, od toga zaista nemamo apsolutno ništa. Hoće li nam to vratiti bodove, neće, kao što nije vratilo niti Wolverhamptonu, koji je u prvom kolu oštećen na Old Traffordu u susretu protiv Manchester Uniteda. Nitko od nas ne očekuje da sudačke odluke budu 100 posto na strani Liverpoola, ali ova pogrešna procjena bila je toliko očita da je zaista gotovo nevjerojatno kako pogodak Diaza nije priznat. No, nažalost, to nije bilo sve, utakmicu je potpuno “ubio” drugi žuti karton i isključenje koje je zaradio Jota. I to je odluka na našu štetu, kao i neke situacije u kojima se nalazio Salah - istaknuo je menadžer Liverpoola.

Potvrda uvjerenja

S druge strane, strateg Tottenhama Ange Postecoglou zaključio je da je njegova momčad zasluženo stigla do pobjede s obzirom na igru koju je prikazala, ali i priznao da je Liverpool oštećen s obzirom na činjenicu da mu nije priznat regularan pogodak uz znakovit dodatak...

- Isključenje Jonesa je postojalo, Diaz nije bio u zaleđu kod pogotka, a i drugi žuti karton Jote pokazan je nakon određenog pritiska prema sucu od mojih igrača. No, ova utakmica samo je potvrdila moja uvjerenja o VAR-u. Nisam nikad bio ljubitelj VAR-a, kao što nisam niti komentirao kada su njegove odluke oštetile moju momčad u prijašnjim utakmicama.

Linker
27. srpanj 2024 01:57