Pep Guardiola

 OLI SCARFF Afp
MOGU LI MIRNO SPAVATI?

Suđenje koje to zapravo nije: Pep i društvo imaju snažnog aduta, drastičnih sankcija vjerojatno neće biti

Utvrđivanje okolnosti trajat će deset tjedana, a eventualne sankcije slijede početkom 2025.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. rujan 2024. 17:34

Stvar je više nego zanimljiva. U Londonu je, naime, u ponedjeljak počeo proces utvrđivanja odgovornosti za 115 točki “optužnice” neovisne komisije, a na temu financijskog poslovanja Manchester Cityja. Zanimljivost leži i u činjenici da je mjesto saslušanja i utvrđivanja istine tajno, pa su mediji na sto čuda da nešto posebno doznaju...

U kratkim crtama, nakon brojnih prigovora i anonimnih dojava, Premier liga, koja je neovisno nogometnog društvo, istražila je navodne malverzacije kluba iz Manchestera, a koji je 16 godina u vlasništvu Abu Dhabi United Group. To je financijska institucija kojoj je vlasnik Šeik Mansour, bogataš iz Emirata, preko koje je postao vlasnik Manchester Cityja te Grupe od još 10 klubova širom svijeta. U 115 točki koje je nanizalo istražno povjerenstvo navodi se da je u 4 godine duboke analize dokumenata utvrđeno jasno kršenje pravila Premier Lige i UEFA Financijskog Fair Playa. Pritom su istražitelji naveli kako čelnici kluba nisu u 14 navrata predočili dokumente ugovora pojedinih trenera i igrača, a u 35 navrata su odbili bilo kakvu suradnju s Premier ligom oko utvrđivanja činjenica spornih ugovora.

115 točaka optužnice

54 - nije pružen uvid u točne financijske informacije od 2009./10. do 2017./18.

35 - nesuradnja s istragama Premier lige od prosinca 2018. do veljače 2023.

14 - nisu pruženi uvidi u točne detalje za isplate igračima i trenerima od 2009./10. do 2017./18.

7 - kršenje PSR pravila Premier lige od 2015./16. do 2017./18.

5 - nepoštivanje UEFA-inih pravila uključujući Financijski Fair play od 2013./14. do 2017./18.

Trajat će deset tjedana

Što zapravo znači ovo “suđenje” koje u stvari nije suđenje? Pa prije svega da su drugi akteri u Premier ligi, i pripadajući akteri političkog, sportskog i financijskog establišmenta, pomalo umorni od prozivki da nisu u stanju osigurati ravnopravne odnose svih sudionika najprofitabilnije lige na svijetu. Po optužbama koje se dugo godina vuku kao prtljaga dominantnog kluba Premiershipa, taj je klub, odnosno njegovo vodstvo, nezakonito prikazivalo bitno veći novac od regularnih sponzorstava u odnosu na ono što su ti ugovori realno donosili. Pri tom su u inkriminiranom periodu (istraga se odnosila na razdoblje 2013. - 2018.) utvrđena plaćanja “na crno” treneru Robertu Manciniju, kao i igraču Yayi Toureu...

image

Pep Guardiola

IAN KINGTON Afp

Proces utvrđivanja činjenica u Londonu trajat će deset tjedana, a eventualne sankcije odredit će se u siječnju ili početkom veljače iduće godine. One mogu biti financijske prirode, suspenzija, izbacivanje iz lige, oduzimanje bodova pa čak i osvojenih titula. S obzirom na to da je MC osvajao mnoštvo trofeja u proteklim godinama, pitanje je kako bi se odabralo one koji su plod “financijskog dopinga”. Jer u suštini o tome je riječ. Po pravilima Premiershipa, ali i nametnutima UEFA Financijskog Fair Play poslovanja, klubovi mogu trošiti po određenim parametrima slijedom financijskog stanja. Klub koji nema pokrivene rashode ne bi smio trošiti više nego mu je dopušteno, odnosno ne može se pokrivati novcem vlasnika. Manchester City to uredno radi, jer iza sebe ima nepresušan izvor novaca, te su vlasnici iz Emirata spremni ubrizgavati onoliko novca koliko se traži od klupskih upravljača radi osiguranja najboljih aktera za najbolje rezultate.

Driblanje regula

To je, naravno, neravnopravno u odnosu na klubove koji se drže regula, a i nemaju tako brutalno bogate vlasnike. Trebaju li navijači Manchester Cityja strahovati od drastičnih sankcija za njihov klub? Upravljači na Etihadu odaju dojam da nisu zabrinuti, jer osim što ponavljaju mantru kako je njihovo poslovanje u skladu s pravilima, oni imaju i već jednu dobivenu sudsku bitku na istu tematiku.

image

Erling Haaland

OLI SCARFF Afp

Ono što je najslabiji adut pobornika velike kazne MC-u je činjenica da to nije jedini klub koji iza sebe ima praktično državne fondove te praktično “vlastiti bankomat” za sve vrste ulaganja. Paris SG je jedan od očitijih primjera, ali je taj klub, koji je pogonjen katarskim (državnim) kapitalom, unatoč nekim procesima unutar nogometnih institucija, uspio u više navrata proći bez ozbiljnijih sankcija zbog kršenja Financijskog Fair playa. Štoviše, lider PSG-a, Al Khelaifi je postao i šef ECA-e, udruge europskih liga i vrlo blizak je suradnik predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu.

Englezi su doduše priča za sebe i ne može se s velikom vjerojatnošću tvrditi da će za City ovaj slučaj proći bez problema. No, da će biti drastičnih sankcija, u to je teško vjerovati. Istina je da dominacija MC-a u Engleskoj može smetati pogotovo konkurenciji, ali prilično je uvjerljiva teza nekih analitičara da svi klubovi pokušavaju predriblati određene regule oko financijskog dijela poslovanja, a razlike su u visini tih brojki.

Linker
18. rujan 2024 02:48