KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
DOVELI SU ZVIJER

Svjetski prvak ruši rekorde: U jednom je nadmašio i Messija, cijena mu ‘preko noći‘ odletjela u nebo

‘On je igrač ogromnog potencijala, u veznoj liniji može ponuditi bezbroj riješenja‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. veljača 2023. 21:38

Luksuzni privatni zrakoplov čitavog utorka stajao je na aerodromu u Lisabonu poput zapete puške, njegov vlasnik Todd Boehly želio je biti potpuno siguran da posljednji pucanj neće zalutati u prazno. Predsjednik Chelseaja poduzeo je apsolutno sve da pobijedi bitku s vremenom, da predviđenog putnika "teleportira" u London i ispuni formalnosti prije nego što otkucaju posljednje minute zimskog prijelaznog roka. I uspio je, taman oko 23 sata nogometni svijet dočekao je prijelomne vijesti – Enzo Fernandez novi je igrač Chelseaja i rekordni ulazni transfer Premier lige težak 120 milijuna eura.

Argentinski veznjak potpisao je vjernost Stamford Bridgeu do ljeta 2031. godine, a razlog tako dugogodišnjeg ugovora krije se u pronicljivom Boehlyjevom planu kojeg koristi otkad je stigao u London i potrošio rekordnih 611 milijuna eura na pojačanja u dva prijelazna roka. Sažeto rečeno, dugoročni ugovori ‘rupa‘ su u pravilniku Fair-playa i omogućavaju Chelseaju da razvodnjava svoje troškove, u ovom slučaju 120 milijuna isplaćivat će dakle 8,5 godina, odnosno na godišnjoj razini Benfici će za Enza plaćati oko 15 milijuna eura.

image

Stigao je iz Benfice

SOPA IMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Sopa Images/sipa Press/profimedia

Tako Boehly može mirno spavati jer će u zadanom razdoblju manje-više sve potrebito uskladiti s financijskim Fair-playom. A mirno će spavati i navijači Plavaca, jer dosadašnja putanja argentinske pridošlice obećava mnogo, za Enza Fernandeza ne moraju strahovati, sve ukazuje na to da neće biti promašaj poput gotovo svih rekordnih noviteta Chelseaja u bliskoj nam prošlosti.

- Enzo je igrač ogromnog potencijala, u središnjoj liniji nudi bezbroj rješenja, a ono što je najvažnije, on zna da se može istaknuti. Proživljava pravu evoluciju, pred njim je cijeli svijet – u travnju prošle godine vizionarski je kazao Marcelo Gallardo, tadašnji trener River Platea za kojeg je Argentinac nastupao i vrijedio svega 6,5 milijuna eura na Transfermarktu, koji ga ni godinu dana kasnije procjenjuje na 55 milijuna, a Chelsea očito i na dvostruko više.

Otkud tako nagli porast Enzove vrijednosti? Pa, tako to najčešće biva ako vas proglase najboljim mladim igračem Svjetskog prvenstva, što je odnedavni prvak svijeta postao u Kataru. Statistički podaci pokazuju da je Enzo u lovu na zlato češće bio u kontaktu s loptom od Lionela Messija, što samo po sebi i nije spektakularna informacija s obzirom na poziciju, ali mnogo govori o tome kod koga je lopta sigurna i komu se vjeruje u posjedu s istom. Analitičari složno tvrde da se 22-godišnjem veznjaku teško pronalaze mane. Na visokoj razini drži sposobnost kontrole lopte, dribling, osjećaj za prostor i korištenje istog, a u naletima inspiracije briljira dodavanjima prema napadačkom redu, dok inteligentnom kretnjom uspješno izbjegava pritisak i dobro djeluje u obrambenim zadacima.

image

Enzo Fernandez protiv Hrvatske na SP-u u Kataru

NIVIERE DAVID/ABACAPRESS.COM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Niviere David/abacapress.com/shutterstock Editorial/profimedia

- Dobro ga poznajem, osim u reprezentaciji susreli smo se i u Ligi prvaka. On je impresivan igrač, radišnih navika i sjajnog karaktera. Zaslužuje sve što mu se trenutno događa - poručio je Messi tijekom SP-a.

Enzo je zakoračio u nogometni svijet preko River Platea 2018. i tri godine kasnije probio se u prvi sastav. Tada medijski interes nije prelazio granice Argentine, a za klupska glasila opisao se kao tehnički potkovan igrač dobre vizije, koji želi nogometnim terenima donijeti nešto novo. Pored Messija, mladiću rođenom u San Martinu uzori su bivši argentinski reprezentativci Enzo Perez i Leonardo Ponzio, ujedno i legende Rivera. U slobodno vrijeme, ispričao je, voli večerati s prijateljima, a omiljeni hobi su mu video igre.

A tako mu karijera i izgleda - poput video igre - jer uglavnom samo u virtualnom nogometu možete u jednoj sezoni argentinskog prvenstva uvjeriti Benficu u 14 milijuna eura vrijednu kupovinu (ljeto 2022.), a potom u idućih šest mjeseci biti jedan od tri glavna igrača u pohodu na svjetsko zlato, time zaplijeniti pozornost apsolutno svih velikana i za gotovo deset puta veći iznos ući u Premier ligu kao najskuplje njezino pojačanje ikada. To je njegova nevjerojatna realnost, oslikava neizbježno obilježje transfera u Chelsea i bitnu igračku karakteristiku - Enzo Fernandez djeluje nestvarno.

1. Enzo Fernandez (Chelsea) 121 mil. eura iz Benfice

2. Jack Grealish (Man. City) 117.5 mil. eura iz Aston Ville

3. Romelu Lukaku (Chelsea) 113. mil. eura iz Intera

4. Paul Pogba (Man. United) 105 mil. eura iz Juventusa

5. Antony (Man. United) 95 mil. eura iz Ajaxa

River Plateu pripalo preko 30 milijuna eura

Transfer Enza Fernandeza u Chelsea donio je velike novce Benfici, ali i River Plateu. Londonski klub je za 22-godišnjeg veznjaka platio odštetu od 121 milijun eura, a s tim iznosom će se okoristiti i portugalski i argentinski klub.

Fernandez je u Benficu došao prošlog ljeta za samo 14 milijuna eura i na prvi pogled se činilo kako su Portugalci za samo šest mjeseci njegovih usluga zaradili više od 100 milijuna eura, ali to nije tako. Naime, River Plate je tada u prodajni ugovor uglavio klauzulu po kojoj mu pripada 25% od budućeg Fernandezovog transfera.

River Plate je tako dobio 30,25 milijuna eura od Chelseaja pa se tako ukupni iznos kojeg su dobili za Fernandeza popeo na 44,25 milijuna eura. To je rekord kojeg je argentinski klub dobio na ime nekog igrača u povijesti - do sada je njihov najveći izlazni transfer bio onaj Javiera Saviole kojeg su Barceloni 2001. prodali za 35,9 milijuna eura.

Fernandez, pak, nije srušio najveći izlazni transfer Benfice. Njega i dalje drži Joao Felix koji je u ljeto 2019. otišao u Atletico Madrid za 127,2 milijuna eura.

Linker
22. travanj 2024 04:32