OLI SCARFF Afp
ŽIVOTNA FORMA

Tajna transformacije Marcusa Rashforda: Od depresivnog gubitnika do igrača koji nosi novi United

Engleski ofenzivac ima sjajnu statistiku za klub ove sezone s 24 gola i osam asistencija u 36 utakmica
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. veljača 2023. 12:52

Marcus Rashford igra daleko najbolju sezonu karijere. Sjajni Englez ima zapanjujuću statistiku za klub ove sezone s 24 gola i osam asistencija u 36 utakmica. Zaslužan je za 32 gola Manchester Uniteda. Brojke su mu na razini s Erlingom Haalandom (36), Kylianom Mbappeom (31), Neymarom (33), ili Lionelom Messijem (29). Nevjerojatno za igrača koji je prošlu seoznu završio s više nego skromnih 5 + 2. Zato je još u ožujku prošle godine izvijestio Rashford tražio odlazak iz Manchestera. Bio je to samo očekivani epilog priče na koju se nadovezalo dugo razdoblje krize, koje je uključivalo nekoliko njegovih slabih sezona, kao i velike kritike nakon promašenog jedanaesterca na Euru 2020.

Kako je došlo do toga da je Rashford u samo tri mjeseca od depresivnog gubitnika postao svjetska zvijezda? Postoji nekoliko razloga za njegovu krizu i uspjeh - i svi su povezani.

Nijednom nogometašu nećete poželjeti sezonu kakvu je proživio Marcus Rashford. Englez zbog finala Europske lige i Eura 2020. nije zaliječio ozljedu ramena, ali uzalud se žrtvovao - izgubio je finale Eurokupa, na Euru je odigrao samo 80-ak minuta, a promašio je i najvažniji penal u karijeri - protiv Italije. Bez trofeja, bez zdravlja, uz more mržnje oko sebe. U takvom je ozračju počela sezona 2021/22. za krilnog igrača Manchester Uniteda.

image
OLI SCARFF Afp

Izgurali ga ozlijeda i Sancho

Ozljedu ramena u međuvremenu je zaliječio, ali skupa je bila - Rashford je propustio start Premier lige i Lige prvaka. I dok je ležao u ambulanti, Jadon Sancho blistao je na njegovoj poziciji. Pridošlica iz Borussije nije zabijao golove, ali je - prema procjenama stručnjaka - djelovao bitno bolje i aktivnije od svog konkurenta. Stoga je Rashford izgubio mjesto na lijevoj strani napada, na svojoj omiljenoj poziciji.

Rashford jako voli tu poziciju, a brojke otkrivaju i zašto. Englez zabija 0,46 golova po utakmici s lijeve strane, 0,24 s centra i samo 0,17 s desne strane. Ali Solskjaer ga je počeo sve više koristiti na desnoj strani, a zatim i Rangnick pa se Rashfordova učinkovitost značajno smanjila.

Poziciju na lijevoj strani čvrsto je držao Jadon Sancho, a Rashford se nije uspio dugo zadržati na desnoj strani. "Intervenirao" je još jedan ofenzivac Manchester Uniteda Anthony Elang - već u siječnju počeo se probijati do mjesta startera, a do veljače se počeo redovito pojavljivati ​​na terenu. I opet su statističari izračunali - Rashford i Elanga bili su otprilike podjednako učinkoviti u napadu, no u obrani je Elanga radio za trojicu. Poziciju središnjeg napadača držao je Cristiano Ronaldo.

Pumpanje psihologije

Rashfordu se tako dogodila najlošija sezona u karijeri - mizernih 1200 minuta i nesretnih pet golova u svim utakmicama. Ne čudi da su ga navijači psovali, a stručnjaci poput Redknappa unisono su mu savjetovali da promijeni klub. I sam Rashford razmišljao je o odlasku, ali je ipak ostao. I pogodio - došao je Eric ten Hag, te se oko Rashforda sve okrenulo.

image
LINDSEY PARNABY Afp

Dotadašnji trener Ajaxa službeno je preuzeo Manchester United u ljeto i postavio naglaske u kolovozu: "Rashford nam je vrlo važan. Od prvog dana sam potpuno zadovoljan s njim, ne želim ga nikako izgubiti. On je definitivno u našim planovima."

Tako je ten Hag odgovorio na glasine o interesu PSG-a za Rashforda - a u vrijeme izjave (12. kolovoza), Rashford još nije zabio i činilo se da nije izašao iz dugotrajne krize. Međutim, Ten Hag je znao što može dobiti od Rashforda.

Dok su Solskjaer i Rangnick krpali rupe s njim, Rashford je kod Nizozemca dobio zajamčeno mjesto startera. Štoviše, čini se da je Nizozemac shvatio Rashfordovu proljetnu poruku kada je dugo govorio o igranju na lijevoj strani: "Kad sam lijevo, mogu stvoriti više prilika, dati više momčadi."

Kod Ten Haga Rashford je više od pola utakmica odigrao kao lijevo krilo. U ostalim utakmicama trener ga je slao u centralu - ali to je bilo davno, premda se Rashford dobro snašao i na toj poziciji zabivši tri gola u četiri susreta na ovoj poziciji. Međutim, Rashford u posljednje vrijeme igra isključivo na svom omiljenom boku i ondje briljira nakon Svjetskog prvenstva.

Jednako važnu ulogu u oživljavanju Marcusa odigrao je i stručni stožer ten Haga - posebice Stephen McLaren. Časni Englez kao da je posebno pozvan u tim radi pumpanja psihologije - Steve je neumorno kapao Rashfordu po mozgu: "Prelako blijedi i ne bori se s lošim trenucima. Ne ostaje u igri. Ako ima loše prvo poluvrijeme, onda će isto biti i drugo - netko to mora popraviti.

image
OLI SCARFF Afp

Dribla više nego ikad

I čini se da je upalilo. Rashford sada ima izvrstan mentalitet - postigao je pobjedničke golove protiv Wolverhamptona, Arsenala, West Hama i Cityja, a nedavno je zabio ključni pogodak protiv Barcelone u Europskoj ligi.

Naravno, oko Rashforda nije uključen samo stručni štab - ten Hag i društvo vjerovali su u krilnog napadača i ulijevali mu povjerenje, ali i sam Markus mnogo čini za uspjeh. Tako su novine Daily Mail izvijestile da nogometaš ide u skupu (jedna sesija - oko 50 tisuća funti) kriokomoru u Manchesteru. Ovo je prilično bolan postupak zamrzavanja koji pomaže u oporavku od napornog treninga ili utakmica. Ne možete pretjerati, nakon 30 seansi morate napraviti višemjesečnu pauzu. No, vrlo je koristan, a Rashfordova statistika potvrđuje da je po brzini trčanja u Premier ligi tijekom godine skočio za 75 pozicija, pomaknuvši se s 85. na 10. mjesto u ocjeni (22,1 km/h).

Dobra fizička forma pomaže mu u igri - prema The Athleticu, Rashford ove godine dribla više nego ikad i puca iz najpovoljnijih pozicija u karijeri. Izvrsna "fizika" omogućuje vam brzo trčanje i dobru borbu s braniteljima.

image
LINDSEY PARNABY Afp

Što je sljedeće?

Marcus se trenutno sjajno zabavlja. Nastupa na razini svjetskih zvijezda, klub mu je već produžio ugovor do 2024. i uskoro će dati novu ponudu. Manchester United je među prva tri Premier lige i bori se protiv Barcelone u europskom natjecanju. Ako Rashford zadrži izvrsnu formu, sigurno će ovu sezonu završiti kao jedan od najsjajnijih i najučinkovitijih igrača ne samo u Premier ligi, već i u Europi.

Teško je doći do trofeja i ne znamo hoće li ih Manchester United imati ove sezone, ali ako klub nastavi uspješnim putem, onda će najveća zvijezda momčadi Marcus Rashford sigurno privući puno pozornosti. Naravno, svjetski prvak Messi, divlji napadač Haaland ili budući pobjednik Lige prvaka teško će konkurirati za Ballon d‘Or. Ali ulazak u prvih 10 ili čak u prvih 5 je definitivno moguć, a to je povijest. I za igrača i za Manchester United.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što je Ivan Leko želio poručiti s izjavom kako nije u Hajduk došao kako bi trenirao juniore? U kakvom stanju splitski klub dočekuje najveći hrvatski derbi protiv Dinama? Je li se u redovima Modrih jedan igrač napokon stabilizirao? Kako je Istra 1961 došla do četvrtog mjesta u prvenstvu i je li to dokaz kako je projekt s Alavesom uspio? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Linker
03. svibanj 2024 20:05