Nikola Vlašić

 JUSTIN TALLIS Afp
SUZE NA TERENU

Teška vremena za Nikolu Vlašića, šansa da se dokaže treneru pretvorila se u traumu i očaj: ‘Naravno da je uznemiren‘

‘Nisam pogledao taj događaj ponovno, no kažu mi da on nema veze s tom ozljedom‘, kaže trener Moyes
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. travanj 2022. 07:42

Nikola Vlašić u nedjelju je dočekao svoj šesti premierligaški start u dresu West Hama otkako je u smiraj prijelaznog roka prošlog ljeta iz moskovskog CSKA prešao u redove londonskog kluba uz odštetu koju transfermarkt procjenjuje na 30 milijuna eura. Hrvatski reprezentativac startao je protiv Burnleyja na London Stadiumu u utakmici 33. kola u formaciji 4-2-3-1 na lijevom krilu, poziciji koju je u posljednje vrijeme najčešće držao Pablo Fornals.

Menadžer Čekićara David Moyes dao je šansu svom 24-godišnjem ofenzivcu, ali nije ispalo dobro. Njegov je 30. nastup u dresu Čekićara obilježila strašna ozljeda suparničkog veznjaka Ashleyja Westwooda nakon samo pola sata igre...

image
JUSTIN TALLIS Afp

Naime, Nikola Vlašić i Ashley Westwood su se sudarili na terenu i 32-godišnjak, koji je član Burnleyja od 2017. godine, završio je na travnjaku s potpuno izvrnutom desnom nogom. Nije Vlašić mogao izdržati nakon pogleda na neprirodno iskrenuto stopalo suparnika, zbog strašne ozljede koju je skrivio apsolutno nenamjerno, pao je na koljena i potekle su mu suze. Suigrači predvođeni kapetanom West Hama Declanom Riceom su potom tješili Vlašića, dok se Westwoodu na terenu deset minuta ukazivala pomoć i potom je pri izlasku na nosilima svima pružio dašak olakšanja, jer je bez obzira na tešku ozljedu na licu imao osmijeh... Oglasio se i Burnley te uskršnje večeri poručivši da je Westwood odmah prevezen u bolnicu, da je riječ o teškoj ozljedi gležnja, te da se osjeća dobro. Naravno, jasno je, čeka ga dug put oporavka, iako se još uvijek ne zna koliko će točno pauzirati.

image
JUSTIN TALLIS Afp

- Čim je Westwood pao, Vlašić je odmah reagirao shvativši da je nešto pošlo po zlu, a potom su reagirali još neki naši igrači. Svatko tko je bio nogometaš brine se za igrače koji dožive teške ozljede. Mislim da je Vlašić sada u redu. Nisam pogledao taj događaj ponovno, no kažu mi da on nema veze s tom ozljedom, tako da nema zbog čega biti zabrinut. No, naravno da ga je teška ozljeda suparnika uznemirila - kazao je Moyes nakon utakmice.

image
JUSTIN TALLIS Afp

West Ham bi se pobjedom protiv Burnleyja bodovno izjednačio s petim Manchester Unitedom i šestim Arsenalom, ali nije uspio i sada je sedmi na premierligaškoj tablici s dva boda zaostatka za velikim dvojcem. U goste im je stigao davljenik, klub koji je prije okršaja u glavnom gradu smijenio dugogodišnjeg menadžera Sean Dychea, ali Čekićari nisu posao protiv sastava s dna ljestvice odradili kako se očekivalo, protiv zasad nesuđene momčadi Mislava Oršića kod kuće je uzela tek bod. Završilo je 1:1 u utakmici u kojoj su Londončani dominirali, imali 21-9 prednost u udarcima, 8-1 u okvir vrata, 13-4 u kornerima, no nije im bilo dovoljno. Vratar gostiju Nick Pope bio je dobro raspoložen.

image
JUSTIN TALLIS Afp

- Imali smo veliku prigodu približiti se momčadima s vrha, ali ovim rezultatom to smo propustili. Puno je bilo stvari koje su tome presudile. Dobro smo krenuli i onda se dogodila strašna ozljeda, koja je očito na dulje razdoblje smanjila brzinu igre, a mi smo tijekom tog vremena izgubili koncentraciju. No, to je naša pogreška, nitko drugi za to nije kriv. Do ozljede smo igrali dobro, imali dobar ritam, ali budući da su oni nakon vodstva imali i kazneni udarac koji nisu iskoristili, ne mogu biti nezadovoljan konačnim rezultatom - priznao je David Moyes.

Sve što je strateg londonskog kluba rekao za svoju momčad, može se slobodno prepisati i u ocjenu Vlašićeva izdanja protiv Burnleyja. Njega je posebno pogodila Westwoodova ozljeda, jer je bio i njen neposredni sudionik. Nakon toga više se u utakmicu nije vratio na pravi način i u 65. minuti zamijenio ga je Said Benrahma, koji, doduše, također nije briljirao, ali je tek kad je Vlašić izašao West Ham došao do izjednačenja (u 74. je za konačnih 1:1 pogodio Tomaš Souček).

image
JUSTIN TALLIS Afp

Isto tako, niti Nikola Vlašić pojedinačno, kao niti njegova momčad, nije iskoristio veliku prigodu. Ove je sezone sa 1.317 odrađenih minuta tek 16. igrač West Hama po minutaži u svim natjecanjima i Burnley se činio kao idealna prilika da svom šefu pokaže kako je zaslužio veće vrijeme i prostor. Iznudio je u 65 minuta četiri prekršaja, imao 20 od 24 točnih dodavanja, ali ostao je poprilično bezopasan za vrata gostiju iz Lancashirea.

Trud je, za razliku od konkretnog učinka, neupitan, no i menadžer Moyes, kao i West Hamovi navijači, i prije svih Vlašić sam, očekivali su više od njegove povratničke sezone u Premier ligi. Do kraja sezone ostalo je West Hamu još sedam utakmica, osam ako preskoče Eintracht i plasiraju se u finale Europske lige, vidjet ćemo hoće li hrvatski reprezentativac u završnici uspjeti pojačati gas i pokazati svoju pravu vrijednost.

Izostane li taj finiš na visokoj razini, pred Nikolom Vlašićem bi moglo biti vrlo zanimljivo ljeto. Niti klub, niti on s ovakvom dugotrajnijom vezom neće biti sretni.

Linker
18. travanj 2024 09:11