Raheem Sterling je visoko na listi Chelseajevih želja

 AFP
POVRATAK U LONDON

Thomas Tuchel traži od uprave Chelseaja veliko pojačanje u napadu, a sve će ovisiti o Lukakuu

Sedam godina nakon što je napustio Liverpool engleski reprezentativac je pred novim transferom
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 21. lipanj 2022. 06:08

Nakon što je čitavo prošlo ljeto potrošio u neuspješno dovođenje Harryja Kanea menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola bio je ovog puta puno brži i učinkovitiji. Erling Haaland stigao je na Etihad i time su Građani zaključili potragu za prvoklasnim napadačem koji bi trebao bitii neriješiva enigma za gotovo sve suparničke obrane u novoj sezoni u kojoj družina iz plavog dijela Manchestera ponovo napada osvajanje svih trofeja s posebnim naglaskom na trofej namijenjen pobjedniku Lige prvaka koji unatoč silnim ulaganjima uporno zaobilazi Etihad više od deset godina.

Vrijeme će pokazati je li baš Haaland taj jezičac na vagi koji će Guardiolu napokon odvesti do naslova kojeg nikako ne može osvojiti od kada se preselio na Otok, no dolazak norveškog majstora gotovo sigurno znači će i podosta promjena u napadačkom ešalona engleskog prvaka. Engleski reprezentativac Raheem Sterling na meti je Chelseaja, a prema medijima bliskim londonskom velikanu Sterling je itekako zainteresiran za povratak britansku prijestolnicu.

Tek mu je 27 godina

Iako se čini da igra "cijelu vječnost" Sterling ima tek 27 godina u životnom kalendaru i ukoliko ga ozljede ostave na miru, pred njim su možda i tri ili četiri najbolje godine u svojoj karijeri. Igračka kvaliteta Raheema Sterlinga nikada nije bila sporna, no nakon briljantnog nastupa na europskom prvenstvu na kojem je možda bio i najbolji igrač Engleske na putu do finala, Sterling je na Etihadu ipak bio nekako u drugom planu uz ne previše značajnu ulogu u najvažnijim dvobojima prošle sezone.

image
AFP

Nakon što je odavno zaradio za "100 života" Sterlingu financijski aspekt eventualnog dolaska u Chelsea sasvim sigurno nije beznačajan, ali nije niti presudan. Sterling želi jednu od glavnih uloga u momčad, a s obzirom da je menadžer Chelseaja Thomas Tuchel veliki zagovornik nogometa koji može pružiti brzonogi krilni napadač nije uopće nerealno da Chelsea do početka nove prvenstvene utrke 6. kolovoza odradi i najvažniji transfer u ljetnom prijelaznom roku. Poslije odlaska Romana Abramoviča i nekoliko mjeseci krajnje neizvjesnosti, bivši europski prvak dolaskom novi američkih vlasnika može ponovo normalno funkcionirati, a Tod Boehly spreman je učiniti golem trud da Sterling pojača londonski sastav.

Karijera Raheema Sterlinga od samog početka sugerirala je velike stvari, još kada je kao jedan od naperspektivnijih engleskih igrača Sterling pružao dojmljive partije u dresu Liverpoola, no umjesto da postane jedan od najboljih igrača Redsa Sterling je prije sedam godina isforsirao prijelaz u Manchester City iako mu je Liverpool za novi ugovor ponudio vrhunske uvjete.

Počeo u QPR-u

No, ponuda Manchester Cityja očito je bila neodoljiva i Sterling je za 63,7 milijuna eura stigao na Etihad. Sedam godina kasnije nakon što je u dresu Građana osvojio 12 trofeja i sve što se moglo osvojiti, osim Lige prvaka. Guardiola je spreman prodati ne samo Sterlinga nego i Gabriela Jesusa i ako je moguće zaraditi preko 116 milijuna eura.

image
AFP

Brazilski napadač na meti je Arsenala koji bi mogao ponuditi 58 milijuna eura, no pitanje je hoće li Chelsea za dolazak Sterlinga izdvojiti 70 milijuna eura koliko traži Manchester City. U cijeloj priči mogao bi presudan biti nitko drugi nego - Romelu Lukaku. Chelsea želi belgijskog napadača vratiti u milanski Inter ili u kompletnom transferu ili u posudbi u kojoj Londončani planiraju inkasirati 20 milijuna funti, a ukoliko u tome uspju biti će ipak malo lakše stići do Sterlinga, jer nakon svih eskapada s Abramovičem u Chelseaju sigurno neće trošiti "kao pijani milijarderi svaki dan".

Iako je Sterling rođen na Jamajci u nogometni svijet je krenuo iz Londona nakon što se u Queens Park Rangersima u mlađim kategorijama zadržao punih sedam godina i londonsko okruženje mu je itekako poznato, a s obzirom da Tuchel u konačnici Sterlinga očito puno više cijeni nego Lukakua, glavni lik ove priče sve je bliže povratku u grad u kojem je i započeo svoju već sada i više nego dojmljivu karijeru.

Linker
19. travanj 2024 15:29