LINDSEY PARNABY Afp
CIJENA? PRAVA SITNICA

Tinejdžer koji je zaludio velikane svjetskog nogometa! Liverpool je za njega spreman srušiti rekord

Najskuplji igrač ispod 18 godina velikim koracima napreduje i već je na meti brojnih bogataša
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 18. rujan 2022. 14:40

Sezona je 2019./20. i Jude Bellingham (19) postao je najmlađi igrač i strijelac Birmingham Cityja, što nije prošlo “ispod radara” Borussije Dortmund. Engleski veznjak potpisao je za velikana Bundeslige za cijenu od 25 milijuna eura, čime je postao najskuplji igrač ispod 18 godina ikada. Nijemci su tada tvrdili kako igrač posjeduje ogroman potencijal i da će se odmah pridružiti njihovom prvom sastavu.

- Ima ogroman potencijal koji ćemo zajedno s njim razvijati u idućim godinama. On se već može pohvaliti zadivljujućom kvalitetom s loptom i bez nje, te ima snažan mentalitet. Odmah će pojačati našu prvu momčad, ali ćemo mu sigurno dati svo vrijeme koje treba da se prilagodi na višu razinu igre - “branio” je tada danu cifru za mladića tadašnji sportski direktor Borussije, Michael Zorc.

image
LINDSEY PARNABY Afp

Sportska ostavština jednog 17-godišnjaka na Otoku zaista je impozantna. Najmlađi igrač Birminghama ikada s 16 godina i 38 dana. Samo 25 dana nakon debija zabija pogodak kojim postaje i najmlađi strijelac kluba. Nakon Bellinghamovog odlaska u Borussiju, engleski klub je povukao dres s brojem 22 u znak njegova priznanja i inspiracije drugima.

Iako Zorc više nije na funkciji u klubu, sigurno da ovim transferom nije pogriješio. Karijera veznjaka je od dolaska u novu momčad, cijelo vrijeme u uzlaznoj putanji. Naslovi zadnjih vijesti, nakon utakmice s Manchester Cityjem u Ligi prvaka, sugeriraju kako se nametnuo za prvu momčad engleske reprezentacije. Susret su obilježili on i jedan bivši igrač Borussije, jasno je da je riječ o Erlingu Haalandu.

Na periode, prvaci Premier lige nisu mogli doći do posjeda protiv Dortmunda koji je posjedovao pribranost, mjeru i stil kojim je “dirigirao” engleski veznjak u srcu njihovog sastava. Bellingham sa samo 19 godina već je pokazao “komfor” na elitnoj europskoj pozornici, ali ovo je bila demonstracija kvalitete koju engleski izbornik Gareth Southgate ne može ignorirati dok finalizira svoje planove za Svjetsko prvenstvo, koje u studenom počinje u Kataru.

Bellingham će se dalje razvijati, što je i prirodno s tako mladim igračem, ali on već izgleda kao kompletan vezni igrač i postaje nemoguće pronaći dobre razloge zašto ga Southgate može izostaviti iz početne postave Engleske. Nudi sve što Engleska može poželjeti za momčad kojoj je potrebno osvježenje i refokusiranje. Posjeduje cijeli raspon dodavanja, ima obrambene kvalitete koje Southgate cijeni kod veznih igrača, dok također ima brz tempo i oko za gol, što je dokazao kada je doveo Dortmund u vodstvo udarcem glavom nakon ubačaja Marca Reusa.

Bellingham je također dao značajniji doprinos od još jedne nade Svjetskog prvenstva u Engleskoj, Jacka Grealisha (27) iz Manchester Cityja, koji se borio za bilo kakav utjecaj prije nego što je zamijenjen nakon što je Bellingham doveo Dortmund u vodstvo u 56. minuti. Bivšeg igrača Birminghama krasi i odlična spretnost i kontrola u uskim područjima te ima sve alate da postane igrač svjetske klase. Nije iznenađenje da svaki vrhunski klub u Europi baca oko na Dortmund ako se odluči na prodaju sljedećeg ljeta.

Nakon što je prošle godine direktno sudjelovao u 20 golova u svim natjecanjima za Dortmund, klubovi Premier lige željeli su vratiti visoko cijenjenog 19-godišnjaka u Englesku. “Očekuje se da će Liverpool predvoditi potjeru za Judeom Bellinghamom sljedećeg ljeta u utrci koja bi mogla krenuti u najvećim europskim klubovima za tinejdžerskog veznog igrača Borussije Dortmund”, tako ovih dana nakon odlične partije protiv “Građana” zvuče naslovi britanskih sportskih medija.

Liverpool već neko vrijeme prati razvoj veznjaka Borussije Dortmund, a krajem kolovoza engleski The Times javljao je kako je između dvije strane sve dogovoreno. Ipak, navijači “Redsa” strpit će se još neko vrijeme. Klub je baš na poziciji veznjaka “najtanji”, a engleski reprezentativac je identificiran kao budućnost “srca momčadi” i ako nastavi trenutnom putanjom, vjerojatno će postati jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji. Za osigurati usluge Bellinghama, kako stvari stoje, potreba će biti cifra oko 100 milijuna eura, koliko njemački klub traži.

Linker
20. travanj 2024 05:26