GIUSEPPE MAFFIA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
LOGIČAN IZBOR

Tko će preuzeti Liverpool nakon Kloppa? Ako pitate navijače, nasljednik je već pronađen

Navijači Redsa bi na klupi željeli vidjeti Xabija Alonsa
Piše: SNObjavljeno: 26. siječanj 2024. 13:07

Tko će naslijediti Jürgena Kloppa? Navijači Liverpoola su se nadali da odgovor na to pitanje neće tražiti već sada, ali njemački trener je odlučio da će napustiti Anfield na kraju ove sezone.

Klopp tako neće biti Liverpoolov sir Alex Ferguson, što su mnogi navijači priželjkivali, a uprava kluba će imati težak zadatak izabrati njegovog nasljednika. No, navijači, isti oni koji se nisu nadali da će nasljednika već sada morati tražiti, ime sljedećeg trenera već imaju.

U svim anketama koje su se već pojavila na društvenim mrežama, sve se vrti oko imena Xabija Alonsa. To nimalo nije čudno jer se 42-godišnji Španjolac savršeno uklapa u profil Kloppovog nasljednika. Igrao je pet godina na Anfieldu, postigao gol za 3:3 u onom mitskom finalu Lige prvaka protiv Milana, a svojom je igrom i pristupom osvojio navijače. Iz Liverpoola je otišao u Real, slijedio je Bayern, a za reprezentaciju Španjolske je upisao čak 114 nastupa uz 16 golova.

image

Xabi Alonso bi bio idealan nasljednik Kloppa, smatraju navijači

PASCAL MULLER/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Besprijekorna igračka karijera dala je dobar zamah trenerskoj u kojoj se Alonso također sjajno snalazi. Nakon prvih koraka u mladoj momčad madridskog Reala i B selekciji Real Sociedada, od listopada 2022. vodi Bayer iz Leverkusena. Preuzeo ga je na pretposljednjoj poziciji nakon osam bundesligaških kola da bi sezonu završio kao šesti i izborio kvalifikacije za Europsku ligu.

image

Xabi Alonso u Bayeru

SOFASCORE

Ove sezone je Bayer još bolji. Trenutno je vodeći u Bundesligi s četiri boda prednosti nad Bayernom, a u Europskoj ligi je upisao svih šest pobjeda u grupnoj fazi te čeka svojeg protivnika u osmini finala. Oko njega se već prošle sezone spominjao Tottenham, ali on je potpisao novi ugovor s Bayerom i to do 2026. No, svaki ugovor se može razvrgnuti, posebno ako dođe poziv s Anfielda.

image

Jürgen Klopp i Xabi Alonso

ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA

Osim Xabija Alonsa, često se spominje Roberto De Zerbi, 44-godišnji Talijan koji vodi Brighton. On je u Englesku stigao iz Šahtara, s Brightonom igra jako dobro i trenutno je na sedmom mjestu u Premier League s istim brojem bodova s Manchester Unitedom i bodom više od Chelseaja.

Treće ime koje se spominje je 41-godišnji Nizozemac Pepijn Lijnders, aktualni Kloppov pomoćnik koji je u Liverpoolu, uz tromjesečnu pauzu, od 2014. godine. U toj pauzi se Lijnders nije proslavio u svojoj prvoj i jedinoj ulozi glavnog turnira jer je u kratkom razdoblju dobio otkaz u nizozemskom NEC-u. Međutim, on je, kao i još dva Kloppova pomoćnika, objavio da također daju otkaz na svoje pozicije nakon ove sezone. Znači li to da bi Lijnders odbio onu ‘jaču‘ poziciju, glavnog trenera?

Linker
28. travanj 2024 17:43