Antony Matheus Dos Santos

 MAURICE VAN STEEN Afp
SKUPO POJAČANJE

Transfer koji je zasjenio sve ostale: Kako je sin bravara iz favele preko noći poskupio na 100 milijuna eura

A mislilo se da će posljednji sati prijelaznog roka proći u znaku Ronalda, Aubameyanga i De Jonga
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 31. kolovoz 2022. 14:44

U Antonyjevu slučaju samo nebo je granica", Andre Jardine podignuo je među oblake letvicu karijernih očekivanja, razgovarajući u veljači s brazilskim novinarima. Jardine je kao trener skenirao mogućnosti igrača dok se on iz akademije Sao Paula probijao prema brazilskoj olimpijskoj reprezentaciji. Šest mjeseci nakon njegova intervjua, Antony je zaista odletio u nebo, na prag transfera od 100 milijuna eura. Kupac? Manchester United.

Posljednji sati prijelaznog roka trebali su prolaziti u znaku Cristiana Ronalda, Pierre-Emericka Aubameyanga i Frenkieja de Jonga, mediji su potrošili ljeto spekulirajući o njihovim prodajama i potencijalnim kupcima, ali na kraju je u prvi plan utrčao relativno nepoznati sin bravara iz favele Jardim Veloso, grad Osasco, država Sao Paulo. U njegovu susjedstvu nogometno su prohodali Man Cityjev vratar Ederson i Realov napadač Rodrygo, nogometaši koji su već nakrcali trofejne riznice i podigli veliku transfernu prašinu, ali nisu se približili granici od 100 milijuna eura.

Malo je reći da se nogometni svijet zbunjeno češe po tjemenu dok svjedoči kako Antony Matheus dos Santos režira treći najskuplji transfer u povijesti kultnog kluba s Old Trafforda (ispred njega ostaju Lukaku i Sancho). Za početak, njegove brojke nisu tako impresivne da bi jamčile Unitedu kako će se već ove sezone umiješati u borbu za titulu. Antony je u dvije sezone s Ajaxom postigao 25 golova u 82 nastupa u svim natjecanjima. U nizozemskoj Eredivisie pritom niti jednom nije okrenuo brojčanik u dvoznamenkasti razred. Tom učinku dodao je 22 asistencije, igrajući uglavnom kao desno krilo, koje se po navici zabada u kazneni prostor i namješta se na udarac jačom, lijevom nogom.

image

Antony Matheus Dos Santos

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Antony da vrijedi 100 milijuna eura? Niti slučajno. Odigrao je nekoliko odličnih utakmica, ali efikasnost mu u protekle dvije sezone nije bila jača strana", začuđen je Marco van Basten. Legendarni napadač je, istini za volju, bio vrlo kritičan prema Ajaxu i kada je klub izdvojio 25 milijuna eura za anonimnog brazilskog igrača u ljeto 2020. godine. Iz današnje perspektive, bila je to najpametnija investicija na svijetu.

Nenadmašni trgovci

Kako je Ajax uopće došao do toga da za Antonyja izvjesi takvu cijenu? Tako što je samo ovog ljeta na transferima zaradio više od 115 milijuna eura, i zapravo nije prisiljen dalje prodavati. Za više od 60 milijuna eura nenadmašni trgovci iz Amsterdama već su Unitedu prodali argentinskog stopera Lisandra Martineza. Za više od 30 milijuna eura Dortmundu su prodali Sebastiena Hallera, dok su za Ryana Gravenbercha izlicitirali 20 mil. eura (otišao u Bayern). Otišli su još i Perr Schuurs (u Torino za 10 mil. eura) i Nicolas Tagliafico (u Lyon za 5 mil. eura). Ajax pliva u obilju, i kraj prijelaznog roka čeka bez imperativa, ali kao i uvijek otvoren za trgovinu, računajući da će njihov dojučerašnji trener Erik ten Hag nagovoriti novog poslodavca da zagrabi duboko u blagajnu...

U ljeto 2020. godine, kada je Antony pakirao stvari za Amsterdam, njegov suigrač iz brazilske reprezentacije Lucas Paqueta finiširao je transfer iz Milana u Lyon za 20 milijuna eura. U uvertiri Antonyjeva transfera u Man United, Paqueta je u utorak prvi sletio u Englesku i pozirao fotoreporterima u dresu novog kluba. West Ham se pokazao spremnim srušiti klupski rekord: Lyonu će za ofenzivnog veznog igrača platiti 51 milijun funti (fiksnih 36 mil. eura, pojačanih brojnim bonusima). Paqueta je nastupima u Lyonu zacementirao mjesto u nacionalnoj momčadi (33 nastupa, sedam golova) i kao prvotimac dočekuje SP u Kataru.

Klupski rekord

Posljednji dan prijelaznog roka obično prolazi u svjetlu paničnih kupovina. Dok traže potencijalnog šampiona u toj disciplini, engleski mediji zaustavljaju se ispred Stamford Bridgea, jer Thomasu Tuchelu za "makeover" momčadi nakon kupovina Raheema Sterlinga, Kalidoua Koulibalyja i Marca Cucurelle, treba još nekoliko sitnica. Posao s Leicesterovim stoperom Wesleyem Fofanom na kraju će biti zgotovljen i "lisice" će u brlog spremiti više od 70 milijuna funta, ali Tuchelu treba i centarfor. Prvi kandidat za mjesto koje je ispraznio Lukaku jest Aubameyang (procijenjen na 20 mil. eura), a drugi višestruko skuplji jest Milanov napadač Raphael Leao. Negdje u talonu ostalo je mjesta i za Anthonyja Gordona, wunderkinda iz Evertona. Ako realizira sve te poslove, novi vlasnik Todd Boehly oborit će klupski rekord, i za jedno ljeto potrošiti gotovo 350 milijuna funti...

Linker
19. travanj 2024 07:22