AFP
ZANIMLJIVA SITUACIJA

U dva mjeseca prošao put od nacionalnog heroja do rezerve ‘teške‘ 90 milijuna eura. Što se dogodilo?

Iako u engleskoj reprezentaciji ima status prvotimca, u Man. Cityju je daleko od naslovnih uloga
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 07. listopad 2021. 12:25

Manchester City je prije nekoliko dana ostao neporažen na Anfield Roadu u premierligaškom derbiju protiv Liverpoola (završilo je 2:2), no branitelj naslova prvaka Engleske neće reprezentativnu stanku dočekati na prvom mjestu tablice Premier lige.
Iako su poraženi u međusobnom susretu od Građana, Chelsea nakon sedam odigranih kola ima najviše razloga za zadovoljstvo s obzirom na činjenicu da se londonski sastav nalazi na čelu ljestvice sa 16 bodova, dok je Guardiolina momčad do sada u prvenstvu već izgubila sedam bodova, te je na 3. mjestu sa 14 bodova (Liverpool je na 2. poziciji sa 15 bodova).

Samo jedan gol

U sastavu Manchester Cityja u dvoboju protiv Liverpoola tek je u drugom poluvremenu prigodu dobio Raheem Sterling, u igru je ušao u 66. minuti. Engleski majstor je prije šest godina upravo iz Liverpoola prešao u Manchester City u kontroverznom transferu, a sada se vratio na mjesto koje ga je lansiralo na naslovne stranice u poprilično nerazumljivoj i čudnoj situaciji.

Naime, Sterling je na prošlom Europskom prvenstvu bio najbolji igrač engleske reprezentacije i imao je goleme zasluge što su se Tri lava napokon plasirala barem u finale nekog velikog natjecanja. I dok je u reprezentativnom okruženju igrač od najvećeg povjerenja engleskog izbornika Garetha Southgatea, u momčadi Manchester Cityja Sterling je sve više u drugom planu.

Josep Guardiola je trenerski majstor, tu nema dvojbe, ali mnogima je čudno što igrača kao što je Sterling često drži na klupi za pričuve, ove je sezone ovaj 26-godišnjak u 10 nastupa u svim natjecanjima skupio samo 461 minutu, uz po jedan postignuti pogodak i asistenciju. Bez obzira što ga kroz karijeru prati glas “da jedva čeka pasti na travnjak” kako bi izborio kazneni udarac, Sterling je jednostavno klasa kakvu Engleska odavno nije imala, a kada ga se igrački iskoristi na pravi način onda se dogodi Europsko prvenstvo, na kojem je Sterling zasjao u najjačem mogućem sjaju.

No, prije nego što mu se na Euru poklonila nogometna Engleska bivši igrač Liverpoola bio je pred početak spomenutog turnira meta popriličnih kritika i negativnih komentara, koji su nestali nakon utakmice protiv Hrvatske, u kojoj je Sterling Englezima na Wembleyju donio pobjedu.

Možda će još jedno reprezentativno okupljanje savršeno doći Sterlingu da vrati izgubljeno samopouzdanje, s obzirom na činjenicu da engleski izbornik Gareth Southgate očekivano nije imao nikakvih dvojbi hoće li ga pozvati u engleski kadar za predstojeće okršaje s Andorom i Mađarskom, u kojima bi Tri lava trebala i matematički osigurati nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru sljedeće godine.

Barcelona u igri

U ovoj sezoni Sterling je započeo samo tri utakmice od prve minute u Premier ligi, no bez obzira na trenutačno krizno razdoblje kada je klupska strana medalje u pitanju Sterling se uopće ne nalazi u lošem položaju iz nekoliko razloga. S financijske strane već je sa 26 godina u životnom kalendaru zaradio za 100 života, a tržišna vrijednost mu je i dalje duplo veća nego kada je napustio Liverpool i stigao na Etihad (90 milijuna eura).

Ukoliko Sterling i dalje bude imao sličan status kakav mu je sada kod Guardiole, sigurno će se već pojaviti, ako već i nije, želja za promjenom sredine, a tada će biti i više nego dovoljno “udvarača” za čovjeka koji je u samo dva mjeseca proašao put od nacionalnog heroja do pričuvne opcije vrijedne 90 milijuna eura. Po tom je pitanju, prema engleskim i španjolskim medijima, u prvom planu Barcelona.

Southgate: Oko njega nemam nikakvih dvojbi

U dresu Manchester Cityja Sterling je do sada skupio 302 nastupa i postigao 115 golova, a u tri sezone poentirao je više od 20 puta.
- Sterling je za mene vrhunska klasa i uopće nisam imao nikakvih dvojbi hoću li ga pozvati u reprezentaciju za predstojeća dva susreta. Svaki igrač prolazi u karijeri slična krizna razdoblja, ali bilo bi krajnje nekorektno da sada odmah zaboravimo kakve je prezentacije Sterling imao na Europskom prvenstvu u dresu Engleske - istaknuo je engleski izbornik Gareth Sothgate.

115
golova postigao je Sterling u dresu Manchester Cityja

Linker
07. svibanj 2024 00:43