James Maddison

 GLYN KIRK Afp
NA VRHU LJESTVICE

U Londonu pao rekord, novi trener briljira iznad svih očekivanja: ‘Užasno je teško pronaći mu manu...‘

Osim Australca, odličnim potezom pokazao se veznjak koji pobija onu o ‘prenapuhanim‘ Englezima
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. listopad 2023. 15:16

"No Harry Kane, no problem", ponosno bi ovih dana rekla vojska bijelog dijela Londona. Malotko bi se okladio da će Tottenham nakon prodaje daleko najvažnijeg igrača (u Bayern) ovako dobro izgledati. Da će Spursi nakon devet odigranih kola Premier lige sjediti na vrhu tablice (23 boda) i postići više golova od Manchester Cityja i Arsenala...

Nezadovoljan unatoč pobjedi

Novoangažirani trener Ange Postecoglou ostvario je sedam ligaških pobjeda, dvaput remizirao, a jedini je uz Mikela Artetu (Arsenal) koji se može pohvaliti da je još uvijek neporažen. U ponedjeljak je u Londonu pao i često neugodni Fulham, a iako su Spursi slavili s relativno sigurnih 2:0, australski stručnjak imao je više kritičnih nego pozitivnih komentara.

- Očito se Fulham pokazao teškim protivnikom, mi smo bili strpljivi i natjerali ih da se otvore, visoki presing bio je ključna stavka naše igre. Rezultatom sam zadovoljan, ali u drugom dijelu jako smo olako gubili lopte i previše poklanjali. Udaljili smo se od svega na čemu radimo cijelu godinu, protivnik se lako mogao vratiti u igru - prokomentirao je Postecoglou, koji je novim trijumfom oborio rekord po broju osvojenih bodova Tottenhama u prvih devet utakmica Premier lige.

image

Ange Postecoglou

GLYN KIRK Afp

Australac je ljetos preuzeo londonski klub i ispostavlja se kao pun pogodak. Osim očiglednog znanja, karakteriziraju ga liderske vještine i pobjednička karizma, a sve zajedno dovelo ga je do vodećeg mjesta u sezoni kada smo bili uvjereni da Tottenhamu slijedi pad, jer simbol i nositelj momčadi zaputio se u Bavarsku. I nismo mogli znati treba li od Postecogloua uopće očekivati nešto veliko. Jasno da se radi o renomiranom treneru, koji je osvajao trofeje gdje god se nalazio, pri čemu vrijedi izdvojiti pet odličja sa Celticom. Međutim, Premier liga veći je zalogaj od svih dosadašnjih mu izazova.

"Zaista je užasno teško pronaći pogrešku u onome što radi Ange Postecoglou", komentira analitika Daily Maila.

Ključni igrač

Još jednom novom članu Spursa mogu se bilježiti samo plusevi. Iako premierligaškim Klfanaticima to nije bilo milo, teško da se Jamesu Maddisonu mogao dogoditi bolji scenarij od toga da Leicester ispadne iz lige, jer pitanje je bi li se u suprotnom odvažio na transfer. Veznjak plaćen 46,3 milijuna eura, odigrao je svaku ligašku utakmicu, postigao tri, a namjestio pet pogodaka. Posljednji gol ubilježio je upravo protiv Fulhama. Maddison se uz Sona promovira u ključnog igrača, znali smo da se radi o klasi, ali nije isto predvoditi Leicester i Tottenham.

Ipak je Maddison jedan od onih koji će, čini se, pobiti priče o preplaćenim ili "prenapuhanim" Englezima. Dakako da ih se može dosta pobrojati, ali 26-godišnjak ne pripada u tu skupinu. Izuzev golgeterskog učinka i asistencija, Maddison praktički u svakoj utakmici izvodi najmanje jedan, a u pravilu čak tri poteza iz kojih nastaje velika prilika za Spurse. Po prosječnoj ocjeni SofaScorea, trenutno je najbolji igrač lige, prije Rodrija i Sona.

image

James Maddison

GLYN KIRK Afp

U konačnici, jedino zbog čega Tottenham može biti nesretan su nadolazeće kazne. Tijekom ogleda s Fulhamom navijači su izvjesili nekoliko zastava Izraela, što je Premier liga strogo zabranila. Uostalom i sam Tottenham.

- Nisam dio te priče, neću govoriti o tomu što navijači rade. OK, dogodilo se i idemo dalje - kratko se Postecoglou osvrnuo na situaciju.

Glavno je pitanje koliko Tottenham daleko može dospjeti? Naravno da će ciljati na vrh, a budući da su mnoge konkurente zadesile ozljede, prije svega Kevina de Bruynea u Cityju, nada je sigurno malo snažnija. Uz to, Spursi ne igraju u Europi, stoga su izloženi slabijem tempu, a upravo je zahtjevan ritam crta koju Pep Guardiola sustavno provlači u svojim kritikama.

Bilo bi zaista pomalo komično da Tottenham osvoji prvi trofej u ovom stoljeću baš u prvoj sezoni bez Harryja Kanea, apsolutnog rekordera kluba i nedvojbeno najboljeg igrača kojeg su posjedovali godinama unazad...

Linker
14. svibanj 2024 15:08