ADRIAN DENNIS Afp
TEŠKI DANI

U Tottenhamu vlada potpuno rasulo: Perišićeva pozicija je upitna, a svi čekaju odluku najveće zvijezde

Ova sezona Tottenhama se već sada može označiti kao potpuno neuspješna
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 24. travanj 2023. 14:15

Antonio Conte je specifičan trener, vrlo zahtjevan za upravu kluba u kojoj operira, kojem su potrebna pojačanja kako bi prenio svoju viziju na teren i ostvario kratkoročan rezultat zbog kojeg je i doveden u klub.

Momčad je na ljeto pojačana s mnogim transferima koji su dovedeni isključivo kako bi se uklopili u Conteov sustav s petoricom braniča, a njegova vizija pratila se i u zimskom prijelaznim roku, pa je tako najnovija akvizicija bio Pedro Porro iz Sportinga, igrač koji poziciju desnog beka igra samo u sustavu s petoricom zbog iznimnih napadačkih kvaliteta.

Conteov zamjenik Cristian Stellini pratio je filozofiju svoga prethodnika sve do utakmice s Newcastleom. Spursi su istrčali u 4-3-3 formaciji, a obranu londonskog kluba činili su Ivan Perišić, Eric Dier, Christian Romero i Pedro Porro.

Kadar za jedan sustav

Jedina zajednička karakteristika ove četvorice igrača je upravo slabo snalaženje u svojim ulogama kada nemaju dodatnu sigurnost petorice u obrani, a to se uvelike vidjelo u samoj utakmici. Stellini je morao reagirati već u 23. minuti kada je veznog igrača Papea Matara Sarra zamijenio stoper Davidson Sanchez, ali tada je utakmica bila i više nego riješena.

Tottenhamova momčad građena je za samo jednu filozofiju, i zbog toga bi mnogi treneri mogli biti suzdržani oko preuzimanja londonskog kluba. Luis Enrique, Julien Nagelsmann i Roberto de Zerbi su na listi kandidata, a svaki od navedenih trenera zahtjeva visoko sposobne tehnički potkovane igrače u svakom dijelu terena, nešto čega momčad Spursa uvelike manjka.

Imenovanje novog trenera moglo bi utjecati i na budućnost hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića. Perišić je u Conteovom sustavu operirao upravo na lijevom beku, a u slučaju prelaska u drugi sustav njegova budućnost sigurno nije na obrambenoj poziciji. Na poziciji krila Spursi imaju Son Heung - Mina, kao i ljetnu akviziciju Brazilca Richarlisona, pa ostaje za vidjeti hoće li Hrvat produžiti s londonskom momčadi.

image

Ivan Perišić

ADRIAN DENNIS Afp

Pitanje najveće zvijezde

Ključno pitanje koje se mora riješiti na ljeto je budućnost Harryja Kanea. Engleski reprezentativac postao je ove sezone najbolji strijelac u povijesti londonskog kluba, ali osim golova nema se čime pohvaliti za svoju karijeru u Tottenhamu. Kane će uskoro navršiti 30 godina, i mora ovog ljeta odlučiti želi li produžiti ugovor s klubom ili će prioritizirati napad na trofeje u nekom drugom velikanu.

Jedno od imena koje se najviše spominje je Manchester United u kojem bi Kane mogao biti završni dio slagalice. Momčad Erika ten Haga je već osvojila Liga Kup ove godine, a uz to su i u finalu FA kupa. Upravo bi akvizicija jednog od najboljih strijelaca u engleskom mogla biti ključna za njihov napad na najveće trofeje u sljedećoj sezoni.

Budućnost Tottenhama najvjerojatnije leži u Europskoj ligi. Spursi se trenutno nalaze na petom mjestu prvenstvene tablice, sa šest bodova i dvije utakmice više iznad četvrtog Uniteda. Njihov međusobni susret u sljedećem kolu mogao bi biti konačan udarac na njihove ambicije igranja Lige prvaka sljedeće sezone.

image

Harry Kane

LINDSEY PARNABY Afp

Prema navodima medija Stellinijeva budućnost je također upitna, nakon što je Talijan pobijedio samo jednu od četiri utakmice koje je vodio. U posljednjih sedam prvenstvenih utakmica Tottenham je upisao samo dvije pobjede.

Ova sezona Tottenhama se već sada može označiti kao potpuno neuspješna. Spursi su ispali iz svih mogućih natjecanja i tako nastavili niz bez trofeja koja traje od 2008. godine kada su u finalu Liga kupa savladali Chelsea rezultatom 2:1.

Linker
19. svibanj 2024 04:02