Ødegaard slavi sa suigračima iz Arsenala

 OLI SCARFF Afp
KAKVA IGRAČINA

Umjesto da postane ‘Novi Messi‘ zlatni dečko je odabrao biti svoj i sada vodi klub suvereno prema tituli

Martinu je trebalo vremena da se prilagodi na Premier ligu, ali otkako su Topnici otkupili njegov ugovor postao je sve utjecajniji u Artetinom sustavu.
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 22. siječanj 2023. 08:28

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi napravili su toliko dobroga za nogomet koji danas gledamo. Stvorili su rivalstvo koje je obilježilo 21. stoljeće, napravili niz abnormalnih rekorda koje će zauvijek ostati u povijesnim knjigama ali su isto tako sa sobom donijeli jedan problem.

Zbog svoje superiornosti stvorili su pritisak da se svakoj novoj zvijezdi koja se pojavi na sceni, tepa kako je njihov nasljednik. Mnogi ovdje pokleknu i prestanu marljivo raditi jer su zvijezde već sa 16 godina, a vrlo blizu tome bio je Martin Ødegaard, ali je za razliku od drugih igrača koji su dobili etiketu ‘‘Novi Messi‘‘, bio strpljiv i sada je na putu da postigne nešto što sedmerostruki osvajač Zlatne lopte nije nikada napravio – osvoji Premier ligu s Arsenalom.

Mnogi rekordi

Započevši svoju karijeru u Stromsgodsetu, oborio je mnoge rekorde postavši najmlađi debitant ikada u povijesti norveške lige s 15 godina. U svojoj prvoj seniorskoj sezoni postao je najmlađi strijelac lige i tog je ljeta postao najmlađi debitant za norvešku reprezentaciju. Mnogi koji su se susretali s norveškim ‘čudom od djeteta‘ mogli su se tada složiti s riječima Magnea Jordana Nilsena, izvršnog direktora Stromsgodseta,‘‘Sjećam se jedne predsezone kada je imao 15 godina i s prvom momčadi igrao je u Marbelli protiv mađarske ekipe. U sredini veznog reda potpuno je dominirao igrom. Treneri i igrači govorili su "ovo što smo upravo doživjeli, nećemo više nikada u životu, ovo se zaista više neće ponoviti. Mladić od 15 godina igrao je kao 30-godišnja superzvijezda.

image

Martin Ødegaard

ADRIAN DENNIS Afp

Norveški dijamant doveo je svoj klub u slatke brige. Telefon klupske uprave neprestano je zvonio, a Martina su htjeli - svi! ‘‘Sjećam se da smo u jednom trenutku imali oko 60 poruka od stranih klubova. Nije me to iznenadilo, jer su ga mnogi sponzori htjeli su potpisati dok je imao 13 godina. Bayern, Manchester City, Barcelona, Real Madrid svi su stajali u redu i čekali svoju priliku‘‘, prepričao je Rune Marthinsen, marketinški menadžer Stromsgodseta za The Mirror. Kraljevski klub ispao je pobjednik u utrci za njegov potpis, Martin je sletio u Madrid na zimu 2015., koji ga je potpisao za 2,3 milijuna funti. Iako se očigledno radilo o biseru europskog nogometa, nije se snašao na Santiago Bernabeu. Na ruku mu svakako nije išla činjenica da je u tom trenutku Real imao najbolji vezni red – Modrić, Casemiro, Kroos – te na ni jednoj poziciji nije bilo mjesta za mladog Norvežanina. U malo manje od šest godina, koliko je proveo u Realu, upisao je tek 11 nastupa za prvu momčad i ostao bez ikakvog golgeterskog učinka, a formu je održavao na različitim posudbama. Heerenveen, Vitesse, Real Sociedad bile su destinacije na kojima je pokušavao dokazati Madriđanima da je vrijedan prvog sastava.

Mentalno snažan

"Vrlo je jak mentalno, ima veliko samopouzdanje i može igrati konstantno dugo vremena", rekao je za nizozemske medije trener Leonid Slutsky nakon što je vodio Ødegaarda u Vitesseu. "On brine o sebi, pravilno se hrani i ima jednu od najviših razina profesionalnosti koju sam ikada vidio." Nakon posudbe u Real Sociedadu gdje je impresionirao navijače kluba iz San Sebastijana, uslijedio je povratak u Madrid i napokon je trebao doći red da se reflektori upere prema njemu Ali, ni ovoga puta nije bilo mjesta... "Rekao sam Ødegaardu da je na njegovoj poziciji osam igrača," pričao je Ancelotti, koji se tada 2021. po drugi put vratio na klupu. Činilo se da je možda došlo vrijeme da se potpuno posveti novom klubu.

U međuvremenu, u sjevernom Londonu, Arsenal Mikela Artete pokušavao je izaći iz noćne more. Pritisak navijača da smijene trenera raste, klub je zauzeo 15. mjesto u ligi nekoliko bodova od ispadanja, 1 pobjedu u 10 utakmica i momčad koja vapi za maštovitošću u napadu. Ødegaard je doveden na posudbu u Emirates s nadama da će popraviti sliku kluba. Forma Arsenala se znatno povećala jer su se uspjeli vratiti na 8. mjesto. Bijeg iz Madrida i potreba za kreativnim igračem, Ødegaard i Arsenal učinili su savršenim spojem. Martinu je trebalo vremena da se prilagodi na Premier ligu, ali otkako su Topnici otkupili njegov ugovor te ga u ljeto 2021. doveli za 35 milijuna eura postao je sve utjecajniji u Artetinom sustavu i trenutno je njihov najučinkovitiji igrač s 8 pogodaka i 5 asistencija u 17 nastupa u engleskom prvenstvu. Iste je godine upisan u povijest s imenima kao što su Patrick Vieira i Tony Adams jer je sa samo 23 godine proglašen kapetanom Arsenala čiju vrpcu oko vrata nosi i trenutno dok se nalaze na prvom mjestu u borbi za naslov prvaka na koji čekaju od 2004., s pet bodova ispred prvih pratitelja Manchester Cityja.

Linker
19. travanj 2024 11:56