OLI SCARFF Afp
ZVIJEZDA U PROBLEMIMA

Umjesto poziva na SP stigla mu je ‘čestitka‘ - optužba za kršenje zakona o kockanju, evo kakva mu kazna prijeti

Nogometašima koji igraju u Engleskoj zabranjeno je bilo kakvo klađenje na nogomet...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. studeni 2022. 08:43

Ivan Toney je najbolji igrač Brentforda, u 16 ovosezonskih nastupa upisao je 11 pogodaka i tri asistencije u svim natjecanjima. Međutim, londonski klub uskoro bi mogao ostati bez njegovih usluga, i to ne zbog eventualnog transfera, već zbog kazne koja mu prijeti zbog ilegalnih aktivnosti.

Nogometni savez Engleske optužio je Toneyja za kršenje zakona o kockanju, i to u čak 232 slučaja. Dokaže li mu se krivnja, mogao bi dobiti dugotrajnu suspenziju.

Toney je čak bio u konkurenciji za nastup na Svjetskom prvenstvu za reprezentaciju Engleske, no umjesto poziva izbornika Garetha Southgatea stigla mu je ‘čestitka‘ iz Saveza nakon istrage koja je pokrila razdoblje od gotovo četiri godine.

‘‘Ivan Toney je optužen za nedolično ponašanje u vezi s navodnim kršenjem pravila klađenja FA. Navodi se da je napadač Brentforda prekršio FA pravilo E8 232 puta između 25. veljače 2017. i 23. siječnja 2021.‘‘, stoji u priopćenju.

Nogometašima koji igraju u Engleskoj zabranjeno je bilo kakvo klađenje na nogomet, a isto tako se ni drugi ne smiju kladiti u njihovo ime. Osim toga, pravilo E8 zabranjuje dijeljenje povjerljivih informacija u svrhu klađenja, za što posljedice također mogu biti teške.

Toney na optužbe može odgovoriti u roku od tjedan dana, do 24. studenoga. Brentford je priopćio kako je o svemu obavljen razgovor s igračem i njegovim pravnim zastupnicima, te će se razgovori nastaviti.

‘‘Nećemo davati daljnje komentare dok se predmet ne završi‘‘, poruka je iz kluba.

Prije dvije godine engleski reprezentativac Kieran Trippier kažnjen je zabranom igranja u trajanju 10 tjedana, a morao je platiti i 70.000 funti novčane kazne nakon što je otkriveno da je prijateljima otkrio kako će uskoro prijeći u redove Atletico Madrida. Iako je njegov pravni tim od FIFA-e tražio smanjenje kazne jer Trippier od toga nije financijski profitirao, zahtjev je odbijen.

Poznat je i slučaj bivšeg engleskog reprezentativca Daniela Sturridgea koji je također otkrivao povjerljive informacije te je u prvom stupnju kažnjen sa šest tjedana zabrane nastupa. Žalba je samo pogoršala stvari, nakon nje mu je odrezana kazna od čak četiri mjeseca.

Igrači niželigaša Boston Uniteda prošle su godine optuženi za čak 757 slučajeva kršenja pravila E8, odnosno zbog klađenja na utakmice. Andi Thanoj i Jay Rollins su kasnije proglašeni krivima te su dobili po pet mjeseci zabrane nastupa.

Čim je prva informacija o istrazi izašla u javnost, Toney je na Twitteru objavio kako je surađivao s Nogometnim savezom glede njihovih upita.

‘‘Ponosan sam Englez i oduvijek je moj dječački san bio da igram za svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu‘‘, dodao je u toj objavi.

Nogometni savez Engleske ima vrlo stroga pravila o klađenju, te igrač kojem se u tom smislu utvrdi krivnja može biti kažnjen novčanom kaznom, suspenzijom, a u nekim slučajevima čak i doživotnom zabranom...

(gčm)

Linker
20. travanj 2024 14:52